Radović: Izbor VDT-a obaveza koja se mora ispuniti

Programski direktor Građanske alijanse ocijenio da je to značajno prije svega zbog nastavka pregovora sa EU

7164 pregleda 3 komentar(a)
Institucije moraju raditi u punom kapacitetu: Radović, Foto: SAVO PRELEVIC
Institucije moraju raditi u punom kapacitetu: Radović, Foto: SAVO PRELEVIC

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Milan Radović ocijenio je da će stepen i dinamika reformi u tužilačkoj organizaciji u velikoj mjeri zavisiti od odluke poslanika 27. januara, za kada je zakazana sjednica parlamenta na kojoj će se glasati o izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT).

U drugom krugu glasanja VDT će se birati iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. To su Maja Jovanović, Milorad Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je potrebna tropetinska većina - glasovi 49 parlamentaraca. Kako sad stvari stoje, najveće šanse za izbor ima Marković...

Radović je istakao da je izbor VDT-a važna obaveza koju Crna Gora mora da ispuni i da je to značajno, prije svega, zbog nastavka pregovora sa Evropskom unijom (EU).

“No, iako je to izuzetno važno zbog sadašnjeg momenta u kom se nalazimo, izbor VDT-a važan je i zbog dalje reforme te institucije po pitanju nezavisnosti i suočavanja sa svim izazovima, kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je Radović u intervjuu agenciji MINA.

On je ocijenio da su jasne poruke dobijene od partnera iz EU po tom, ali i drugim pitanjima u vezi sa pravosuđem:

“Institucije moraju raditi u punom kapacitetu, a vlast je dužna da stvori preduslove za nezavisan i efikasan rad pravosuđa”.

Radović je kazao da pozitivni signali po pitanju proširenja, koji se upućuju iz EU, mogu biti samo podsticaj za donosioce odluka da odgovorno pristupe suočavanju sa izazovima u toj oblasti.

“Želimo da vjerujemo da su naši poslanici svjesni ovih činjenica i odgovornosti i da će kroz dijalog konačno doći do rješenja”.

On je naglasio da je važno da proces bude zasnovan na dijalogu i da bude inkluzivan u smislu što šire podrške političkih partija.

Tako bi se, kako je rekao, ulilo povjerenje da prilikom izbora nijesu odlučivali uskopartijski, već interesi ukupnog društva.

“Od odluke poslanika 27. januara u velikoj mjeri zavisiće stepen i dinamika reformi u tužilačkoj organizaciji, ali i uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti u državi”.

Upitan da li očekuje da Crna Gora na početku ove godine napravi pomake u pregovorima sa EU, kazao je da se u prethodnih par mjeseci može reći da su realizovane aktivnosti, zasnovane na dijalogu, dale rezultate i napravile ključne korake u smislu deblokade procesa EU integracija.

“Ono što brine je da je Vlada u nekoliko prethodnih sedmica donosila neke odluke na brzinu i bez konsultacije šire i prije svega ekspertske javnosti”.

Istakao je da to zabrinjava jer se, kako je ocijenio, na taj način može negativno uticati na ono što se do sada postiglo, i može izazvati sumnju kod predstavnika EU i uticati na raspoloženje koje trenutno imaju po pitanju proširenja.

Bonus video: