Živković: Svima je jasno da je DPS jedinstven

"Što se tiče tih programskih ciljeva, nema se šta mnogo mijenjati, jer smo mi utemeljili ono što je osnovna platforma u Crnoj Gori", poručio je novoizabrani šef DPS-a

32691 pregleda 127 reakcija 115 komentar(a)
Živković sa kolegama iz DPS-a, Foto: Nikola Dragaš
Živković sa kolegama iz DPS-a, Foto: Nikola Dragaš

Uspješno su završeni prvi unutarstranački izbor u Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Time smo pokazali da uvodimo nove standarde na crnogorskoj političkoj sceni - saopštio je večeras u Podgorici novoizabrani predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Članstvo DPS-a izabralo je danas Živkovića za predsjednika te stranke, a Aleksandru Vuković Kuč, Abaza Dizdarevića, Ivana Vukovića i Jevta Erakovića za potpredsjednike.

"DPS nakon ovog dana izlazi mnogo jači i kvalitetniji u svom sadržaju. Izbori su plod višemjesečne pripreme i rada. Zahvaljujem se svim članovima, aktivistima, sekretarijatu partije, koji su vrijedno i marljivo radili", kazao je Živković večeras na konferenciji za medije u prostorijama DPS-a u Podgorici.

On je dodao da DPS pokazuje snagu i da je spreman da se nosi sa svim izazovima.

"Svima je jasno da je DPS jedinstven, da ostaje jedinstven. Imaćemo izmijenjen pristup i model djelovanja po pitanju partijskog i terenskog rada. U narednih dvadesetak dana ekipiraćemo ekspertske timove i poraditi na pitanjima reforme obrazovanja, održive ekonomske politike, zdravstva... Ovo rukovodstvo će uraditi sve da se DPS unaprijedi kvalitativno i sadržajno", poručio je Živković.

Danijel Živković
foto: Slađan Fatić

On je kazao da izbor na mjesto šefa DPS-a za njega predstavlja veliku odgovornost, jer je, kako je naveo, DPS državotvorna partija.

“Ovo je novi izazov u mom životu... Želimo da se vratimo u politiku odlučivanja”.

Danijel Živković
foto: DPS

Na pitanje “Vijesti” po čemu će se razlikovati politika novog rukovodstva u odnosu na politiku DPS-a za vrijeme Đukanovića, Živković je odgovorio da ta partija “jasno i čvrsto stoji na temeljima građanskog društva, multinacionalne politike, politike koja je obezbijedila evroatlantsku perspektivu Crnoj Gori”.

“Što se tiče tih programskih ciljeva, nema se šta mnogo mijenjati, jer smo mi utemeljili ono što je osnovna platforma u Crnoj Gori. A što se tiče načina političkog djelovanja u narednom periodu, to će se razlikovati jer smo u opoziciji. Iz opozicije ćemo isporgramirati ono što je naša vizija budućeg razvoja državnog sistema u različitim oblastima. Ono što je ključno je da ćemo još više biti posvećeni terenskom radu, obilasku opštinskih organizacija i još više posvećeni problemima građana”.

Upitan hoće li prije unutarstranačkih izbora biti održan vanredni kongres na kom će biti izabran novi Glavni odbor (GO) stranke, Živković je kazao da je prvi korak izbor predsjednika opštinskih odbora do 15. aprila, a naredni organizovanje kongresa i GO.

"Kad će to biti, odlučićemo na partijskim organima", dodao je.

Živković, dosadašnji vršilac dužnosti šefa DPS-a, bio je jedini kandidat za predsjednika. On je četvrti lider u istoriji te stranke, nakon Momira Bulatovića, Milice Pejanović Đurišić i Mila Đukanovića.

Neposredni izbori unijeti su u Statut DPS-a u januaru 2021, na vanrednom kongresu stranke. Prema tom dokumentu, trebalo je da budu održani najkasnije do 24. januara 2023. godine.

Međutim, iz DPS-a su objašnjavali da unutarstranački proces nije sproveden u predviđenom roku zbog priprema za prošle godine održane predsjedničke i parlamentarne izbore.

Đukanović je na čelu DPS-a bio od 1998. do aprila prošle godine, kad se povukao nakon poraza na predsjedničkim izborima. Nakon njegove ostavke, GO partije odredio je Živkovića za privremenog šefa.

Bonus video: