Spajićeva ideja za rekonstrukciju Vlade: Pola na proljeće, pola na jesen

Nepoznato kako bi kadrovski trebalo da se “osvježi” izvršna vlast

61681 pregleda 147 reakcija 122 komentar(a)
Knežević i Mandić izlaze iz prostorija Spajićevog PES-a (arhiva), Foto: Boris Pejović
Knežević i Mandić izlaze iz prostorija Spajićevog PES-a (arhiva), Foto: Boris Pejović

Premijer i predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, poručio je na preksinoćnjem sastanku šefova partija skupštinske većine u Podgorici, da bi rekonstrukcija njegove Vlade mogla da se obavi u dvije faze, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Jedan učesnik sastanka rekao je “Vijestima” da je Spajić kao mogućnost pomenuo ideju da se “pola rekonstrukcije” sprovede do ljeta, odnosno na proljeće, a drugi dio do zime, tj. na jesen.

Drugi izvor s tog susreta tvrdi da je premijer naveo da će razmotiri mogućnosti da se rekonstrukcija realizuje prije kraja godine, kad je zadnji rok za to, i da će vidjeti da se to obavi, prema riječima sagovornika, “parcijalno, a ne skroz”.

“Rekao je da će vidjeti da se makar nešto obavi prije ljeta. Nije rekao ništa konkretno, već ‘da vidimo’, to je ostalo u vazduhu. Ali, bila je korektna priča, nije bilo uslovljavanja”, kaže sagovornik.

Spajić je to, dodaje, saopštio odgovarajući na pitanje jednog od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Milana Kneževića, da li bi promjene u izvršnoj vlasti mogle da se obave prije kraja 2024. godine.

Spajić se navodno nije izjašnjavo o detaljima ideje o “parcijalnoj” rekonstrukciji Vlade.

Lideri većine sastali su se preksinoć da bi razgovarali o pitanju izbora vrhovnog državnog tužioca, o čemu će Skupština odlučivati sjutra, ali se pričalo i o rekonstrukciji.

“Vijesti” su juče objavile da je Spajić Kneževiću i drugom lideru ZBCG Andriji Mandiću rekao da se “osvježenje” njegovog kabineta može dogoditi i prije kraja godine “ako se nastave dobri rezultati”. Drugi sagovornik je naveo da je premijer poručio da se rekonstruckija može obaviti ranije “jer postižemo dobre rezultate”.

Koalicija ZBCG pokrenula je pitanje rekonstrukcije krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da uslijedi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko mjeseci poslije toga ili u prvoj polovini 2024. Iz tog saveza isticali su da ne vide zašto ne bi dobili priliku da kroz rekonstrukciju doprinesu “rješavanju svih onih izazova pred kojima se nalazi 44. Vlada”.

U koalicionom sporazumu o vlasti piše da je rekonstrukcija planirana najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači - do kraja ove godine. Navedeno je da se “u skladu s dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredbi sporazuma”, premijer obavezuje da će se ona sprovesti.

U dokumentu je navedeno da će koaliciji ZBCG nakon rekonstrukcije pripasti pet mjesta u Vladi. Tom savezu, koji čine Mandićeva Nova srpska demokratija i Kneževićeva Demokratska narodna partija, namijenjeni su potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu, kao i resori saobraćaja, prosvjete, turizma i prostornog planiranja i urbanizma. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Dok ne dođe do rekonstrukcije, sporazumom je planirano da konstituenti ZBCG, “u cilju što jednostavnije tranzicije resora”, predlože državne sekretare u ministarstvima koja treba da dobiju.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana.

Bonus video: