Vujović: Nosioci politike nacionalizma, autokratije i malignih vanjskih uticaja su podrška vlasti u Crnoj Gori

Predsjednik SDP-a je ukazao da je tragično da se 25 godina od okončanja posljednjeg regionalnog konflikta ponovo emituju iste destruktivne, opasne i primitivne poruke o stvaranju velikih država i nacionalnim homogenizacijama, navodeći da svjedočimo i besprizornoj reviziji prošlosti i relativizaciji ovih pogubnih politika

4620 pregleda 8 komentar(a)
Učesnici konferencije, Foto: SDP
Učesnici konferencije, Foto: SDP

Nacionalizam, autokratija i maligni vanjski uticaji su nažalost moćna snaga na Balkanu – u Crnoj Gori su nosioci te politike jedna od ključnih snaga i podrška vlasti, saopštio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

Iz SDP je saopšteno da je Vujović učestvovao na regionalnoj Konferenciji – panelu: "Progresivne politike – odgovor na izazove u zemljama Zapadnog Balkana", koja je u organizaciji fondacije Fridrih Ebert održana u Skoplju.

Iz te partije su naveli da je konferencija okupila predsjednike socijaldemokratskih partija iz regiona, uključujući aktuelne i doskorašnje predsjednike vlada, a na panelu je učestvovao i predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke Laers Klingbel.

Iz SDP su rekli da je na panelu koji je imao svoj zatvoreni i otvoreni dio za javnost, Vujović iznio viđenje SDP-a Crne Gore u povodu najaktuelnijih izazova, posebno u politčkom i bezbjednosnom smislu, sa kojima je suočen region.

"Naši problemi su zajednički i proizilaze iz nedavne prošlosti koju su obilježile destruktivne politike koje su razorile naše zajednice, produkujući čitav spektar devijacija koje nas i dalje sprečavaju da se konstituišemo kao razvijena i moderna društva. I dan danas se suočavamo sa istim izazovima u kojima umjesto demokratskog, građanskog, razvojnog, u središtu imamo etničko-nacionalno, religijsko i teritorijalno kao ključne teme koje polarizuju i destabilizuju sva naša društva", rekao je Vujović.

Predsjednik SDP-a je ukazao da je tragično da se 25 godina od okončanja posljednjeg regionalnog konflikta ponovo emituju iste destruktivne, opasne i primitivne poruke o stvaranju velikih država i nacionalnim homogenizacijama, navodeći da svjedočimo i besprizornoj reviziji prošlosti i relativizaciji ovih pogubnih politika.

On je kazao da se čini da je Zapad do kraja prozreo aktere i politike koji truju region, ukjlučujući i sve druge parapolitičke organizacije koji zloupotrebljavaju svoj položaj u društvu da nameću najgore i najregresivnije norme djelovanja i ponašanja.

"Nacionalizam, autokratija i maligni vanjski uticaji su nažalost moćna snaga na Balkanu – u Crnoj Gori su nosioci te politike jedna od ključnih snaga i podrška vlasti. Takvi akteri mogu prevarno promijeniti retoriku ali će njihovi ciljevi i djelovanje ostati isti. Legitimacijom da budu činioci vlasti daje im se podstrek da sa tom snagom i pozicijom u vrjednosnom smislu kontaminiraju društvo, suštinski ga udaljavajući od navodnih tj proklamovanih zalaganja. Ranjiva društva regiona teško se mogu nositi sa destruktivnim uticajem ovih snaga i zato je progresivna politika, uz pomoć evropskih partnera dužna da pruži snažan odgovor", zaključio je Vujović.

Iz SDP su rekli da je na Konferenciji dogovoreno intenziviranje saradnje progresivnih snaga regiona uz direktnu podršku njemačkih partnera – Socijaldemokratske partije Njemačke i fondacije Fridrh Ebert.

Bonus video: