INTERVJU Rajzing Rajnke: Crna lista podsticaj tužilaštvu da istraži Davidovića i Mićunovića

Poštena istraga i krivično gonjenje optuženih za korupciju ključni su za izgradnju otporne demokratije. Na Vladi je da odluči da li je veting pravi put kada je riječ o jačanju pravosudnog sistema. SAD nijesu bile uključene u proces formiranja vlade, saopštili smo svoje mišljenje kada su nas za to mediji pitali

37592 pregleda 131 reakcija 102 komentar(a)
Crna Gora postigla određeni napredak u vladavini prava: Rajzing Rajnke, Foto: Savo Prelević
Crna Gora postigla određeni napredak u vladavini prava: Rajzing Rajnke, Foto: Savo Prelević

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke nada se da će odluka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da na crnu listu stave crnogorske biznismene Miodraga Daku Davidovića i Branislava Brana Mićunovića podstaći crnogorsko tužilaštvo i pravosuđe da u potpunosti istraže "njih i druge korumpirane aktere".

Ona je u intervjuu "Vijestima" rekla da su poštena i nepristrasna istraga i krivično gonjenje optuženih za korupciju ključni za izgradnju otporne demokratije u Crnoj Gori koja je odgovorna svojim građanima.

Rajzing Rajnke kaže da su SAD i dalje zabrinute da bi evropska budućnost Crne Gore mogla biti ugrožena od djelova vladajuće koalicije koji ne dijele njihove vrijednosti. Nije odgovorila na pitanje zašto SAD podržavaju vlast Aleksandra Vučića u Srbiji, iako ona ne ispunjava nijedan od kriterijuma čije neostvarivanje zamjeraju dijelu crnogorske vlasti.

Sjedinjene Države su nedavno na "crnu listu" stavile crnogorske biznismene Miodraga Daku Davidovića i Branislava Brana Mićunovića. Kakva je poruka time poslata Crnoj Gori s obzirom na to da protiv njih dvojice nema optužnica u Crnoj Gori?

Sjedinjene Države su identifikovale suzbijanje korupcije kao temeljni nacionalni bezbjednosni interes i prioritet vanjske politike u svojoj prvoj Strategiji za suzbijanje korupcije, objavljenoj u decembru 2021. godine. Jedan od pet stubova te strategije je pozivanje korumpiranih aktera na odgovornost. Naša odluka o označavanju Davidovića i Mićunovića ukazuje na to da su njihove nezakonite aktivnosti omogućile korupciju i potkopale crnogorske demokratske institucije i izbore, otvarajući vrata zlonamjernom ruskom uticaju u Crnoj Gori. Nadamo se da će ta odluka podstaći crnogorsko tužilaštvo i pravosuđe da u potpunosti istraže njih i druge korumpirane aktere. Poštena i nepristrasna istraga i krivično gonjenje optuženih za korupciju ključni su za izgradnju otporne demokratije u Crnoj Gori koja je odgovorna svojim građanima. Ponosni smo na partnerstvo sa crnogorskim institucijama krivičnog pravosuđa kako bismo ojačali njihove kadrovske i tehničke kapacitete, uključujući one potrebne za uspješnu borbu protiv korupcije i finansijskog kriminala.

Da li njih dvojica ili njima bliska lica imaju imovinu i preduzeća u SAD? Ako imaju, o kakvoj imovini i preduzećima je riječ? Da li su nadležni organi SAD dostavili Crnoj Gori informacije o aktivnostima Davidovića i Mićunovića zbog kojih su oni stavljeni na "crnu listu"?

Za odgovor na ova pitanja upućujem vas na Ministarstvo finansija SAD.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije, kao i prethodnim, oštro je kritikovano stanje u crnogorskom pravosuđu. Šta mislite zašto je teško "popraviti" crnogorsko pravosuđe, i da li bi, u tom smislu, veting bio dobro rješenje?

Crna Gora je postigla određeni napredak u vladavini prava, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Međutim, potrebno je učiniti više, uključujući jačanje kapaciteta i nezavisnosti pravosudnog sistema. Veting sudija je složen i sofisticiran proces koji treba pažljivo analizirati, uzimajući u obzir komparativna iskustva drugih zemalja. Na kraju, na Vladi Crne Gore je da odluči da li je to pravi put kada je riječ o jačanju pravosudnog sistema.

Uskoro će se navršiti dva mjeseca od izbora nove crnogorske vlade. Jeste li zadovoljni saradnjom s njom i onim što je urađeno u tom periodu?

Pozdravljamo napredak koji je do sada postignut, posebno u vezi s imenovanjima u pravosuđu. Pozivamo Vladu i Skupštinu da iskoriste momentum i daju prioritet radu koji će unaprijediti ostvarenje ciljeva koji se tiču pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Najviši evropski zvaničnici tvrde da Crna Gora i dalje ima veliku šansu da uđe u EU, ali Sjedinjene Države imaju primjedbe na sastav nove vlasti. Zašto SAD podržavaju vlast Aleksandra Vučića u Srbiji iako ona ne ispunjava nijedan od kriterijuma čije neostvarivanje zamjerate dijelu crnogorske vlasti? Vjerujete li da Crna Gora može postati članica EU do 2030. godine?

Kao NATO saveznik, imamo velika očekivanja od Crne Gore. Naša dobro poznata zabrinutost da bi evropska budućnost Crne Gore mogla biti ugrožena od strane dijelova vladajuće koalicije koji ne dijele naše vrijednosti ostaje nepromijenjena. Najbolji način za prevladavanje ovog ozbiljnog izazova jeste da Vlada nastavi da preduzima konkretne korake na putu ka EU, ostajući 100 odsto usklađena s vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući najnoviji 12. paket sankcija protiv Rusije, nastavljajući da podržava Ukrajinu u borbi protiv agresije Kremlja, aktivno učestvujući u NATO-u, te poštujući teritorijalni integritet i suverenitet susjednih država, poput Kosova. Ako Vlada bude slijedila ovaj put, onda se nadamo da Crna Gora može postići svoj cilj da postane članica EU do 2030. godine.

Kritikovali ste to što je koalicija Za budućnost Crne Gore postala dio vlasti u Crnoj Gori. Da li ste u prethodna dva mjeseca primijetili nešto što bi moglo promijeniti spoljnopolitički kurs Crne Gore ili su SAD spremne na saradnju i sa tom koalicijom?

Kao što smo ranije rekli, naša dobro poznata zabrinutost da bi evropska budućnost Crne Gore mogla biti ugrožena od strane onih dijelova vladajuće koalicije koji ne dijele naše vrijednosti ostaje nepromijenjena.

Lideri ZBCG su Vas kritikovali da ste se miješali u sastavljanje Vlade Crne Gore. Kako to komentarišete?

To jednostavno nije tačno. Sjedinjene Države nijesu bile uključene u proces formiranja vlade. Saopštili smo svoje mišljenje kada su nas za to mediji pitali, a tokom našeg rutinskog diplomatskog rada sastajali smo se sa širokim spektrom lidera političkih partija, civilnog društva i medija tokom procesa formiranja vlade kako bismo razmijenili mišljenja.

Hoćete li se sastati sa šefom crnogorskog parlamenta g. Andrijom Mandićem?

Nijesmo dobili niti poslali zahtjev za takav sastanak.

Primijetili ste da je izbor novog direktora Uprave policije malo poljuljao vlast. Očekujete li da će ipak, bez uticaja politike na konkursu, za šefa policije biti izabran profesionalac?

Čvrsto vjerujemo da imenovanja i razrješenja treba da budu u skladu s vladavinom prava i da se sudske odluke poštuju. Generalno, policija bi trebalo da bude jedna od politički najneutralnijih i najprofesionalnijih institucija u svakom demokratskom sistemu, kako bi to doprinijelo izgradnji povjerenja javnosti i kako primjena zakona ne bi bila politizovana. Prema našem mišljenju, direktor Uprave policije trebalo bi da bude izabran prema zaslugama a ne prema političkoj pripadnosti.

Da li ste zadovoljni ekonomskom saradnjom SAD i Crne Gore? Gdje vidite prostor za saradnju? Da li ima zainteresovanih američkih investitora za pokretanje (širenje) biznisa u Crnoj Gori (ko su)?

Postoji značajan prostor za povećanje ekonomske saradnje. Američke kompanije zainteresovane su za veću ulogu u Crnoj Gori, ali su svjesne i izazova koji postoje u crnogorskom poslovnom okruženju. Takođe, koordinišemo tehničku pomoć za poboljšanje regulatornog okruženja kako bi Crna Gora mogla da ima korist od vrhunskih američkih ulaganja u veoma važne sektore kao što su energija, infrastruktura i informativno-komunikacijske tehnologije (ICT), uz postojeće američke investitore u sektoru turizma. Američko-crnogorski ekonomski dijalog je naš mehanizam za unapređenje ekonomske saradnje i radujemo se jačanju tih veza u budućnosti.

Je li Stejt dipartment odgovorio doskorašnjem premijeru Dritanu Abazoviću na njegov zahtjev da FBI pomogne u istrazi ubistva Duška Jovanovića?

Generalno, ne komentarišemo pitanja koja se odnose na rad policije.

Počastvovana sam što sam bila svjedok istorijskih promjena

Šta je najprijatniji, a šta najneprijatniji događaj tokom Vašeg mandata?

Više od bilo kojeg događaja, putovanja predivnim predjelima Crne Gore ostaće mi uvijek u lijepom sjećanju i zauvijek ću čuvati veoma pozitivna iskustva koja sam stekla u susretu sa građanima Crne Gore, u svakom uglu ove zemlje. Počastvovana sam što sam bila svjedok istorijskih promjena u Crnoj Gori tokom proteklih nekoliko godina i ostajem impresionirana dubokom kulturnom tradicijom i toplim gostoprimstvom njenih građana.

Zadovoljni smo što dva odsto budžeta ide za odbranu

Kakav je stav američke administracije o stepenu kredibilnosti Crne Gore u NATO-u od izbora nove vlasti?

Crna Gora je aktivan NATO saveznik i njen doprinos NATO-u, uključujući učešće u NATO misijama kao što je KFOR, kao i održavanje NATO vježbi poput COMMON CHALLENGE 23 u Crnoj Gori pokazuju njen kredibilitet. Zadovoljni smo što budžet koji je predložila Spajićeva Vlada predviđa potrošnju najmanje dva odsto BDP-a na odbranu, kao što su se NATO saveznici dogovorili o tome na samitu u Viljnusu u julu, prepoznajući istovremeno potrebu hitnog izdvajanja dodatnih sredstava u odgovoru na izazove evropskoj bezbjednosti izazvane agresorskim ratom Kremlja protiv Ukrajine. Zadovoljstvo nam je što smo partneri crnogorskoj vojsci kako bismo joj pomogli u ispunjavanju svih dogovorenih NATO ciljeva razvoja kapaciteta u budućnosti.

Bonus video: