GI 21. maj: Nekadašnje suverenističke stranke nisu suštinski razumjele razloge svog poraza

"Sve što su u međuvremenu činili bilo je dezorijentisano, snebivljivo i pogrešno, što se na kraju potvrdilo i kroz lažirane unutarpartijske reforme", piše u saopštenju

6833 pregleda 17 komentar(a)

Od kako su prije tri godine izgubili izbore Demokratska partija socijalista (DPS), njegova klijentela i nekadašnje suverenističke stranke nijesu suštinski razumjeli razloge svog poraza, saopštili su iz Građanske inicijative 21. maj.

"Sve što su u međuvremenu činili bilo je dezorijentisano, snebivljivo i pogrešno, što se na kraju potvrdilo i kroz lažirane unutarpartijske reforme. Zato ne čudi što ovih dana od lidera DPSa i njima bliskih pojedinaca ponovo slušamo priču o tzv. suverenističkom bloku. Ova anahrona ideja, osim što je izraz nerazumijevanja političke stvarnosti, isključivi je interes DPSa i potrebe da ova stranka zadrži svoj monopolski i maligni uticaj u značajnom dijelu bivšeg suverenističkog biračkog tijela", piše u saopštenju.

Smatraju da time DPS želi da onemogući alternativne oblike otpora aktuelnim vlastima i ukupnoj društvenoj regresiji, jer bi jačanje svake alternative "koja nije pod kontrolom ili sjenkom DPSa značilo bi i ubrzano slabljenje stranke koja je umislila da bude trajni monopolista crnogorske državne, građanske ili nacionalne ideje".

"Pošto je ovakav DPS i dalje osuđen na izbjegavanje od strane ubjedljive većine građana, ostaje mu samo lamentiranje o "suverenističkom bloku" i "ugroženoj državi", uključujući i identitetske manipulacije. U kojoj mjeri je identitetska demagogija, nezavisno od važnosti i realnosti identitetskih pitanja, postala teret građanima najbolje bi potvrdilo vjerodostojno ispitivanje javnog mnjenja čiji bi rezultati nesumnjivo potvrdili da se najmanje dvije trećini građana smučilo od DPSa i DFa. Ne zbog crnogorstva ili srpstva kojim su se zaogrnuli već zbog činjenice da su tzv. identitetske politike u njihovoj režiji odavno postale paravan za kriminal i korupciju ili lažni patriotizam i marionetsko djelovanje", zaključili su iz GI.

Bonus video: