HGI: Nema izvinjenja, već samo konkretne odgovornosti zbog skandala na šetalištu pine

Hrvatska građanska inicijativa zahtijeva konkretnu personalnu odgovornost zbog skandala u Novogodišnjem program u organizaciji Opštine i lokalne TO

9493 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Hrvatska građanska inicijativa
Foto: Hrvatska građanska inicijativa

Klub odbornika Hrvatske građanske inicijative (HGI) u Skupštini Opštine Tivat zatražio je ličnu, moralnu i profesionalnu odgovornost čelnika grada i lokalne Turističke organizacije zbog skandala sa pjevanjem pjesmi Baje Malog Knindže u sklopu zvaničnog Novogodišnjeg programa koji na gradskoj rivi i šetalištu Pine u Tivtu priređuju Turistička organizacija i Opština Tivat.

Posebnu težinu tome dala je činjenica što su se ove pjesme čule na katolički Božić 25. decembra, a Tivat je inače, grad u kojem živi najveći broj Hrvata u Crnoj Gori.

Zbog toga je odbrnica Bokeškog Foruma Sandra Sidnik danas napustila skupštinsku salu pred početak redovne sjednice SO na kojoj je pored ostaloga, trebalo da bude usvojen i budžet Opštine za 2024.

Nakon napuštanja skupštinske sale od strane jedine odbornice BF-a, vladajuća koalicija je ostala bez natpolovične većine što su opozicione partije DPS, SD, SDP, LP i HGI iskoristile da i njihovi odbornici napuste zasijedanje pa je parlament tako ostao bez kvoruma za rad.

Iz HGI su nakon toga saopštili da je ta partija na početku konstituisanja aktualnog saziva lokalnog parlamenta isticala "nepravilnosti koji nisu u skladu s propisima, kao i o one u naknadnim zasjedanjima, što se iz zasjedanja u zasjedanje potvrđuje".

"Na tom tragu je i današnje zasjedanje i prethodni sastanci skupštinskih odbora, a na kojima smo, svjesni važnosti, imali namjeru konstruktivnom opozicionom diskusijom dati doprinos i ukazati na propuste i anomalije vlasti tj. čelnih ljudi grada i organizacija. Kao jedan od organizacijskih propusta ističemo i preksinoćnji kvazipjevački nastup više nego neprimjerenog izričaja i za bilo koji drugi dan u godini, a kamoli za Božić. Iako smo se već oglasili ovim povodom, svakako želimo dodati da ne samo nastup, već i propratni kolorit ruganja i vrijeđanja običaja lokalnog autohtonog stanovništva ne služi na čast nijednom dobronamjernom građaninu Tivta", saopštio je Klub odbornika HGI u SO Tivat.

Iz te partije su istakli da "bez obzira na to što je direktorica TOT-a u medijskim izjavama navela da nije bilo zle namjere, ne možemo i ne smijemo se zadovoljiti isprikama i pomirljivim tonom, već zahtjevamo odgovornost - osobnu, moralnu i profesionalnu svih koji su uključeni u održavanje spomenutih manifestacija".

"Pri tome mislimo na čelnika grada i Skupštine TOT-a i izvršnog odbora koji su, imajući na umu svoje iskustvo u organizaciji ovakvih programa, morali mudrije poslovati i znati s kim se upuštaju u ovakve aranžmane, te uz njihovu odgovornost inzistiramo i na raskidima ugovora sa zakupcima koji su uključeni u ovu 'zajedničku' priču prepoznatljivog rukopisa sličnih događaja i od ranije", naveli su iz HGI-ja.

Poručili su da oni kao "konstruktivna opozicija, koja je dijelom podržala više bitnih odluka za građane Tivta u ovom sazivu, imamo puno pravo spočitati aktualnoj vlasti da je na njima kao poziciji da osiguravaju stabilnost vlasti kako bi se izbjegle slične situacije i stanja onima iz prethodnog saziva".

"Svjedoci smo ponavljanja grešaka ovakvih koalicionih vlasti. Napominjemo da je odgovornost samo njihova, a posljedice svih građana Tivta", zaključuje se u reagovanju Kluba odbornika HGI na dešavanja u SO Tivat.

Bonus video: