Izvještaj: Izbor savjetnika Ustavnog suda u Vladi baca sjenku na njegovu nezavisnost

Ustavni odbor usvojio izvještaj o konsultativnom saslušanju predsjednika US Milorada Gogića i ministra pravde Andreja Milovića

13978 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore

Izbor savjetnika Ustavnog suda (US) u Vladi, koja predstavlja izvršnu vlast, baca sjenka na nezavisnost tog suda, utvrđenu Ustavom.

To je konstatovano u izvještaju s konsultativnog saslušanja predsjednika US Milorada Gogića i ministra pravde Andreja Milovića o inicijativi za izmjenu Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Izvještaj je usvojen danas na sjednici skupštinskog Ustavnog odbora, dok je saslušanje održano prošle sedmice.

Izmjene se odnose na način, proceduru i izbor savjetnika koji rade u Ustavnom sudu.

"Podnosilac inicijative, US, odnosno njegov predsjednik, istakao je da postoje ozbiljni problemi i ozbiljne posljedice trenutnog zakonskog načina na koji je koncipiran način izbora savjetnika koji rade u US", kazala je na današnjoj sjednici predsjednica odbora, Simonida Kordić (Nova srpska demokratija).

Kako je istakla, i u prošlom sazivu odbora bilo je kritika na račun rada US, u smislu brzine tretiranja predmeta, broja zaostalih predmeta i zaostalih ustavnih žalbi.

"Dio uzroka koji je izazvao taj problem je to što sud, iako ima dovoljno sistematizovanih radnih mjesta za ustavnosudske savjetnike, nema dovoljno zaposlenih. Jedan od razloga, pored finansijskog, je i to što US ne bira sam svoje savjetnike", kazala je Kordić, dodajući da se savjetnici biraju kao službenici i namještenici u bilo kom resoru državne administracije i državne uprave - u Vladi, od kadrovske komisije.

Predsjednik US Gogić ocijenio je prošle sedmice na sjednici da je taj proces veoma spor i da se postavlja pitanje kompetencije za izbor ovako specifičnog zanimanja.

"Suština inicijative je da se izmijeni Zakon o državnim službenicima i namještenicima na sličan način na koji je to urađeno za Skupštinu, koja je izuzeta iz opšteg principa izbora savjetnika kroz Vladinu komisiju, i da se sličan ili isti princip primijeni na US", zaključila je Kordić.

Izvještaj je usvojen glasovima većine članova odbora. Jedini poslanik koji nije glasao bio je Nermin Abdić (Demokratska partija socijalista), jer, kako je kazao, zbog profesionalnih obaveza nije bio prisutan na saslušanju Gogića i Milovića.

Na sjednici nije bilo predloženih tekućih pitanja, a Kordić je konstatovala da će se na nekoj od narednih sjednica razgovarati o planu rada za ovu i izvještaju o radu za prethodnu godinu.

Bonus video: