Đukić: Poruka DNP-a i ZBCG da su spremni za Vladu

Maja Vukićević (DNP) će na Molitvenom doručku u Vašingtonu, u sklopu agende razgovarati i o evroatlantskim integracijama, ali iz te partije naglašavaju da je njihov stav o NATO-u nepromijenjen. Politički analitičar Stefan Đukić smatra da koalicija ZBCG odbija da nastavi da glumi inaćenje sa onima koji imaju snažan uticaj na to ko formira vladu Crne Gore i da žele biti kooperativni

25864 pregleda 41 reakcija 21 komentar(a)
Realan ulazak predstavnika ZBCG u vladu do kraja godine: Stefan Đukić, Foto: Đorđe Cmiljanić/PR Centar
Realan ulazak predstavnika ZBCG u vladu do kraja godine: Stefan Đukić, Foto: Đorđe Cmiljanić/PR Centar

Dok iz Demokratske narodne partije (DNP) poručuju da njihov stav o NATO integracijama ostaje nepromijenjen i da to ne znači da njihova funkcionerka Maja Vukićević u Vašingtonu ne treba da razgovara sa sagovornicima iz zemalja koje su članice NATO-a o političkim pitanjima koja se odnose na Crnu Goru i zapadni Balkan, politički analitičar smatra da DNP, kao i cijela koalicija ZBCG, želi da pošalje poruku da planira učešće u vlasti.

Iz DNP-a je prekjuče saopšteno da će Maja Vukićević, koja je potpredsjednica partije, poslanica u Skupštini Crne Gore i potpredsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u drugom mandatu, na poziv članova Američkog kongresa, prisustvovati Molitvenom doručku, koji se, tradicionalno, svake godine održava u Vašingtonu.

“Odlazak Maje Vukićević u Vašington na Molitveni doručak, na kojem će prisustvovati lideri, političari i druge ugledne ličnosti iz više od sto četrdeset zemalja svijeta, svakako predstavlja i značajan primjer uvažavanja koalicije ZBCG (Za budućnost Crne Gore) i crnogorskog parlamenta na planu evroatlantskih integracija i dalje afirmacije Crne Gore u međunarodnim okvirima”, ističe se u saopštenju DNP.

Odgovarajući na pitanje da li imajući u vidu ranije izjave čelnika te partije o NATO-u, ovo predstavlja zaokret u retorici i stavu prema evroatlantskim integracijama i da li se ovime nagovještava podrška NATO integracijama, iz DNP-a navode da je njihov stav o NATO integracijama poznat i nepromjenljiv i da su NATO integracije završene činom pristupanja Crne Gore ovom vojnom savezu.

“Uvažavamo činjenicu da je Crna Gora članica NATO-a, iako smo smatrali da je vojna neutralnost najbolji bezbjednosni okvir za našu državu i da je o tom pitanju trebalo da se izjasne građani na referendumu”, navode iz DNP-a.

Iz te partije pojašnjavaju da se dio saopštenja u kom se pominju “evroatlanske integracije” odnosi na agendu posjete poslanice Maje Vukićević koja je dobila poziv od predstavnika američkog Kongresa.

“Na sastancima koje će imati poslanica Vukićević biće visoki predstavnici Kongresa, ali i državnici iz država koje su članice NATO-a, ali to ne znači da Maja Vukićević ne treba da razgovara sa njima o političkim pitanjima koja se odnose na Crnu Goru i zapadni Balkan”.

Molitveni doručak biće održan 31. januara i 1. februara na Kapitol hilu.

Politički analitičar Stefan Đukić kazao je za “Vijesti” da DNP, kao i cijela koalicija ZBCG, želi da pošalje poruku da planira učešće u vlasti, “da odbija da nastavi da glumi nekakvo inaćenje sa onima koji imaju snažan uticaj na to ko formira vladu Crne Gore i da žele biti kooperativni”.

“Ovakva odluka ne pravi neku suštinsku razliku kada se radi o njihovim stavovima o EU, koji su makar načelno za pristupanje, i NATO, protiv čega su, ali deklarativno prihvataju da smo član”, kazao je Đukić.

On je istakao “da se prosto radi o tome da nema više svrhe inatiti se”, jer inaćenje može pružiti neku kratku satisfakciju za jedan broj glasača, ali i otežati koalicioni potencijal za učešće u vlasti.

“Štaviše, iz ovoga možemo zaključiti da je realan ulazak predstavnika ZBCG u crnogorsku vladu do kraja ove godine ako ne bude nekih iznenađenja”, ocijenio je Đukić.

Crna Gora je 5. juna 2017. godine zvanično postala punopravna članica Alijanse, na ceremoniji koja je održana u Stejt departmentu. Dva dana kasnije, 7. juna, crnogorska zastava podignuta je ispred sjedišta NATO-a u Briselu.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević je u aprilu prošle godine, gostujući u emisiji “Načisto” rekao da uvažavaju da je Crna Gora nezavisna država i članica NATO-a i da te stvari neće preispitivati.

Takav stav su DNP i NSD zauzeli i nakon smjene vlasti, 2020. godine. Knežević je u septembru 2020. godine rekao da je poznato da su Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija u svojim programskim i ideološkim stavovima jasno saopštavale da je neophodno da se građani Crne Gore izjasne na referendumu i da u slobodnoj i demokratskoj atmosferi budu za ili protiv učlanjenja Crne Gore u NATO.

“Jasno vam je da smo mi kao stranke bili protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, ali je i geopolitička i politička realnost da je učlanjenjem Crne Gore u NATO kroz ugovore koji su potpisani, mogućnost izlaska Crne Gore iz NATO-a nemoguća i mi ćemo poštovati to činjenično stanje, ukazujući naravno da smo bili za referendum i da smo bili protiv učlanjenja Crne Gore u NATO”, istakao je tada Knežević.

Ovako su o NATO-u govorili Knežević i Mandić 2017.

Prije smjene vlasti, funkcioneri okupljeni oko bivšeg Demokratskog fronta su se oštro protivili ulasku u NATO.

Oni su 2017. planirali organizovanje alternativnog referenduma o ulasku Crne Gore u Sjevernoatlanstku alijansu, ali su od toga odustali iz finansijskih razloga i što nijedna partija nije htjela da im se pridruži u tome.

Tadašnji DF je održao protest na Cetinju zbog sjednice crnogorskog parlamenta na kojoj se razmatrao Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za ulazak Crne Gore u NATO.

Knežević je na tom protestu saopštio da je u zgradi parlamenta otpočela nova NATO agresija.

“Danas će potpisati akt kapitulacije koji nećemo prihvatiti”, naglasio je tada Knežević.

Predsjednik Nove Andrija Mandić je tada kazao da su u parlamentu “oni koji su izdali sve što se moglo izdati, i to da bi se lično obogatili”. “Danas osnažujemo naše odluke da ćemo u pogodnom trenutku promijeniti ovu odluku. Ako NATO države prihvate ovu odluku, mi ćemo zamrznuti članstvo u NATO-u, organizovati referendum i volja naroda će odlučiti”, poručio je tada Mandić.

Bonus video: