Problem razgraničenja između Podgorice i Zete rješavaće arbitraža?

Lider DNP-a je rekao da će arbitražna komisija raditi na razgraničenju ako ne bude dogovora

21272 pregleda 64 reakcija 34 komentar(a)
Dogovora o razgraničenju još nema: Zeta, Foto: golubovci.me
Dogovora o razgraničenju još nema: Zeta, Foto: golubovci.me

Ako ne bude dogovora o razgraničenju između Zete i Podgorice, taj problem će rješavati arbitražna komisija.

To je “Vijestima” rekao lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević dodajući da ta komisija nije još formirana.

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore (član 45), opštine se mogu sporazumjeti da rješavanje spora o podjeli imovine povjere arbitraži.

Arbitraža se obrazuje od jednakog broja predstavnika strana u sporu, predstavnika Vlade i jednog člana iz reda stručnjaka za oblast imovinskog prava, koji je istovremeno predsjednik arbitraže.

Način rada i odlučivanja arbitraže uređuje se aktom koji donosi arbitraža.

Prema Zakonu (član 47), odluka arbitraže je konačna.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac rekla je u ponedjeljak za Gradsku TV da je saglasna sa idejom da se o razgraničenju opština govori na višem nivou uz uključivanje predsjednika Vlade i članova arbitraže.

“To je jedno od najsenzitivnijih i najkompleksnijih pitanja ili problema koje sam zatekla u Glavnom gradu”, kazala je Injac.

Podsjetila je da je nakon preuzimanja vlasti u Podgorici formiran Organizacioni odbor u kojem su tri predstavnika Glavnog grada, predstavnici opštine Zeta i Ministarstva javne uprave.

“Oni su se u punom kapacitetu sastajali svake nedjelje tokom proteklih mjeseci pokušavajući da dođu do kompromisnog rješenja. Međutim, taj kompromis nije bio moguć, posebno kada je riječ o pojedinim katastarskim opštinama. Naš stav je bio da moramo paziti da ne napravimo korake kojima će imovina Glavnog grada biti ugrožena”. kazala je Injac.

Knežević je prošle sedmice rekao da “ozbiljna kriza” o razgraničenju Zete i Podgorice može kulminirati i raskidom koalicije, i pozvao premijera Milojka Spajića da se uključi u rješavanje problema. Uputio je i apel Spajićevom Pokretu Evropa sad (PES), da ta partija razgovara sa gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac o tome da se pronađe “kompromisni model” razgraničenja.

Na vlasti u Podgorici su PES (13 mandata), koalicija okupljena oko nekadašnjeg Demokratskog fronta (Nova srpska demokratija, DNP, Radnička partija, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Pokret za promjene) sa 11 mandata, Demokrate sa šest i Građanski pokret URA sa četiri. Podgorički parlament ima 58 odborničkih mjesta. DNP je u klubu s Radničkom partijom, i u njemu su tri odbornika.

Zeta, nekadašnja opština u okviru Podgorice, samostalan status dobila je u avgustu 2022, kad je Skupština Crne Gore usvojila izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji i Glavnom gradu, nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora. Međutim, razgraničenje Zete i Podgorice, ali i brojne druge obaveze, još nijesu završeni. Krajem prošle godine počeo je da radi Odbor koji predlaže način uređenja odnosa i teritorijalno razgraničenje Podgorice i Zete, način podjele imovine i druge aktivnost. Odbor, kojeg čine predstavnici ove dvije opštine i predstavnik Ministarstva javne uprave do sada se sastajao više puta, ali dogovor šta pripada Zeti a šta Podgorici, još nije na vidiku.

Pitanje razgraničenja aktuelizovano je krajem decembra prošle godine kada je Knežević optužio zamjenika gradonačelnice Podgorice Luku Rakčevića (GP) da je “glavni kočničar razgraničenja”. Knežević je naveo da postoje parcele u industrijskoj zoni, od poteza Zelenike do mosta na Cijevni, koje “nijesu sporne”, ali da postoje i “sporne” oko detaljnog urbanističkog plana (DUP) Dajbabe i pored postrojenja Kombinat aluminijuma Podgorica.

Iz koalicije “Za budućnost Zete” su poručili da su sad njima sporne sve katastarske opštine koje su bile u sklopu Glavnog grada prije odvajanja Zete, kao i da će na arbitraži zahtijevati procjenu kompletne imovine - “glavne zgrade opštine, skupštine glavnog grada i slično”.

Bonus video: