CDT: Vlada i premijer da se pobrinu da troškovi naknada koje primaju bivši funkcioneri budu javni

Prema njihovim riječima svega šest ministarstava je dostavilo informacije sa spiskom javnih funkcionera i naknadama koje su primili po prestanku funkcije

2768 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Vlada Crne Gore i premijer Milojko Spajić da obezbijede transparentnost trošenja javnog novca, odnosno da se pobrinu da se ne kriju od javnosti troškovi naknada koje primaju bivši funkcioneri.

To se između ostalog navodi u saopštenju Centra za demokratsku tranziciju (CDT), koji je, kako su kazali, uputio zahtjeve za slobodan pristup informacijama Generalnom sekreterijatu Vlade Crne Gore i ministarstvima, "tražeći detalje o naknadama koje su bivši funkcioneri primali nakon prestanka funkcije u periodu od marta 2016. do septembra 2023. godine".

Prema njihovim riječima svega šest ministarstava je dostavilo informacije sa spiskom javnih funkcionera i naknadama koje su primili po prestanku funkcije.

"Odnosno, detalje o naknadama za bivše funkcionere dostavili su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dok je Ministarstvo javne uprave dostavilo samo informacije o naknadama za funkcionere koji su ostvarili to pravo nakon 2022. godine", pojasnili su.

Iz CDT-a su precizirali da je prema dostavljenim podacima, ovih šest resora potrošilo više od 1,1 miliona eura na naknade bivšim funkcionerima, u okviru posljednjih sedam i po godina.

"Naravno, ovaj iznos je samo vrh ledenog brijega s obzirom na činjenicu da nemamo podatke o naknadama za funkcionere ostalih ministarstava", dodali su.

Oni su naglasili da je pet ministarstava djelimično odobrilo njihov zahtjev.

"Izostavljajući informacije o izdvajanjima za funkcionerske naknade, dok od šest ministarstava uopšte nijesmo dobili tražene podatke. Zanimljivo je da je su pojedina ministarstva kao obrazloženje za nedostavljanjeinformacija o naknadama po svim godinama navodila sajber napad na Vladinu informatičku infrastrukturu koji se dogodio 2022. godine, zaštitu podataka o ličnosti…", dodali su.

Oni su naveli da Ministarstvo energetike i rudarstva, nije imalo isplata po ovoj osnovi u analiziranom periodu, jer je, kako su kazali, u pitanju novoformirani resor.

"Međutim, ovo ministarstvo je ispoštovalo Zakon o slobodnom pristupu informacijama i u roku odgovorilo na naš zahtjev. Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je odgovorilo u roku i uputilo zahtjev Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na dalje postupanje, jer je taj resor pravni sljedbenik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma..", kazali su.

Oni napominju da je Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore dostavio rješenja o ostvarivanju prava na naknadu nakon prestanka funkcije javnim funkcionerima, "koje je izabrala, imenovala ili postavila Vlada Crne Gore, ali ne i iznose koji su im isplaćivani, pojašnjavajući da to podrazumijeva sačinjavanje nove informacije, odnosno da Generalni sekretarijat ne vodi takvu vrstu evidencije".

"CDT očekuje da Vlada Crne Gore demonstrira drugačiji pristup u odnosu na svoje prethodnike kada je u pitanju transparentnost trošenja novca i uspostavi nove prakse rada u skladu sa zakonom propisanom obavezom proaktivne transparentnosti. Izostanak odgovora na naše zahtjeve za slobodan pristup informacijama svakako ne predstavlja dobar manir rada na početku mandata Vlade", zaključili su.

Bonus video: