Abazović: Najveći deficit u 2023. ostvaren u decembru, nakon što je 44. Vlada stupila na dužnost

"Juče je Ministarstvo finansija zvanično potvrdilo ono što smo par puta najavljivali, a to je da je 43. Vlada Crne Gore u prošloj godini ostarila najbolji ekonomski rezultat od sticanja nezavisnosti te da je godinu završila suficitom od 10 miliona eura"

7961 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Abazović, Foto: Jelena Kočanović
Abazović, Foto: Jelena Kočanović

Država je najveći deficit u 2023. ostvarila u mjesecu decembru, u iznosu od 146 miliona eura, nakon što je nova 44. Vlada stupila na dužnost, saopštio je danas predsjednik Građanskog pokreta URA i predsjednik 43. Vlade Dritan Abazović.

"Juče je Ministarstvo finansija zvanično potvrdilo ono što smo par puta najavljivali, a to je da je 43. Vlada Crne Gore u prošloj godini ostarila najbolji ekonomski rezultat od sticanja nezavisnosti te da je godinu završila suficitom od 10 miliona eura. To znači da smo kao država zarađivali više nego što smo trošili", istakao je Abazović u saopštenju.

Ministarstvo finansija je juče saopštilo da je u prošloj godini je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od deset miliona eura, ili 0,2 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Abazović je poručio da je prošla godina bila godina u kojoj su rapidno povećane plate, penzije i socijalna davanja, a da je sa druge strane opadao javni dug i finansirale su se sve obaveze na vrijeme iz sopstvenih prihoda.

"Takođe, bila je to i godina u kojoj smo imali rekordnu turističku sezonu i umnogome oborili rekord iz 2019. godine. Zvanični podaci o konačnom skoru u turizmu biće objavljeni uskoro. Vrijedi podsjetiti da smo se u prošloj godini kao Vlada zadužili svega 100 miliona eura i da od tog novca nije potrošen ni jedan jedini euro, već je sve ostalo u državnom trezoru. To je ista ona godina za koju je sadašnji premijer Spajić tvrdio da ćemo da bankrotiramo, najavivši to prvo za mjesec jun (kad su bili izbori), pa za septembar i oktobar", rekao je Abazović.

Poručio je da se još jednom pokazalo da istinu niko ne može da sakrije, pa ni najbolja propaganda.

"Čestitke i zahvalnost na rezultatu upućujem svim građanima, posebno bivšem ministru finansija Aleksandru Damjanoviću i cijelom našem timu. Nastavljamo da se takmičimo u dobru. Poredićemo rezultate i navijati da se visoko postavljena ljestvica prethodne Vlade i dalje pomijera na gore, na radost svih građana. Može Crna Gora", zaključio je Abazović.

Bonus video: