Ambasadorka Slovenije: Crna Gora ima pouzdanog saveznika koji je vidi kao predvodnicu evropskih integracija

"Brojni uspješni projekti doprinijeli su učvršćivanju naše saradnje, a vjerujem da će period pred nama pružiti priliku za nove inicijative", kazala je Ambasadorka Bernarda Gradišnik.

4447 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka: Šaranović i Gradišnik, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sa sastanka: Šaranović i Gradišnik, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Crna Gora u Sloveniji ima pouzdanog saveznika, koji će nastaviti da pruža ekspertsku pomoć i podržava Crnu Goru, koju vidi kao predvodnicu evropskih integracija, ocijenila je ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik.

Ona je to kazala na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Danilom Šaranovićem.

"Brojni uspješni projekti doprinijeli su učvršćivanju naše saradnje, a vjerujem da će period pred nama pružiti priliku za nove inicijative", kazala je Gradišnik.

Šaranović je, kako su kazali iz njegovog kabineta, iskazao zahvalnost na podršci koju Slovenija pruža Crnoj Gori na putu učlanjenja u Evropsku uniju (EU).

On je istakao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Vlada Crne Gore već konkretno dokazali posvećenost ubrzanju integracionog procesa, što je, kako su naveli Gradišnik potvrdila kroz afirmaciju postignutih rezultata u ključnim poglavljima.

Šaranović i Gradišnik su ocijenili da se odnosi dvije zemlje zasnivaju na principima iskrenog prijateljstva i uzajamne podrške, i da dobri rezultati, kako su naveli, dosadašnje saradnje daju podsticaj za njeno dalje unapređenje.

"Rad i rezultati koje smo pokazali dokaz su naše odlučnosti u rješavanju izazova kako na planu bezbjednosti, tako i na podizanju kapaciteta MUP-a, a sve u cilju postizanja snažnih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije, na prvom mjestu", rekao je Šaranović.

Šaranović je podsjetio na nedavno usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koje je potvrda, kako su naveli, posvećenosti ispunjavanju međunarodnih obaveza,

On je istakao da će u narednom periodu sve aktivnosti biti usmjerene na dostizanje standarda na kojima počivaju savremene evropske zemlje.

Šaranović i Gradišnik su konstatovali odličnu saradnju dvije zemlje na planu unutrašnjih poslova, naročito u, kako su naveli, oblastima suzbijanja kriminaliteta, zaštite i spašavanja i borbe protiv trgovine ljudima.

"Crna Gora ima policijskog oficira za vezu u Ljubljani, a zahvaljujući kontinuiranoj razmjeni iskustava sa kolegama iz Slovenije i mnogobrojnim obukama i projektima unapređujemo kapacitete crnogorske policije ali i cjelokupnog sistema bezbjednosti“, poručio je Šaranović.

Oni su zaključili da će intenziviranje bilateralnih odnosa dvije zemlje biti zajednički prioritet, čime se potvrđuje, kako su kazali, važnost jačanja regionalnih veza za rješavanje savremenih bezbjednosnih izazova.

Bonus video: