Spajić - Lajčak: Crna Gora ima šansu da bude uspješna evropska priča

"Lajčak je pozdravio formiranje 44. Vlade i ocijenio da su za kratko vrijeme postignuti dobri rezultati te istakao da je važno očuvati momentum kao garant daljih reformi i ukupnog društvenog napretka. On je posebno istakao rezultate u oblasti vladavine prava i napredak u poglavljima 23 i 24", saopšteno je iz Vlade

5446 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se danas u Davosu, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova i Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, koji je, kako je saopštio kabinet premijera, poručio da Crna Gora ima šansu da bude uspješna evropska priča.

Lajčak je, kako se navodi, pozdravio formiranje 44. Vlade i ocijenio da su za kratko vrijeme postignuti dobri rezultati, te istakao da je važno očuvati momentum kao garant daljih reformi i ukupnog društvenog napretka. On je posebno istakao rezultate u oblasti vladavine prava i napredak u poglavljima 23 i 24.

Spajić je istakao važnost političke stabilnosti i kazao da su za kratko vrijeme postignuti "impresivni rezultati" zahvaljujući kojima je odblokiran proces evropske integracije, ali i proces unutrašnjih reformi koje vode ka jačanju standarda građana.

“Vlada uspješno vodi integracioni proces oslonjena na političku stabilnost i široki društveni dijalog u kome donosimo sve važne odluke, kao što su Popis stanovništva, usvajanje fiskalno odgovornog Budžeta, izbjegavanje uvrštavanja Crrne Gore na sivu listu Moneyval-a i brojne druge”, poručio je on.

Sagovornici su, kako je saopšteno, saglasni da je odnose na Zapadnom Balkanu potrebno posmatrati kroz prizmu evropske budućnosti te rješenja za potencijalna otvorena pitanja tražiti kroz dijalog u duhu dobrosusjedskih odnosa. "Na toj lini, ocijenjeno je da Crna Gora ima važnu kohezionu ulogu i kao takva kredibilan je i pouzdan partner međunarodnoj zajednici", zaključuje se..

Bonus video: