Ponovno usvajanje izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama zavisi od stava Vlade

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj danas će upoznati Vladu s mišljenjem svog resora o predloženim izmjenama zakona, ali i s novim aktom na kom radi. “Imali smo intenzivnu komunikaciju s našim evropskim partnerima, i skupštinskoj većini ću u ime Vlade proslijediti našu preporuku”, kazao je “Vijestima”

26047 pregleda 55 reakcija 2 komentar(a)
“Moja tri prethodnika držali ‘status kvo”: Đeljošaj, Foto: BORIS PEJOVIC
“Moja tri prethodnika držali ‘status kvo”: Đeljošaj, Foto: BORIS PEJOVIC

Sudbina izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama, koje su predložile Demokrate, zavisiće od preporuke Vlade koju će ona danas uputiti skupštinskoj većini, saznaju “Vijesti”.

Sjednica Skupštine, na čijem je dnevnom redu ponovno glasanje o tim izmjenama, ali i o još dva zakona koja je poslanicima vratio predsjednik Jakov Milatović, zakazana je za petak.

Sjutra novo glasanje o zakonu: Detalj iz parlamenta
Sjutra novo glasanje o zakonu: Detalj iz parlamentafoto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj rekao je “Vijestima” da će danas usmenom informacijom upoznati izvršnu vlast s mišljenjem svog resora o predloženim izmjenama Zakona o elektronskim komunikacijama, ali i s novim zakonom na kom se radi.

“Imali smo intenzivnu komunikaciju sa našim evropskim partnerima u prethodnim danima, i skupštinskoj većini ću u ime Vlade, nakon sagledanja svih okolnosti, proslijediti našu preporuku”, kazao je Đeljošaj.

Da čekaju izjašnjenje resornog ministra, “Vijestima” su saopštili i iz Demokratske Crne Gore, odgovarajući na pitanje da li će povući izmjene nakon kritika Evropske komisije (EK).

Portparolka EK Ana Pisonero Hernandez rekla je u petak da odluka predsjednika da izmjene vrati u Skupštinu, Crnoj Gori pruža mogućnost da ispuni svoju obavezu da obezbijedi da svi zakonodavni akti budu usklađeni s pravnom tekovinom EU, kako bi što brže napredovala u procesu pristupanja EU.

“Komisija je spremna da pruži savjete kako bi se osiguralo potpuno usklađivanje zakona”, poručila je Pisonero, prenio je RTCG.

Klub poslanika Demokrata izmjenama je predložio da se procedura izbora Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) promijeni, tako da ih, umjesto Skupštine, bira Vlada, da direktor EKIP-a ima mandat od pet umjesto četiri godine, kao i da se pitanje zarada u toj instituciji uredi u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Predsjednik Milatović je u obrazloženju odluke da vrati zakon naveo da je izmjenama predviđeno da će ključnu nadzornu ulogu nad EKIP-om imati Vlada, a ne Skupština kao do sada. Podsjetio je da je u prethodnom periodu EK isticala da se pitanje nezavisnosti EKIP-a, kao regulatora, tretira kao jedno od najznačajnijih aspekata u kontekstu mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 10 (informatičko društvo i mediji).

Nik Đeljošaj poručuje da Vlada želi zakon koji će biti usklađen s evropskim zakonodavstvom.

“Najveću odgovornost zašto nemamo zakon koji bi bio usklađen sa EU direktivama, čak iz 2018. godine koje je usvojio Evropski parlament, imaju moja tri prethodnika koji su držali ‘status kvo’”, rekao je Đeljošaj.

On je prošle sedmice izjavio da cilj izmjena zakona nije da se ugrozi nezavisnost rada EKIP-a, te da Vlada ne želi da se miješa u rad agencije.

Podsjetio je da je krajem decembra prošle godine istekao mandat članova Savjeta, a kako prethodni saziv Skupštine nije pokrenuo zakonsku proceduru za izbor novih, članovi nijesu mogli obavljati funkciju, niti im je funkcija mogla biti produžena. Samim tim, dodao je, ugrožen je kontinuitet rada agencije kao regulatora.

Đeljošaj je naveo da se predloženom zakonskim rješenjem realizuje usklađivanje sa Zakonom o državnoj upravi.

Ekspert za telekomunikacije i konsultant za izradu regulative Srđan Mihaljević, napisao je nedavno u autorskom tekstu za “Vijesti” da je Crna Gora bila obavezna da transponuje krovnu direktivu EU da bi zatvorila Poglavlje 10.

Radi se o, kako je objasnio, direktivi koja je usvojena pod nazivom Zakonik elektronskih komunikacija (ECC) u 2018. godini.

“Sve zemlje članice su tu direktivu transponovale u zakone, poslije mnogo muka, jer članovi te direktive uvode znatne promjene u zakonodavnim okvirima članica, koje nijesu bile prihvatljive za vladujuće elite, pogotovo u novijim članicama”, naveo je.

Pomenuo je odredbu koja omogućava da postoje evropski operatori na cijeloj teritoriji EU, a kojima odobrenje za rad, odnosno zajedničko korišćenje radio- spektra, omogućava grupa država, pri čemu tijelo koje dodjeljuje blok radio- spektra u pojedinoj zemlji ne može odbiti takav zahtjev.

“Ovo je izazvalo kašnjenje u transponovanju direktive, te su deset zemalja u 2022. tužene od EK Sudu pravde EU, među kojima su Hrvatska i Slovenija”, rekao je.

Kako je kazao, politička većina u Crnoj Gori prije 30. avgusta 2020. nije žurila s transponovanjem direktive, s uobičajenim obrazloženjem da Crna Gora nije članica EU, a većina nakon toga nije to smatrala prioritetom, niti je imala kadrovskih kapaciteta, što je bio slučaj i u proteklih 20 godina, s povremenim izuzecima.

“Zapravo jedini prioritet je bio kako smijeniti stari Savjet Agencije, s ciljem uspostavljanja političke zavisnosti, koju im omogućava Zakon o državnoj upravi, a što je izričito zabranjeno članom 8 Direktive. Iako su to mogli uraditi, izgleda da su bili svjesni mišljenja EU, a nijesu imali povjerenja u pravosudni sistem, koji bi lako dokazao da su tri od četiri člana Savjeta bila u nezakonitom trećem mandatu.

S druge strane, nijesu im usvajali godišnje izvještaje o radu u Skupštini, što je mogao biti okidač za smjenu, ali s obzirom na nedostatak kapaciteta, nijesu imali nikoga ko bi im napisao stručno obrazloženje da podupre takav korak”, rekao je Mihaljević.

Direktor Media centra Goran Đurović u utorak je poslanicima, premijeru Milojku Spajiću i ministarki za evropske poslove Maidi Gorčević dostavio inicijativu kojom ta NVO traži da se ne usvajaju izmjene Zakona o elektronskim komunikacijama.

“Ove izmjene bi stvorile mogućnost neprimjerenog političkog uticaja na rad Agencije, što direktno urušava samostalnost i nezavisnost ove institucije i potpuno je suprotno Direktivi 2018/1972/EU o Evropskom elektronskom komunikacionom zakoniku”, ističe Đurović.

Đeljošaj: Završio za nekoliko nedjelja što ostali nijesu za pet godina

Đeljošaj je poručio da će novi zakon, usklađen sa EU direktivama, u rekordnom roku završiti i proslijediti Vladi, pa potom i Skupštini.

“Završio sam u par nedjelja što ostali nijesu za pet godina”, rekao je”Vijestima”, najavljujući da će novi zakon biti na javnoj raspravi za sedam dana.

On je juče u saopštenju za medije naveo da će njegov resor uputiti 25. januara javni poziv organima, organizacijama, udruženjima i pojedincima da se uključe u javnu raspravu i daju doprinos unapređenju kvaliteta teksta predloga zakona.

“Predloženi zakon će u potpunosti biti usaglašen sa pravnom tekovinom EU, i najboljom evropskom praksom, a naročito sa EU direktivom...”, piše u saopštenju.

Bonus video: