Čarapić: Odbor da nađe rješenje za Šavnik, Vlada, DIK, policija i sudovi nemaju mehanizme

"Ako riješimo taj problem, imaćemo mnogo čistiji put da dođemo do kvalitetnih rješenja u izbornoj reformi"

8013 pregleda 5 komentar(a)
Čarapić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Čarapić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić (PES) predložio je da to tijelo pokuša da nađe rješenje za Šavnik, gdje izbori ne mogu da se završe više od godinu.

On je na prvoj sjednici Odbora rekao da se očekivalo da to insititucije sistema riješe.

"Međutim, prošlo je više od godinu i nijesmo blizu rješenja. Pokazao je Šavnik da ni Vlada ni Državna izborna komisija (DIK), ni policija, ni sudovi nemaju mehanizme da to riješe, i izađu iz te situacije", kazao je Čarapić.

Prema njegovim riječima, parlament je posljednji koji može da pokuša da riješi taj problem.

"Imajući u vidu javni interes mislim da bi bilo dobro da mi, kao Odbor, razmotrimo i Šavnik i da li možemo da doprinesemo rješenje tog problema. Ako riješimo taj problem, imaćemo mnogo čistiji put da dođemo do kvalitetnih rješenja u izbornoj reformi. Pozivam vas da u narednih 15-ak dana razmislite o ovim stvarima, kako bi već na narednoj sjednici imali stavove", kazao je Čarapić.

Skupština je usvojila je odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformi 29. decembra prošle godine.

"Odbor se obrazuje radi sljedećih ciljeva - sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva i uspostavijanje punog povjerenja javnosti u izborni proces", piše u odluci.

Kopredsjedavajući odbora Nikola Rakočević (DPS) kazao je da očekuje već početkom marta da krenu u ozbiljan rad i da javnost očekuje isporučivanje rezultaata na bazi konsenzusa.

„Sve partije delegiranjem sastava Odbora iz svojih klubova pokazali su dodatnu volju i ozbiljnost kojom pristupaju ovom važnom pitanju. Ovo pitanje je od najvećeg značaja za našu evropsku perspektivu i demokratizaciju društva i vjerujem da ćemo kroz komunikaciju jedni s drugima doći do najboljih rješenja, prateći preporuke međunarodnih organizacija, NVO, akademske zajednice...“, rekao je Rakočević.

On je najavio da će, u skladu sa Odlukom o formiranju odbora, biti raspisan javni poziv za pridružene članove iz NVO sektora i akademske zajednice, da bi već prije naredne sjednice sredinom februara, imali pridružene članove.

„Uputićemo i poziv i relevantnim međunarodnim organizacijama da učestvuju u radu Odbora. Drugo, praksa je pokazala da ima smisla da konkretni zakoni budu razmatrani u podgrupama. Na taj način ćemo uspjeti da postignemo da rokovi budu u skladu sa interesom javnosti i da dobijemo kvalitetna rješenja“.

Rakočević je rekao da postoji zaintersovanost NVO da ovaj odbor tretira i još neke zakone koji su vezani za izborno zakonodavstvo i izbornu reformu.

„S tim u vezi Odluka o osnivanju odbora se može dopuniti i izmijeniti na plenumu“, naveo je.

Podsjetio je da, prema Odluci, do tri člana NVO mogu biti pridruženi članovi Odbora i vjeruje da i to može biti predmet dogovora da se odluka izmijeni i proširi taj broj.

Nikola Rovčanin (Demokrate) kazao je da je optimista da će Odbor isporučiti rezultate u željenom vremenu, jer je formiran na početku rada novog sastava i što je prepoznata želja za evropskim integracijama kod svih članova.

Bonus video: