Varhelji: Vidjelo se da je proširenje EU stvaran projekat; Spajić: Nova vlast dobila "vruć krompir"

"Vidjeli smo imenovnja sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca. Na ovaj način Crna Gora može stvarno biti predvodnik procesa proširenja", poručio je Varhelji

27755 pregleda 24 reakcija 22 komentar(a)
Spajić i Varhelji, Foto: Vlada Crne Gore
Spajić i Varhelji, Foto: Vlada Crne Gore

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji kazao je da se danas vidjelo da je proširenje Evropske unije (EU) stvaran projekat i da je vlast u Crnoj Gori pokazala rezultate u kratkom periodu.

On je nakon današnje Međuvladine konferencije sa Crnom Gorom ponovio da su prioritet poglavlja iz oblasti vladavine prava (23 i 24).

"Znači da treba da vidimo da su to prioriteti da bismo došli do sljedeće faze i zatvaranja poglavlja. U ovom kontekstu mislim da su pozitivne poruke od članica EU u vezi rezultata ove Vlade i vidjeli smo da su Vlada i parlamentarna većina snažni i stabilni i vidjeli smo da su adresirane stvari koje su dugo bile na čekanju i napravljen progres. Vidjeli smo imenovanja sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca...Na ovaj način Crna Gora može stvarno biti predvodnik procesa proširenja", poručio je.

Ovaj novi napredak iz Podgorice, kako je dodao, signal je da se nadaju da će mnoge pozitivne stvari, koje nažalost nijesu mogli da vide iz Crne Gore posljednjih godina, konačno doživjeti.

"Ipak, ne možemo domaći zadatak raditi umjesto vas ili bez vas, ali tu smo da pomognemo".

Kazao je da je jasno šta treba uraditi u oblasti vladavine prava, naročito kada su u pitanju medijske slobode i medijski regulativa.

Podsjetio je na Plan rasta za Zapadni Balkan i to je nešto čime, kako je kazao, Evropska komisija (EK) želi da ubrza stvarnu integraciju Zapadnog Balkana u EU i prije članstva u EU.

"Imali smo veoma ohrabrujući sastanak i mislim da imamo ohrabrujući semestar pred nama", rekao je.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić ocijenio je da je danas bio veliki dan jer su vidjeli priznanje za sve napore i rezultate koje je Vlada postigla u relativnom kratkom periodu.

"Ali mislimo da je ovo samo početak i da smo samo zagrebli površinu. Očekujemo da ćemo nastaviti ovako i velika su očekivanja od Crne Gore, ali i naša očekivanja prema EK i članicama EU", poručio je Spajić.

Kazao je da je nova vlast u Crnoj Gori odmah dobila "vruć krompir", to je bio popis stanovništva, veoma polarizovano pitanje koje je uvijek stvaralo probleme i koje je stvaralo velike podjele u društvu.

"Rezultat toga je bio da nismo mogli da glasamo o reformi pravosuđa, o Sudskom savjetu deset godina, o vrhovnom državnom tužiocu pet godina, o sedmom sudiji Ustavnog sudiju godinama".

Podsjetio je da je postignuta potrebna većina prilikom izbora vrhovnog državnog tužioca (VDT), ali je uključena i opozicija, „što pokazuje da je Crna Gora spremna za jedinstven stav oko najznačajnijih pitanja u državi - reforme, fiskalnu stabilnost...“

Na pitanje novinara šta su naredni koraci za Crnu Goru, Varhelji je odgovorio da je je već pomenuo medije i to nije samo regulativa, več i Savjet javnog servisa, zatim jačanje nezavisnosti pravosuđa i veting, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala gdje žele da vide, "ne samo regulativu, već rezultate posebno na visokom nivou".

Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib kazala je da je čula da je moto premijera Spajića da Crna Gora bude 28. članica EU do 2028, što jeste ambiciozno, ali podržava.

„Mi smo spremni da pomognemo i dijelimo tu ambiciju. Ali postoji geopolitički kontekst koji moramo da uzmemo u obzir – rat u Ukrajini, spoljni uticaji na Zapadni Balkan.... Proširenje za nas ostaje uglavnom proces zasnovan na kriterijumima na osnovu zasluga. Vidim da postoji jaka volja i i vjerujem da ćete napredovati u narednom periodu“, kazala je.

Spajić je kazao da su rezultati Crne Gore „stavlja na sto odluku da li je Crna Gora spremna da bude 28. članica do 2028 godine“ ili će biti dio većeg procesa prošire ja koji slijedi nakon toga.

Bonus video: