SD: Spajićeva Vlada nije pokazala značajne iskorake, ali jeste servilnost prema Andriji Mandiću

"Osim debakla na ekonomskom polju (a tajno su se zadužili preko 100 miliona eura), u Vladi očigledno imaju i problema sa komunikacijom"

5325 pregleda 15 komentar(a)
SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Vlada Milojka Spajića, 44. po redu, u prethodnih 100 dana nije pokazala neke značajne iskorake, ali jeste servilnost prema Andriji Mandiću i politici koju on predstavlja, saopšteno je danas iz Socijaldemokrata (SD).

"Naprotiv, dostignuća kojima se 44. Vlada kiti pred našim međunarodnim partnerima zapravo su dostignuća Parlamenta, tačnije dostignuća opozicije koja je, ponašajući se konstruktivno, omogućila izbor sedmog sudije Ustavnog suda, tri člana Sudskog savjeta i VDT-a", ističe se u saopštenju SD.

Iz te partije su dodali da s druge strane nijesmo vidjeli mnogo konkretnih stvari.

"Naprotiv, Vlada je, uprkos tome što je formirana na predizbornim obećanjima koja su podrazumijevala povećanje minimalne i prosječne zarade, te skraćenje radnog vremena, uspjela da, upravo kao rezultat neslaganja oko ovih pitanja, na ulice izvede gotovo sve sindikate u Crnoj Gori. Tako, umjesto povećanja sa 450 eura na 750 eura, odnosno sa 780 eura na 1.000 eura, prosvjetari, medicinari, zaposleni u pravosuđu i upravi nijesu mogli izboriti ni 5-10% povećanja mjesečnih zarada. Osim debakla na ekonomskom polju (a tajno su se zadužili preko 100 miliona eura), u Vladi očigledno imaju i problema sa komunikacijom. Tako smo imali otvoreni sukob predsjednika Vlade sa njegovim ministrom pravde u vezi odbijanja izručenja turskog državljanina, kao i sada već trajući sukob na relaciji PES-Demokrate oko imenovanja u bezbjednosnom sektoru. Reklo bi se, posmatrajući sa strane, da su u Vladi u nezboru", piše u saopštenju SD.

Iz te partije su kazali da za Spajićevu Vladu dolaze neki novi dani.

"Uskoro će na velika vrata, praćen zvucima ruske 'katyusha-e', na poziciju potpredsjednika Vlade stići neko od kadrova DNP-a, što će dati poseban pečat evropskoj orijentaciji 44. Vlade. A na jesen još veće pojačanje - ostatak kadrova DNP-a, uz saborce iz NSD, ojačaće Spajićev tim i učvrstiti Crnu Goru na njenom evropskom putu. Da ne bude zabune, i Moskva je u Evropi, makar geografski", kazali su.

Iz SD su zaključili da "aktuelna gomila nesklada, uz čast izuzecima koji se, u skladu sa svojim mogućnostima, sa svojih pozicija, trude da daju konkretan doprinos, do ovog trenutka još i odlično funkcioniše kako očekujemo da bude nakon što igrači sa rezervne klupe preuzmu glave uloge".

Predsjednik Vlade Crne Gore i lider PES Milojko Spajić danas je predstavio rezultate Vlade u prvih 100 dana rada.

On je poručio da će podnijeti ostavku ako prosječna plata za godinu ne bude 1.000, a minimalna 700 eura, te da će se sve obećano ispuniti.

Bonus video: