"Evropske integracije, poštovanje ljudskih prava i dobrosusjedski odnosi garant su mira i stabilnosti na Balkanu"

Iz Vlade je saopšteno da su Pavićević i Redžepi, na sastanku kom je prisustvovala i ambasadorka Kosova u Crnoj Gori Arijana Žerka Hodža, razgovarali o strateškim prioritetima dvije države

892 pregleda 2 komentar(a)
Redžepi i Pavićević, Foto: Vlada Crne Gore
Redžepi i Pavićević, Foto: Vlada Crne Gore

Evropske integracije, poštovanje ljudskih prava i dobrosusjedski odnosi garant su mira i stabilnosti na Balkanu, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđana Pavićevića i pomoćnice premijera Kosova Emilije Redžepi.

Iz Vlade je saopšteno da su Pavićević i Redžepi, na sastanku kom je prisustvovala i ambasadorka Kosova u Crnoj Gori Arijana Žerka Hodža, razgovarali o strateškim prioritetima dvije države.

Konstatovano je, kako se navodi, da se na vrhu prioriteta za dvije države nalaze uspostavljanje vladavine prava, s posebnim akcentom na poštovanju ljudskih i manjinskih prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i pristupanje Evropskoj uniji (EU).

Dodaje se da su predstavnici Kosova posebno istakli i neophodnost pristupanja te države NATO-u.

Kako je saopšteno iz Vlade, Redžepi je zahvalila Crnoj Gori za prijem izbjeglica, ali i za podršku u uspostavljanju nezavisnosti Kosova.

„Uzajamno poštovanje, zajednički ciljevi u pravcu evropskih integracija, poštovanje ljudskih prava i dobrosusjedski odnosi – jedini su garant mira, stabilnosti i ukupnih bezbjednosnih prilika na Balkanu“, naglasila je Redžepi.

Pavićević je kazao da su dezintegracioni procesi i insistiranje na razlikama inferiorni i retrogradni trendovi.

„Iz dosadašnjeg iskustva i burnih političkih dešavanja, jasno je da su integracioni procesi apsolutno superiorni i emancipatorski za sve države Zapadnog Balkana, dok su dezintegracioni procesi, insistiranje na razlikama i onome što nas dijeli – inferiorni i retrogradni trendovi“, rekao je Pavićević.

On je istakao da se nada da će se “pod krovom EU” svi narodi Zapadnog Balkana osjećati bezbjednije i zadovoljnije.

“Zbog toga što se isticanjem i njegovanjem zajedničkih vrijednosti i ciljeva smanjuje prostor za pravdu po mjeri većeg naroda ili agresivnije politike. Ne moramo svi biti isti da bi pravda važila za sve”, poručio je Pavićević.

On je dodao da je u interesu građana da budu zadovoljni i bezbjedni, a ne da njihove političke elite dokazuju svoju političku i istorijsku ispravnost.

Kako se navodi u saopštenju, Redžepi i Pavićević su saglasni da nema prepreka međusobnoj saradnji i razmjeni dobrih praksi, kao i da su obje države otvorene da, u prijateljskom i transparentnom duhu, nastave da njeguju odnose i grade povjerenje.

Bonus video: