Banjaluka ruži sporazum, ali ga ne ruši

Analiza i interpretacija ovakvih poteza pripada političkim liderima i pravnim ekspertima, poručuju Demokrate. Dobro je što su stavovi Vlade i predsjednika Crne Gore po ovom pitanju kristalno jasni, rekao je Fatmir Đeka. Vlast treba da nauči da poštuje ono što sama napiše i potpiše, kazao je Srđan Perić

26124 pregleda 96 reakcija 75 komentar(a)
“Naklonjenost jednoj strani doprinosi produbljivanju napetosti u BiH”: Knežević i predstavnici ZBCG na prijemu kod Dodika, Foto: ZBCG
“Naklonjenost jednoj strani doprinosi produbljivanju napetosti u BiH”: Knežević i predstavnici ZBCG na prijemu kod Dodika, Foto: ZBCG

Odlazak poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u Banjaluku, na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske (RS), potencijalno može biti u neskladu s duhom sporazuma o formiranju vlasti u Crnoj Gori.

To su “Vijestima” saopštili iz Demokratske Crne Gore (Demokrate), odgovarajući na pitanje da li su predstavnici ZBCG odlaskom u Banjaluku prekršili koalicioni sporazum.

“Međutim, analiza i interpretacija ovakvih poteza u kontekstu kršenja sporazuma, pripada političkim liderima i pravnim ekspertima”, rekli su iz Pres službe Demokrata.

Sporazum o formiranju vlasti potpisali su sredinom oktobra lideri Pokreta Evropa sad (PES), ZBCG (Nova srpska demokratija - NSD i Demokratska narodna partija - DNP), Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP), CIVIS-a, kao i partija konstituenata koalicija Albanski forum i Albanska alijansa.

U sporazumu je, između ostalog, navedeno da su potpisnici saglasni da će vanjskopolitička orijentacija 44. Vlade “biti utemeljena na aktivnom i kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO, punoj posvećenosti EU integracijama i ubrzanom procesu pristupanja Crne Gore EU, daljem razvijanju prijateljske saradnje sa svim susjednim državama priznatim od strane Crne Gore...”.

Od poštovanja sporazuma zavisi najavljena rekonstrukcija Vlade, u koju najkasnije do kraja godine treba da uđe ZBCG.

Srđan Perić iz Preokreta kaže da predstavnici vlasti treba da nauče da poštuju ono što sami napišu i potpišu.

'Ako čitate sporazum, onda je jasno kako se određujete prema ovim pitanjima': Perić
"Ako čitate sporazum, onda je jasno kako se određujete prema ovim pitanjima": Perićfoto: Aleksandar Jaredić

On je kazao da onaj ko uspije da nametne temu ima veliku prednost u politici, i da je u Crnoj Gori ovaj način političkog djelovanja posebno naglašen.

“Dakle, ako čitate koalicioni sporazum, onda je jasno kako se određujete prema ovim pitanjima, ali sada se želi nametnuti tema da cijela javnost treba da tumači i arbitrira o nečemu što je zapravo dogovor PES-a, Demokrata i ZBCG”, rekao je Perić “Vijestima”.

Podsjeća da se u koalicionom sporazumu o formiranju vlasti, iza kojeg stoje ova tri subjekta, “ako je tačno ono što je dostavljeno javnosti”, pominje nacionalno jedinstvo, usklađeni stavovi oko vanjske i bezbjednosne politike sa EU i NATO i dalje razvijanje prijateljske saradnje sa svim državama priznatim od strane Crne Gore.

“To je ono što je bilo javno dostupno i iza čega su stali subjekti. Koji dio tu nije jasan? To su oni sami napisali i iza toga stali”, dodaje Perić.

Đeka: Princip dvostrukog privlačenja

Iz PES-a nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li ZBCG krši koalicioni sporazum. Ni ta koalicija nije odgovorila na isto pitanje.

Jedan od lidera Albanske alijanse i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka ocijenio je da u ovom slučaju riječ o “principu dvostrukog privlačenja”.

“Odnosno, politike ‘i Podgorica i Banjaluka’, a Beograd se u tom slučaju podrazumijeva. Dobro je, ipak, što su stavovi Vlade i predsjednika Crne Gore po ovom pitanju kristalno jasni”, rekao je Đeka “Vijestima”.

Đeka
Đekafoto: Boris Pejović

Prijemu u Vladi RS povodom 9. januara - Dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, prisustvovali su u ponedjeljak lider Demokratske narodne partija (DNP) Milan Knežević i predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović (DNP), zatim poslanik i član Predsjedništva NSD-a Jovan Vučurović, član Predsjedništva NSD-a Budimir Aleksić i šef Kabineta predsjednika Skupštine Velimir Đoković (NSD).

Na prijemu je bio i v. d. rukovodilac Službe za građane Glavnog grada Vladislav Dajković (Slobodna Crna Gora). Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić objavio je da prisustvovao svečanoj akademiji povodom Dana RS.

Poziv da prisustvuju proslavi dobili su i najviši zvaničnici Crne Gore, ali je predsjednik Jakov Milatović ranije rekao da neće ići jer time pokazuje svoj odnos prema cjelovitosti BiH, zbog čega je predsjednik RS Milorad Dodik oštro reagovao poručujući Milatoviću da mu može biti zabranjeno da dođe u zvaničnu posjetu BiH.

Predsjednik Skupštine i lider NSD-a Andrija Mandić čestitao je Dodiku praznik, ali i kazao da neće ići jer tog dana slavi krsnu slavu.

Srđan Perić podsjeća da je koalicija ZBCG sada vlast i da bi valjalo da isporučuju rezultate u skladu s obećanjima koja su davali.

“U suprotnom, na što se onda sada svodi politika? Dobijajmo glasove na predizbornim obećanjima o sveopštem prosperitetu, a onda nakon izbora svesti sve na teme koje gotovo da nisu pominjane u predizbornoj kampanji, a koje su ovako tretirane sada kao kršenje postizbornog dogovora”, kazao je Perić.

To, kako je dodao, nije promjena modela političkog djelovanja koja je obećavana, već suštinsko vraćanje na tehnike vladanja prethodne vlasti.

“Da li ovi ljudi misle da smo zaboravili da smo nadgornjavanja o tome ko koju temu prisvaja imali i u kompoziciji prethodne vlasti i da smo tome svjedočili 30 godina? Interes građana je da ne gubimo naredne decenije u tom doživljaju politike. Gospoda koja su vlast neka se nauče da poštuju ono što sami napišu i potpišu. Svaka analiza mimo toga je dolazak na njihovu željenu poziciju da svi komentarišemo poteze koje su sada ciljano stavili u fokus svog djelovanja”, poručio je Perić.

Čiji je veći doprinos stvaranju RS

Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) juče je saopštila da su poslanici ZBCG potvrdili antievropski karakter vlasti.

“Prisustvo Milana Kneževića, poslanika vladajuće većine i lidera velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori, na događaju kojim Milorad Dodik provocira druge narode u BiH, kao i međunarodnu zajednicu, najbolji je pokazatelj gdje ova država ide sa ovakvom vlašću”, kazali su iz DPS-a.

DPS
foto: DPS

Knežević, kako dodaju, ne skriva da mu je cilj da Crna Gora bude neka nova RS a vladajuća većina svojim nereagovanjem, zapravo šalje poruku da se plaši Milana Kneževića i Andrije Mandića, da od njih zavisi, i zato mora da ćuti.

Knežević je odgovorio da je doprinos bivšeg predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića stvaranju RS mnogo veći od njegovog, i da je Đukanović zaslužio da bude najuvaženiji gost ili domaćin u Banjaluci, “jer da nije bilo njegove dizel intervencije, ovaj predivni grad bi pao u ruke hrvatske vojske”.

“Za razliku od njega, ja se ne stidim svojih uvjerenja, niti ću ih mijenjati za leptir mašne i šalove iz Diora. A ako će vama u DPS-u biti lakše, ili još teže, onda treba da znate da u Banjaluci predstavljam i vašu ‘velikosrpsku’ prošlost pošto političke budućnosti nemate”, naveo je Knežević u saopštenju.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

Vlasti RS slavi 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar BiH. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Taj datum je osporen dva puta - u februaru 1992. Ustavni sud tadašnje Republike BiH poništio je deklaraciju i Ustav Srpske Republike BiH, dok je Ustavni sud BiH 2015. osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim, navodeći, između ostalog, da je taj datum diskriminišući po građane RS koji nisu pravoslavni hrišćani, jer se tog dana obilježava i slava RS - Sveti Stefan.

Demokrate: Partneri da se konsultuju o pitanjima međunarodnih odnosa

Politička dinamika, napominju Demokrate, često uključuje različita tumačenja i primjene sporazuma, pogotovo u kontekstu međunarodnih odnosa i vanjske politike.

Demokrate Nikšić, Demokratska Crna Gora, Demokrate
foto: Demokrate Nikšić

“Činjenica da je došlo do različitih interpretacija i potencijalnih previda u primjeni sporazuma od strane svih koalicionih partnera, nije neuobičajena u političkim koalicijama. Definitivno, odluke koje se tiču međunarodnih odnosa zahtijevaju temeljitu konsultaciju i saglasnost unutar političkog vrha, te mogu imati dugoročne posljedice na vanjskopolitički kurs zemlje. U ovom kontekstu, konsultacije i komunikacija između koalicionih partnera su ključne za održavanje stabilnosti i koherentnosti u vanjskoj politici”, poručili su.

Topić: Omalovažavanje BiH i narušavanje međudržavnih odnosa

Analitičarka Fondacije Fridrih Ebert iz Banjaluke Tanja Topić ocijenila je da u posljednje vrijeme postoje dvostruki odnosi na relaciji zvaničnika Crne Gore i BiH.

“U jednom dijelu tih odnosa zaobilazi se državni nivo, pri čemu su intenzivni odnosi sa zvaničnicima entiteta i to je upravo onaj prosrpski dio u vlasti Crne Gore. Nedavno smo u sintagmi o ‘srpskom svetu’ čuli Milorada Dodika koji u taj ideološki i politički imaginaran prostor uključuje Crnu Goru. Svi jednostrani potezi, naklonjenost jednoj strani u BiH, u ovom slučaju proslavi neustavnog praznika, donosi produbljivanju unutrašnjih napetosti u BiH”, upozorila je.

To je, kako kaže, na neki način poruka iz okruženja kojom se omalovažava država BiH, stvara etnonacionalna linija u regiji i sasvim sigurno narušava odnos između dvije države.

“U BiH se s velikom pažnjom gledalo na odluku predsjednika Crne Gore o tome da li će prisustvovati obilježavanju 9. januara, njegova odluka je pozdravljena u Sarajevu, dok su se u Banjaluci na Milatovića obrušili isti oni koji su ga pozvali naglašavajući da ga nikad više i neće zvati, omalovažavajući ga kako i nije bitno što neće doći, nakon što je poziv javno odbio. To je ilustracija BH političkih (ne)prilika, prijatelji političkim opcijama su oni koji ih nekritički podržavaju, pri čemu je bitno da nisu s onima s druge strane u BiH”, rekla je Topić “Vijestima”.

Iz ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i BiH nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li odlazak predstavnika ZBCG na proslavu Dana RS predstavlja narušavanje dobrosusjedskih odnosa između dvije države.

Bonus video: