Koprivica: Beskompromisna borba protiv korupcije prioritet

Potpredsjednik Vlade se sastao sa predstavnicama Savjeta Evrope

2781 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Beskompromisna borba protiv korupcije, na strateškom, zakonodavnom i operativnom planu, prioritet je 44. Vlade, poručeno je na sastanku potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Moma Koprivice sa predstavnicama Savjeta Evrope (SE).

Koprivica se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao sa šeficom Programske kancelarije SE Lejlom Dervišagić i koordinatorkom projekta SE za borbu protiv ekonomskog kriminala, Marinom Mićunović.

On je naveo da njegov kabinet priprema novu odluku o formiranju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, koju će usvojiti Vlada, a u čijem će fokusu, između ostalog, biti i priprema strategije za borbu protiv korupcije.

Time kabinet, kako je Koprivica naglasio, izražava opredjeljenje za beskompromisnu borbu protiv korupcije na strateškom, zakonodavnom i operativnom planu, što je i prioritet 44. Vlade.

„Takođe, u cilju dostizanja pravde i stvaranja podsticajnog ambijenta biće maksimalno ojačani kapaciteti institucija u borbi protiv svih vidova kriminala, a prije svega ekonomskog kriminala, koji je u prethodnom periodu potkopao temelje pravnog sistema i tržišne privrede“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku bilo riječi i o unaprjeđenju u oblasti igara na sreću i da je, u tom dijelu, SE ponudio podršku.

Koprivica je zahvalio i istakao važnost pružanja ekspertize u reformi pravnog sistema.

„Sagovornici su razmijenili mišljenje i informacije o obavezama koje predstoje u narednom periodu i saglasili se da je u ovom trenutku krucijalno intenzivirati saradnju sa SE, kao značajnim partnerom Vladi Crne Gore u cilju unaprjeđenja stanja u reformskim oblastima“, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da su zadovoljni zbog prilike da razgovaraju o nizu važnih pitanja.

Posebna pažnja, kako su kazali iz kabineta Koprivice, bila je posvećena projektima koje SE još od 2016. godine sprovodi u saradnji sa EU, u okviru zajedničke inicijative - Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku.

Dervišagić je istakla da se taj program sprovodi na bazi partnerstva sa insitucijama korisnicima pojedinačnih projekata i da pruža podršku u cilju unapređenja strateškog i zakonodavnog okvira, kao i jačanja kapaciteta nadležnih organa.

Na sastanku je posebno naglašeno da Projekat za borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori ima uspostavljen dugoročni okvir za podršku crnogorskim institucijama za borbu protiv korupcije u narednom periodu, u skladu sa prioritetima Vlade.

Bonus video: