Sastanak POSP-a 13. i 14. marta u Strazburu, Pejović predvodi delegaciju

Potpredsjednik Skupštine je rekao da EU opet pokazuje jaku želju za proširenjem. „Zadatak parlamentarne većine i Skupštine je da svojim rezultatima pokažemo da članstvo i zaslužujemo“, kazao je Pejović

3661 pregleda 1 komentar(a)
Pejović, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Pejović, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube

Sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) biće održan 13. i 14. marta u Strazburu, a crnogorsku delegaciju predvodiće potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

Pejović je u saopštenju medijima kazao da je funkcionisanje tog najbitnijeg mehanizma saradnje sa Evropskim parlamentom (EP) odblokirano nakon dvije godine, budući da je posljednji sastanak održan u decembru 2021.

„Zadovoljstvo mi je da saopštim da je funkcionisanje ovog mehanizma odblokirano, te da ću imati čast da predvodim crnogorsku delegaciju na narednom sastanku POSP-a, koji će se održati 13. i 14. marta u Strazburu“, naveo je Pejović.

Kako je pojasnio, uloga POSP-a je da razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, te da daje preporuke za unaprjeđenje budućih pregovora.

Pejović je rekao da je cilje crnogorske delegacije da kolegama iz EP ukažu na činjenicu da su evropske integracije jasno opredjeljenje građana Crne Gore, ali i njenog političkog vrha.

On je ukazao da je Crna Gora jedna od rijetkih država na tlu Evrope u čijoj skupštini ne postoje evroskeptične partije.

Pejović je rekao da EU opet pokazuje jaku želju za proširenjem.

„Zadatak parlamentarne većine i Skupštine je da svojim rezultatima pokažemo da članstvo i zaslužujemo“, naveo je Pejović.

On je kazao da je nedavno imenovanje vrhovnog državnog tužioca kulminacija odgovornog ponašanja i uspješnog demokratskog procesa u kojem je aktuelni saziv Skupštine još jednom pokazao svoju funkcionalnost i posvećenost evropskim integracijama.

„Za nepuna tri mjeseca, postigli smo niz značajnih uspjeha – deblokada pravosudnog sistema, usvajanje razvojnog i održivog budžeta koji uključuje povećanje minimalnih penzija i prvi koraci u radu na izbornoj reformi najuočljiviji su od njih“, istakao je Pejović.

Proaktivnim djelovanjem su, kako je rekao, označili kraj ere disfunkcionalnosti, polarizacije i nedostatka konsenzusa koji su u ranijem periodu karakterisali Skupštinu.

„Ovu instituciju smo vratili tamo gdje pripada, u srce našeg političkog sistema“, dodao je Pejović.

On je rekao da su postignute uspjehe registrovali i strateški partneri Crne Gore.

„Uspostavljene standarde kvaliteta u radu, te dinamiku kojom isporučujemo rezultate moramo držati na visokom nivou. To od nas očekuje prije svega domaća, ali i međunarodna javnost“, poručio je Pejović.

On je istakao korektnu ulogu kolega iz opoziciije, kako u procesu imenovanja u pravusuđu, tako i kroz dijalog u pogledu Sporazuma o popisu koji je dogovoren sa Vladom.

„Saradnjom smo obezbijedili uspješnu realizaciju tog procesa, čiji legitimitet više niko ne osporava“, rekao je Pejović.

Prema njegovim riječima, rezultati Skupštine i Vlade ostvareni u prethodnom periodu ključni su za kreiranje značajno pozitivnije atmosfere kada je u pitanju proces pristupanja Crne Gore EU.

Pejović je kazao da, iako pregovore sa EU vodi Vlada, Skupština u tom procesu ima ne manje važnu ulogu, zasnovanu na njene tri glavne funkcije – zakonodavnoj, kontrolnoj i reprezentativnoj.

Bonus video: