„Drž’te lopova”

Odgovor novinara na reagovanje premijerovog kabineta

45150 pregleda 118 reakcija 118 komentar(a)
Spajić i šef kabineta Krvavac, Foto: BORIS PEJOVIC
Spajić i šef kabineta Krvavac, Foto: BORIS PEJOVIC

Da je premijer Milojko Spajić prošlog 21. decembra ili koji dan kasnije odgovorio da je krajem prethodne sedmice, odnosno u petak 15. subotu 16. i nedjelju 17. decembra 2023. boravio privatno u Francuskoj ili bilo gdje, “Vijesti” se ne bi bavile tim dijelom njegovog petodnevnog odsustva iz Crne Gore, o kome ništa nijesu znali ili htjeli da kažu ni njegovi saradnici u Vladi i partiji.

Međutim, kad premijer i ostali i formalno i neformalno ćute više od mjesec dana, to je signal za profesionalne novinare svuda u svijetu da ne odustaju, nego da kad-tad, a što je moguće prije, utvrde istinu o tome gdje je bio trenutno najmoćniji čovjek u državi, a u njoj nije. Posebno ako je taj čovjek više puta pokazao da je ekonomičan sa istinom, da ostanemo pristojni kao i uvijek.

Više naših novinara se od 21. decembra bezuspješno raspitivalo kod mnogih ljudi, između ostalog kod šest članova Vlade, mnogih funkcionera Spajićeve stranke i drugih saradnika, gdje se izgubio premijer. Zato smo krenuli utabanom stazom - kojom smo došli do dokaza o tome da je bivši predsjednik dočekao Novu 2023. u Švajcarskoj, nakon što nismo dobili od njega odgovore - i od Uprave policije zvanično saznali gdje su bili premijerovi tjelohranitelji u tom periodu, a to znači i on, jer je predsjednik štićena ličnost.

Tek nakon toga smo ponovili pitanja kabinetu premijera: šta je radio u Francuskoj od 14. decembra (četvrtak) prošle godine, nakon prisustva sjednici MANIVAL-a, do 17. decembra (nedjelja), kao i šta je radio 18. i 19. decembra (ponedjeljak i utorak) u Briselu; je li u navedenim periodima u Francuskoj i Belgiji bio privatno ili službeno; i sa kim se sastajao u navedenim periodima?

Odgovor je glasio: “Predsjednik Vlade je u službenim posjetama Strazburu i Briselu boravio kada i kako je naznačeno platformama koje su usvojene na sjednici Vlade kao i u izvještajima sa putovanja. U terminima koje navodite u Vašem pitanju (15-18. decembar) premijer Milojko Spajić nije imao službene obaveze, pa za navedene datume nije bilo ni finansijskih izdataka za Kabinet predsjednika Vlade”.

“Vijesti” nisu pitale premijera niti njegov kabinet koliko je i čijeg novca potrošio, pa smo se iznenadili kada je u dvije rečenice odgovora na tri konkretna pitanja stiglo da to nije bio državni novac, ali bez odgovora čiji. U tekstu je to konstatovano, uz ogradu da je troškove, uključujući i za pratioce, možda platio i Spajić, zato što premijer kao i svi javni funkcioneri mora da prijavi svaki poklon čija vrijednost prelazi 50 eura. Podatak da je sam platio troškove dobili smo tek u reagovanju na tekst.

U reagovanju kabineta ima još stvari, koje nisu bile tema teksta ni našeg interesovanja, pa smo skloni da je i dalje riječ o pokušaju bacanja prašine u oči “Vijestima” i javnosti.

Na primjer, iako u pitanjima jasno stoji da nas zanima gdje je bio premijer nakon sjednice Manivala 14. decembra, kabinet naglašava kako je toga dana Spajić bio na toj sjednici i spasio Crnu Goru od sive liste. Vjerovatno i jeste, ali smo to znali i detaljno o tome pisali.

Takođe, kabinet potencira kako je premijer u Briselu od 18-20. decembra izdejstvovao sjutrašnju međuvladinu konferenciju. Vjerovatno je doprinio, ali nam još nije odgovoreno sa kim se sastajao 18. i 19. decembra, kada nije bilo njegovih objavljenih aktivnosti. Toliko o “medijskom planu kako bi se obezbijedila adekvatna predstavljenost kod informativnih redakcija” - u petak, dok je bio privatno u Parizu, obavještavaju javnost o sastancima održanim u srijedu, a u ponedjeljak i utorak, tokom navodne četvorodnevne radno/službene posjete Briselu, ni slova.

I dobro bi bilo da se dogovore je li to bila službena ili radna posjeta, jer u platformi piše jedno, a u odgovorima i reagovanju čas jedno, čas drugo.

Prigovara kabinet da nismo dali ovoliki prostor hedžingu i “brojnim rezultatima koji za cilj imaju jačanje ekonomije, životnog standarda građana i evropsku budućnost Crne Gore”. To jednostavno nije tačno, i lako je provjeriti, a opet predstavlja bacanje prašine u oči.

Dužnost je premijera da radi u najboljem interesu države i građana, ali i da blagovremeno odgovara na pitanja novinara. Prigovor kabineta liči na ono kad uhvate serijskog ubicu, a komšije nabrajaju šta je sve “tihi susjed” uradio dobro njima i porodici, pa ih je saznanje o nepočinstvima ostavilo “u šoku i nevjerici”, što bi rekli loši novinari. Možda je poređenje neadekvatno, ali je princip isti.

Nije nam jasno zašto se kabinetu priviđa “korisna nejasnoća” i ko bi iz našeg teksta mogao da zaključi da insinuiramo da je osmočlana delegacija sa Manivala ostala sa premijerom u Francuskoj. Sumnjamo da je riječ o taktici “drž’te lopova”, jer su blago rečeno “korisne nejasnoće” često način premijerovog rada - na primjer još nema odgovora kako će na održiv način ostvariti program Evropa sad 2 na osnovu kojeg je došao na to mjesto - pa možda misle da su i “mediji navikli na senzacije” skloni tome.

Da smo skloni senzacijama, objavili bismo mnoge stvari iz privatnog života premijera, koje nisu od javnog interesa. Ali nećemo, jer nisu.

Kabinet insinuira da smo htjeli da nanesemo štetu premijeru i državi zato što smo tekst objavili 26. januara kada je započeo drugu posjetu Briselu. Jedini razlog za to je što smo odgovore iz policije o boravku tjelohranitelja, pa time i premijera, dobili 24. januara uveče, a odgovor od kabineta sljedeće večeri poslije 21 sat. Opet “drž’te lopova”.

Zbog šturih odgovora, da bismo kako tako sklopili kockice, morali smo analizirati sajt vlade, njegove i Vladine naloge na društvenim mrežama, ali smo se profesionalno ogradili za sve mogućnosti - o plaćanju troškova, naknadnim objavama o prošlim sastancima, naknadnim objavljivanjem platformi, saopštenjima o radnim posjetama itd.

Na kraju, mislimo da je vrijeme da se navodno “transparentno i dosljedno bilježenje i informisanje javnosti o aktivnostima predsjednika Vlade” poboljša tako što će se primijeniti praksa Bijele kuće. Svakoga dana na njenom sajtu objavljuje se satnica aktivnosti najčuvanijeg čovjeka na planeti, naravno službenih aktivnosti detaljno, a kad predsjednik SAD ode na odmor, produženi vikend i slično, javnost zna gdje je i koliko tamo ostaje. I niko ne pita šta je tamo radio, osim ako se novinari ne dokopaju nečega što je nezakonito ili nije primjereno njegovoj funkciji.

Bonus video: