Popović: Želimo da olakšamo dolazak maldivskih turista

"Naše preduzeće 'Plantaže' proizvodi jedno od najboljih vina u Evropi, želim da razmotrimo mogućnost saradnje sa našim preduzećem i iniciramo izvoz crnogorskih vina na tržište Maldiva", rekla je Popović

5887 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Skupstina.me/M. Matković
Foto: Skupstina.me/M. Matković

Crna Gora želi da olakša dolazak maldivskih turista uspostavljanjem viznih olakšica, u skladu sa evropskom agendom, kazala je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Ona se danas sastala sa delegacijom Maldiva koju je predvodio potpredsjednik te ostrvske zemlje u Indijskom okeanu, Husein Mohamed Latif.

"Crna Gora će uvijek u Maldivima imati iskrenog prijatelja i podršku u Ujedinjenim nacijama, naporima da postane članica Evropske unije, kao i podršku članstvu u NATO savezu", glavna je poruka sa današnjeg sastanka Popović sa delegacijom Maldiva, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Popović je, dodaje se, kazala da se nada da će Crna Gora i Maldivi ostvariti još bolju saradnju u oblasti turizma.

"Želimo da olakšamo dolazak maldivskih turista uspostavljanjem viznih olakšica, u skladu sa našom evropskom agendom. Naše preduzeće 'Plantaže' proizvodi jedno od najboljih vina u Evropi, želim da razmotrimo mogućnost saradnje sa našim preduzećem i iniciramo izvoz crnogorskih vina na tržište Maldiva", rekla je Popović.

Ona je pozdravila učešće predstavnika Maldiva na Crnogorskoj ljetnjoj školi za mlade diplomate "Gavro Vuković".

Zdenka Popović Maldivi
foto: Skupstina.me/M. Matković

Popović se zahvalila na podršci Maldiva kandidaturi Crne Gore za članicu Savjeta bezbjednosti 2026-27.

"Nadamo se da će Crna Gora u skorijoj budućnosti ostvariti svoj cilj i postati članica Evropske unije, bez obzira što se nalazimo na dvije različite strane svijeta imamo mnogo toga zajedničkog", rekao je Latif.

Iz Skupštine je saopšteno da je ambasador Maldiva u Ministarstvu vanjskih poslova, Mohamed Husain Šaref pozdravio želju Crne Gore za poboljšanje saradnje i da je pozvao na imenovanje počasnih konzula kako bi poboljšali razmjenu ljudi, a posebno turista i studenata, što bi bio korak u imenovanju ambasadora na nerezidencijalnoj osnovi.

"Imamo dobru konekciju avio prevozom, međutim da bi povećali broj međusobnih posjeta turista, moramo povećati promociju turističkih ponuda obije zemlje", poručio je Šaref.

"Na Maldivima su jedni od najprestižnijih hotela koji bi vrlo rado željeli da u svoj asrotiman uključe vina i ribu iz Crne Gore i tu vidimo priliku za saradnju", dodao je Šaref.

On je izrazio nadu da će Crna Gora kao buduća članica Evropske unije podržati Maldive da povrate "GSP plus" status i pozvao Popović da posjeti Maldive.

"U Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja, predložićemo Ministarstvu vanjskih poslova otvaranje konzularnog predstavništva Maldiva", zaključila je Popović.

Bonus video: