Mugoša predložio set zaključaka uz Predlog zakona o budžetu: Povećanje zarada farmaceutima, besplatna užina za djecu...

Potpredsjednik SD-a predložio da Skupština zaduži Vladu da kroz izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predvidi povećanje iznosa određenih materijalnih davanja, imajući u vidu značajan porast troškova života i izuzetno male iznose navedenih davanja koji se kreću za pojedince nešto preko 80 eura

2873 pregleda 14 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i predsjednik poslaničkog kluba te partije u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša predložio je set zaključaka uz Predlog zakona o budžetu za sljedeću godinu, saopšteno je iz SD-a.

Kako se navodi, on je predložio da Skupština zaduži Vladu Crne Gore da kroz izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predvidi povećanje iznosa određenih materijalnih davanja (MOP, tuđa njega i dr.), imajući u vidu značajan porast troškova života i izuzetno male iznose navedenih davanja koji se kreću za pojedince nešto preko 80 eura.

Takođe, Mugoša je predložio da Skupština zaduži Vladu Crne Gore da sprovede neophodne aktivnosti u pravcu izrade strategije demografskog razvoja, strategije borbe protiv siromaštva, kao i u pravcu realizacije besplatnog prevoza učenika i besplatne užine za djecu iz socijalno ranjivih kategorija.

“Sredstva za sprovođenje navedenih aktivnosti, u skladu sa dinamikom realizacije, predložio sam da se obezbijede ne kroz dodatne teoškove već kroz racionalizaciju određenih budžetskih izdataka (ugovora o djelu, rashoda za administrativni materijal, konsuktantske usluge i sl…). Podsjećam da su navedeni zaključci na moj predlog usvojeni u Skupštini i krajem prošle godine, ali nažalost u 2023. godini nisu realizovani”, naveo je Mugoša.

"Poslanik Mugoša je predložio i zaključak koji se prema njegovim riječima odnosi na ispravljanje nepravde prema jedinoj kategoriji zdravstvenih radnika sa završenim odgovarajućim integrisanim akademskim studijama zdravstvene struke (farmaceutima) koja nije uvrštena u Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čime je vrijednost koeficijenta njihove zarade ostala na mnogo nižem nivou u odnosu na ostale kategorije zdravstvenih radnika koje su uvrštene u navedeni Zakon. U tom cilju, on je predložio da Skupština Crne Gore zaduži Vladu da kroz dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru uvrsti u Zakon farmaceute i definiše vrijednost korficijenta njihove zarade na pravedan, odnosno adekvatan način", piše u saopštenju.

"U cilju omogućavanja da Skupština bude u kontinuitetu upoznata sa dinamikom realizacije kapitalnih projekata, uz pregled utrošenih sredstava i sprovedenih aktivnosti po projektima, čime će se, između ostalog, unaprijediti njena nadzorna uloga i posredno omogućiti veći stepen kvaliteta realizacije kapitalnih projekata u narednom periodu, Mugoša je predložio da Vlada Crne Gore kvartalno izvještava Skupštinu Crne Gore o stepenu izvršenosti i aktivnostima koje se sprovode na realizaciji kapitalnog budžeta definisanog Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu", zaključuje se.

Bonus video: