Zbog eksproprijacija kasni rekonstrukcija pet puteva

U zastoju su rekonstrukcije magistralnih puteva, i to jednog na primorju i četiri u sjevernoj regiji. Iz Uprave za saobraćaj očekuju da će svi postupci biti okončani do kraja jula ove godine

32565 pregleda 18 komentar(a)
U blokadi značajni projekti: Predstavnici Ministarstva i Uprave za saobraćaj na Vidrovanu, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
U blokadi značajni projekti: Predstavnici Ministarstva i Uprave za saobraćaj na Vidrovanu, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Rekonstrukcije pet magistralnih puteva su u zastojima zbog rješavanja imovinsko-pravnih sporova i eksproprijacija, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za saobraćaj.

Postupci eksproprijacije koji su u toku i koji onemogućavaju završetak radova odnose se na puteve - M-2 Debeli Brijeg -Tivat - Budva, M-5 Bijelo Polje - Poda - Berane, M-7 Nikšić - Kuside, M-3 Šćepan Polje - Nikšić, dionica Jasenovo polje - Vidrovan i na M-5 Rožaje - Špiljani.

“Vijesti” su pitale koliko je rekonstrukcija magistralnih puteva blokirana zbog postupaka eksproprijacije, kao i kada se očekuje okončanje tih postupaka i koliko je novca ovogodišnjim budžetom planirano za te eksproprijacije.

Novac za očekivane troškove eksproprijacije obezbijeđen je državnim budžetom za 2024. godinu namijenjen za Upravu za saobraćaj, ali oni mogu biti i veći zavisno od konačnih procjena i potencijalnih sudskih postupaka.

Iz ove uprave očekuju da će postupci eksproprijacije za potrebe rekonstrukcije svih pet magistralnih puteva biti okončani do kraja jula ove godine, nakon čega bi se ubrzali radovi za završetak tih investicija. U mnogim slučajevima već je došlo do značajnog prekoračenja rokova za završetak rekonstrukcija tih magistralnih puteva.

Kako je navedeno postupak eksproprijacije nepokretnosti za rekonstrukciju magistralnog puta M-2 Debeli Brijeg - Tivat - Budva je u toku.

“Okončano je 80 odsto predmeta i u toku je isplata novčanih naknada vlasnicima nepokretnosti. Novčana sredstva koja su obezbijeđena budžetom za 2024. godinu za ovaj projekat iznose 445.000 eura, dok je na depozit za eksproprijaciju Ministrstva finansija deponovan iznos od 14.743.000 eura Postupak eksproprijacije bi trebalo da bude realizovan do jula 2024. godine”, navedeno je iz Uprave za saobraćaj.

Za eksproprijaciju nepokretnosti za rekonstrukciju magistralnog puta M-5 Bijelo Polje - Poda - Berane okončano je 90 odsto predmeta i u toku je isplata novčanih naknada vlasnicima nepokretnosti.

“Novčana sredstva koja su obezbijeđena budžetom za 2024. godinu za ovaj projekat iznose 89.000 eura. Postupak eksproprijacije bi trebalo da bude realizovan do jula 2024. godine”, naveli su iz ove Uprave.

Za eksproprijaciju nepokretnosti za rekonstrukciju magistralnog puta M-7 Nikšić - Kuside okončano je 75 odsto predmeta i u toku je isplata novčanih naknada vlasnicima nepokretnosti.

“Novčana sredstva koja su obezbijeđena budžetom za 2024. godinu za ovaj projekat iznose 44.500 eura. Postupak eksproprijacije bi trebalo da bude realizovan do jula 2024. godine”, očekuju u Upravi za saobraćaj.

Za eksproprijaciju nepokretnosti za rekonstrukciju magistralnog puta M-3 Šćepan Polje - Nikšić, dionica Jasenovo polje -Vidrovan, okončano je 80 odsto predmeta i u toku je isplata novčanih naknada vlasnicima nepokretnosti.

“Novčana sredstva koja su obezbijedena budžetom za 2024. godinu za ovaj projekat iznose 44.500 eura. Postupak eksproprijacije bi trebalo da bude realizovan do jula 2024. godine”, naveli su iz ove Uprave.

Za eksproprijaciju nepokretnosti za rekonstrukciju magistralnog puta M-5 Rožaje - Špiljani, okončano je 95 odsto predmeta i u toku je isplata novčanih naknada vlasnicima nepokretnosti.

“Novčana sredstva koja su obezbijeđena budžetom za 2024. godinu za ovaj projekat iznose 89.000 eura. Postupak eksproprijacije bi trebalo da bude realizovan do jula 2024. godine”, naveli su iz Uprave za saobraćaj u odgovorima poslatim “Vijestima”.

Postupci eksproprijacije koji su u toku i koji onemogućavaju završetak radova odnose se na puteve - M-2 Debeli Brijeg -Tivat - Budva, M-5 Bijelo Polje - Poda - Berane, M-7 Nikšić - Kuside, M-3 Šćepan Polje - Nikšić, dionica Jasenovo polje - Vidrovan i na M-5 Rožaje - Špiljani.

Bonus video: