Istraživanje: Većina misli da je rad Vlade u skladu sa očekivanjima, Spajiću vjeruje 41,5 odsto ispitanika, trećina ne

Perma istraživanju CGO-a i DAMAR-a, manje od 30 odsto građana daje podršku ulasku koalicije ZBCG u Vladu

7865 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Željka Vučinić
Foto: Željka Vučinić

Iako je prosječna ocjena rada vlade 2,7, najveći broj građana je izjavio da je rad vlade u skladu sa njihovim očekivanjima. To je pokazalo istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i i agencije DAMAR u okviru zajedničke inicijative CG puls.

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović je kazao da je intervjuisano 1.004 ispitanika, od 22.i 30. januara ove godine.

Na pitanje u kojem se pravcu kreće Crna Gora većina ispitanika smatra da je država na dobrom putu. Većina ispitanika ocjenjuje da je situacija u zemlji stabilna.

CGO i DAMAR
foto: CGO i DAMAR

Šest od 10 građana se protivi odluci Vlade Milojka Spajića da ukine uživo prenos sjednica Vlade.

CGO i DAMAR
foto: CGO i DAMAR

Istraživanje pokazuje da 16,2 odsto ispitanika ima veliko povjerenje u premijera, a 41,5 odsto građana vjeruje Spajiću.

Trećina ispitanika ne vjeruje premijeru, a 10 odsto nema stav.

Podijeljen je stav građana oko rekonstrukcije 44. Vlade na način da u u nju uđu stranke koje čine koaliciju Za budućnost Crne Gore i da li se takva rekonstrukcije podržava, odnosno kako se procjenjuje uticaj te rekonstrukcije.

Manje od 30 odsto građana daje podršku ulasku koalicije ZBCG u Vladu.

CGO i DAMAR
foto: CGO i DAMAR

Direktorica CGO Daliborka Uljarević je kazala da na pitanje kako se ocjenjuje djelovanje parlamentarne opozicije, nijedna opoziciona partija ne prelazi dvojku.

Dominantan je stav, 55,7 odsto ispitanika da ne treba uvesti vjeronauku u škole.

CGO i DAMAR
foto: CGO i DAMAR

Zahtjeve prosvjetnih radnika za povećanjem plata podržava 56,3 odsto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da značajan dio ispitanika - 42,1 odsto vjeruje da zemlja ide u pozitivnom pravcu,a 9,3 odsto je onih koji smatraju da zemlju vide u veoma pozitivnom pravcu.

"Što je sumarno više od 50 odsto i predstavlja značajan napredak u odnosu na sva ranija istraživanja. Međutim, 25 odsto građana smatra da smo na pogrešnom putu, a dodatno još 15,7 odsto je onih koji smatraju da se država kreće u veoma lošem pravcu, što je zbirno oko 40 odsto", rekao je Čađenović.

Istraživanje je pokazalo da 32,6 odsto ispitanika smatra da je situacija u zemlji stabilna, a 18,4 odsto vjeruje da se zemlja, polako ali sigurno, razvija, dok 5,5 odsto smatra da se zemlja dinamično razvija.

"Ne možemo da zanemarimo 16,1 odsto građana koji smatraju da je zemlja u stanju stagnacije, 13,3 odsto ispitanika vidi situaciju kao kriznu,a još 7,2 vjeruje da je zemlja na ivici katastrofe",rekao je Čađenović.

Istakao je da je istraživanje pokazalo da je prosječna ocjena rada vlade 2,7.

"Ako uporedimo ovu ocjenu sa nekim prethodne dvije vlade, vidjećemo da je došlo do blagog porasta ocjene, odnosno, zadovoljstva građana sa trenutnom situacijom. Da li je do toga došlo zato što Vlada ima neke bolje rezultate ili zato što su se desila neka pozitivna odstupanja od ranijih praksi koje nisu bile pozitivne u prethodnom periodu, ostaje da vidimo".

Na pitanje da li je rad Vlade u skladu sa njihovim očekivanjima, 12,5 odsto građana je izjavilo da je iznad njihovih očekivanja, a većina od 50,5 je izjavilo da je rad vlade u skladu sa očekivanjima, dok 28,1 odsto ocjenjuje da je rad vlade ispod svih očekivanja.

Bonus video: