Spajić: Makron kazao da je Crna Gora prva u nizu zemalja koja će se priključiti EU

Premijer kazao da je sastanak sa predsjednikom Francuske "bio fenomenalan" i da Crna Gora ima veliku podršku Francuske na EU putu

24673 pregleda 157 reakcija 57 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore/Flickr
Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Premijer Milojko Spajić kazao je da mu je predsjednik Francuske Emanuel Makron kazao da je Crna Gora prva u nizu zemalja koja će se priključiti Evropskoj uniji (EU).

To je premijer rekao za RTCG.

Spajić je kazao da je opredjeljenje Crne Gore da i prije 2030. bude spremna za učlanjenje, te da je trenutni tempo reformi garant posvećenosti 44. Vlade tom cilju.

Kako je saopšteno iz Vlade, Makron je istakao da Francuska daje punu podršku Crnoj Gori u integracijama i iskazao spremnost za podršku, posebno na ekspertskom nivou.

"Fenomenalan sastanak sa predsjednikom Makronom, koji nam je prenio veliku podršku Francuske na našem EU putu. Razgovarali smo i o jačanju biletaralnih odnosa, prvenstveno na ekonomskom planu", rekao je Spajić.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku Spajića i Makrona govorili se primarno o jednom strateškom krovnom dokumentu, koji bi bio osnova za partnerstvo dvije zemlje.

Milojko Spajić i Emanuel Makron
foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Premijer je rekao i da je predsejdnik Francuske prihvatio jednu takvu inicijativu.

"Dokument bi bio postavljen na četiri stuba, a to su: odbrana, zdravstvo, infrastruktura i ekologija. Prvo ćemo raditi na odbrani, a već u martu će se sastati ministri zdravlja, oko projekata u toj oblasti. Sarađivaćemo i u infrastrukturnim projektima, što je jako bitno za razvoj autoputeva i željezničke infrastrukture u narednih šest godina, sve ovo će ubrzano pojačati saradnju između dvije zemlje", rekao je Spajić.

Milojko Spajić i Emanuel Makron
foto: Vlada Crne Gore/Flickr

On je pozvao Makrona da dođe u Crnu Goru na obilježavanje 20 godina obnove nezavisnosti Crne Gore i ponudio da se organizuje Samit Evropske političke zajednice upravo u Crnoj Gori tim povodom, što je Makron, pipe u saopštenju, i prihvatio.

Tokom sastanka, piše u saopštenju, Spajić je pozdravio poseban senzibilitet Makrona za aktuelne bezbjednosne i humanitarne izazove širom planete.

Konstatovano je da Crna Gora i Francuska imaju konvergentne stavove u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba, kao i rata u Ukrajini.

"Naglašeno je da bi Crna Gora mogla biti izuzetno važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu zbog dobrih odnosa koje ima sa susjedima. Bilo je riječi o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i zaštiti životne sredine", piše u saopštenju.

Bonus video: