Milatović sa Varadkarom: Zalažemo se da Crna Gora bude prva naredna članica Evropske unije

Varadkar je najavio kako će Irska u dogledno vrijeme otvoriti rezidentnu Ambasadu u Crnoj Gori

4113 pregleda 4 komentar(a)
Varadkar i Milatović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Varadkar i Milatović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora jeste lider u procesu evropskih integracija i shodno principu punopravnog članstva po zaslugama, zalažemo se da Crna Gora bude prva naredna članica Evropske unije, kazao je premijer Republike Irske Leo Varadkara.

Varadkar koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori je to kazao tokom radnog doručka sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Iz Milatovićevog kabineta su pojasnili da je on upoznao Varadkara sa rezultatima koji su ostvareni u prethodnom periodu u cilju ubrzanja evropskog integracionog procesa Crne Gore, zahvalivši se na, kako su naveli, političkoj podršci Irske crnogorskom evropskom putu.

Milatović je ocijenio da Crna Gora treba da bude prva sledeća članica Evropske unije (EU), jer bi se na taj način, kako je kazao, poslao pozitivan signal ostalim zemljama kandidatima da se reforme isplate.

Milatović i Varadkar
foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

"Naša država ima konstruktivan pristup u očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unapređenja regionalne saradnje, te svoju vanjsku politiku u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije”, kazao je Milatović.

Iz kabineta predsjednika su naveli da je Varadkar kazao da cijeni započete reforme koje država sprovodi, i istakao je, kako su kazali, snažnu podršku Irske našem integracionom procesu.

Naglasili su da je Varadkar najavio kako će Irska u dogledno vrijeme otvoriti rezidentnu Ambasadu u Crnoj Gori, što će, kako su ocijenili, dati dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa.

"Istakao je zainteresovanost Irske za dinamičniju investicionu aktivnost u našoj zemlji, kao i važnost bolje povezanosti Irske i Crne Gore sa ciljem snaženja turizma u obje zemlje", naveli su u saopštenju.

Milatović i Varadkar
foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Pojasnili su da je Milatović upoznao Varadkara da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027 i naglasio značaj podrške Irske u tom procesu.

Milatović je naglasio da je pored političkog dijaloga za Crnu Goru važno da razvija sveukupnu saradnju sa Irskom kao državom članicom EU i Varadkaru uputio čestitku povodom 50. godina članstva Irske u EU.

Bonus video: