Ambasador Poljske: Zalažemo se za što skorije članstvo Crne Gore u EU

Pejović rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da se ugledaju na Višegradsku grupu kao model uspješne ekonomske, energetske i bezbjednosne regionalne saradnje usmjerene na što brže evropske integracije

1343 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Kabinet potpredsjednika Skupštine
Foto: Kabinet potpredsjednika Skupštine

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović sastao se danas sa ambasadorom Poljske Andžejem Papježem, koji je tom prilikom kazao da se Poljska zalaže za što skorije članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Pejović istakao je zadovoljstvo zbog susreta koji se održava samo dan uoči obilježavanja godišnjice osnivanja Višegradske grupe (V4), čiji je i Poljska član.

On je naglasio da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da se ugledaju na grupu V4 kao model uspješne ekonomske, energetske i bezbjednosne regionalne saradnje usmjerene na što brže evropske integracije.

„Crna Gora je posvećena saradnji sa zemljama V4, te se u tom smislu radujemo što će Poljska preuzeti predsjedavanje V4 grupom od jula 2024. godine“, rekao je Pejović, kako je saopštio kabinet potpredsjednika Skupštine.

Papjež je, kako se navodi, ponovio stav zvaniče Varšave u pogledu procesa EU integracija Crne Gore, naglasivši da se Poljska zalaže za što skorije članstvo Crne Gore u EU.

„Vidljive su aktivnosti koje sprovodite u prethodnih sto dana, zbog čega i imate našu podršku budući da je svima krajnji cilj stabilnija Evropa i EU“, kazao je ambasador.

pejović papjez
foto: Kabinet potpredsjednika Skupštine

Podsjetio je, kako se navodi, "i na 'meku moć' koju ima naša zemlja – u Poljskoj je Crna Gora prepoznata kao izuzetno značajna turistička destinacija" što, kako je rekao, potvrđuje i veliki broj direktnih avio linija koji je povezuju sa Poljskom.

Pejović je kazao da Crna Gora vidi Poljsku kao važnog saveznika i bilateralnog partnera i dodao kako vjeruje da saradnja dvije zemlje može biti ojačana kroz institucionalne veze crnogorskog parlamenta i poljskog Sejma.

„Ohrabruje nas podrška naših evropskih partnera zbog isporučivanja konkretnih rezultata koje smo postigli. Cilj ove parlamentarne većine je unaprjeđenje standarda građana Crne Gore i vladavina prava“, naglasio je Pejović.

Bonus video: