"Crna Gora je pouzdana članica NATO-a, posvećena ispunjavanju strateških spoljno-političkih ciljeva"

Spajić i Stoltenberg istakli važnu ulogu Crne Gore u razvoju regionalne saradnje, mira i sigurnosti

8316 pregleda 90 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Nato.int
Foto: Nato.int

Crna Gora je pouzdana članica NATO-a i potpuno je posvećena ispunjavanju strateških spoljno-političkih ciljeva, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Spajić boravi u zvaničnoj posjeti Briselu.

U saopštenju iz kabineta Spajića navodi se da je tokom sastanka istaknuta važna uloga Crne Gore u razvoju regionalne saradnje, mira i sigurnosti, u vremenu brojnih bezbjednosnih izazova.

Sagovornici su se, piše u saopštenju, saglasili da je jačanje Alijanse važnije nego ikada, zbog čega će očekivani ulazak Švedske u NATO biti vrlo važan u tom kontekstu.

"Politika „otvorenih vrata“ svoju važnost je posebno dobila od početka rata u Ukrajini, imajući u vidu da se proširivanjem NATO-a širi zona sigurnosti i bezbjednosti. Predsjednik Vlade istakao je da će Crna Gora nastaviti da pruža podršku Ukrajini", piše u saopštenju.

Spajić je kazao da su se on i Stoltenberg daglasili da je Zapadni Balkan region od strateške važnosti za Alijansu.

"Istakao sam da Crna Gora, kao član NATO-a skoro sedam godina, shvata da mnogi globalni događaji zahtijevaju konstantnu budnost i pažnju saveznika“, kazao je premijer i istakao važnost NATO prisustva na Zapadnom Balkanu, jer je to garancija mira i sigurnosti.

Premijer je upoznao Stoltenberga da je Crna Gora ove godine izdvojila 2,01 odsto BDP-a za odbranu, od čega 35,24 odsto za modernizaciju opreme.

Stoltenberg je pozdravio učešće i doprinos naših vojnika u misijama.

„Crna Gora je kredibilan član NATO-a i igra važnu ulogu u miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Cijenim vašu posvećenost reformama i evroatlantskim integracijama, koje će donijeti trajnu stabilnost regionu“, poručio je generalni sekretar NATO-a.

Tokom razgovora bilo je riječi i o jačanju kapaciteta za suprotstavljanje novim bezbjednosnim izazovima, poput hibridnih prijetnji i sajber napada.

Bonus video: