Nikolić: Srbija pokušava da izmijeni istoriju kako bi dominirala u regionu

"Ruska agresija na Ukrajinu proizvodi snažan uticaj u regionu Zapadnog Balkana, i Crna Gora dobro zna odakle joj prijeti najveća opasnost"

11630 pregleda 85 reakcija 87 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Član Predsjedništva i šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić kazao je da Srbija želi da upravlja političkim procesima u Crnoj Gori, kao i da pokušava da izmijeni istoriju kako bi dominirala u regionu.

"Ruska agresija na Ukrajinu proizvodi snažan uticaj u regionu Zapadnog Balkana, i Crna Gora dobro zna odakle joj prijeti najveća opasnost", kazao je Nikolić na bezbjednosnom forumu "Maligni uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu".

Nikolić, koji je, saopšteno je iz DPS-a, bio jedan od govornika na skupu čiji je domaćin američki Kongres, "podsjetio je da je za vrijeme parlamentarnih izbora 2016. Rusija pokušala da u Crnoj Gori smijeni vladu u državnom udaru i da zaustavi pristup Crne Gore u NATO, ali da je Crna Gora uspjela tome da se odupre".

"Danas Rusija pokušava da izmijeni istoriju država bivšeg Sovjetskog Saveza, kako bi postigla dominaciju i uticaj koji je imao Sovjetski Savez. Nije tajna da Srbija isto to pokušava da uradi u regionu Zapadnog Balkana”, kazao je Nikolić.

Funkcioner DPS-a rekao je i da je upadljivo da Srbija, "kao jedan od najvažnijih saveznika Rusije, želi da upravlja političkim procesima u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji", te da, kako je rekao, to još uvijek ne nailazi na odgovarajuću reakciju međunarodnih partnera sa Zapada.

Bezbjednosni forum "Maligni uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu", održava se na marginama Molitvenog doručka, kojem ove godine prisustvuju i Nikolić i novoizabrani predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Bonus video: