Mandić uputio pismo ambasadorima zemalja Kvinte: Obavijestio ih o rezultatima rada Skupštine

"Otpočeli smo proces ozdravljenja i pomirenja, snažan zamah reformi pokrenuo je našu zemlju i ubijeđen sam da svi zajedno možemo sagraditi bolju budućnost za sve građane Crne Gore"

9704 pregleda 12 komentar(a)
Mandić, Foto: Skupština Crne Gore
Mandić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uputio je pismo ambasadorima zemalja Kvinte putem kojeg ih je obavijestio o pomacima koje je 28. saziv Skupštine ostvario u kratkom roku, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Maločas sam uputio pisma ambasadorima zemalja Kvinte putem kojih sam ih obavijestio o izuzetno važnim pomacima koje je 28. saziv Skupštine Crne Gore na čijem sam čelu ostvario u rekordno kratkom roku. Sličnu poruku sam juče uputio i predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, kao i ambasadorki Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi. Na ovaj način sam našim inostranim partnerima saopštio činjenicu da je Skupština Crne Gore tokom tri prethodna mjeseca uspješno okončala niz postupaka izbora i imenovanja visokih funkcionera u oblasti pravosuđa, čime se odlučno stalo na kraj višegodišnjem v.d. stanju na ovim ključnim pozicijama", navodi se u saopštenju.

Mandić je rekao da je Skupština nakon izbora sedmog sudije Ustavnog suda 22. novembra prethodne godine i izbora tri člana Sudskog savjeta nepunih mjesec dana nakon toga, Novu godinu započela sa izborom Vrhovnog državnog tužioca, uz podršku 61 poslanika, odnosno više od 75 odsto od ukupnog broja poslanika parlamenta, što, kako kaže, čini svojevrstan rekord na koji je posebno ponosan.

"Ništa manje bitna nije ni činjenica da je 28. saziv Skupštine, prepoznajući važnost sprovođenja ključne reforme u oblasti izbornog zakonodavstva, na Sedmoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja donio odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Stavio sam snažan akcenat na činjenicu da će tekući saziv Skupštine biti izuzetno posvećen reformskim procesima i izgradnji sveopšteg društvenog mira koji će biti ključni podsticaj napretku naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji za šta se, prema nekim istraživanjima, zalaže preko 80 odsto građana. Nemam sumnje da su ključne odluke koje je u proteklom periodu donijela Skupština Crne Gore dale novi vjetar u leđa kada je u pitanju proces pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji i olakšale našim kolegama iz Vlade Crne Gore njihov dio posla", piše u saopštenju.

"U to smo imali priliku da se uvjerimo već juče kroz pozitivne poruke koje su poslate nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije. Moje mišljenje dijeli i Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, sa kojim sam upravo na ovu temu razgovarao par dana prije izbora sedmog sudije Ustavnog suda. Tom prilikom sam iskazao uvjerenje da ćemo u vrlo kratkom roku napraviti veliki napredak u oblasti pravosuđa, što će nesumnjivo ubrzati naš put pridruživanja EU", dodaje se.

Mandić je istakao da je, kada je izabran za predsjednika parlamenta dao riječ da se neće voditi praznim frazama, već radom i rezultatima.

"Tri mjeseca nakon tog momenta, Skupština Crne Gore već ima rezultate koje prepoznaje i cijeni kako domaća, tako i međunarodna zajednica", poručuje Mandić.

Naglasio je da je njegova misija je, a, kako navodi, vjeruje da govori i za sve kolege iz parlamentarne većine, da se Crna Gora pomiri i učini stabilnim društvom, u kojem će svi imati jednaka prava i šanse.

"To je jedini način da naša zemlja ostavi iza sebe pogrešne prakse koje su sve nas, uvaženi građani, koštale mnogo vremena. Narednih dana ću podstaći skupštinske odbore da kontrolnu ulogu Parlamenta podignu na najveći mogući nivo i vjerujem da ćemo uskoro imati važna konsultativna i kontrolna saslušanja. Očekujem da možemo formirati i anketne odbore koji će se baviti onim temama za koje je zainteresovana naša javnost, a da nadležni državni organi nisu do sada na pravi način odgovorili tim očekivanjima građana".

"Otpočeli smo proces ozdravljenja i pomirenja, snažan zamah reformi pokrenuo je našu zemlju i ubijeđen sam da svi zajedno možemo sagraditi bolju budućnost za sve građane Crne Gore. Hvala vam, svima vama neizmjerno na podršci i razumijevanju za ovo što radi Skupština Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju

Bonus video: