Vraneš: Zašto PES iritira akademija povodom svenarodnog ustanka naših predaka

"Kao da osuđujete akademiju zbog dana pobjede nad fašizmom", kazao je predsjednik Opštine Pljevlja

13276 pregleda 82 reakcija 82 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš rekao je da ne razumije zbog čega Pokret Evropa sad "iritira" akademija povodom, kako je rekao, jednog "svenarodnog ustanka naših predaka".

On je za Portal RTCG kazao da "mnogi narodi njeguju tradicije, poštuju pretke koji su ih oslobađali od raznih okupatora", prenosi taj medij.

"Akademija je povodom početka drugog srpskog ustanka u kome je učestvovalo desetine i stotine nasih predaka iz Pljevaljskog kraja. Nema porodice u pljevaljskom kraju iz koje neko nije krenuo u Karađorđev ustanak. Ne razumijem shvatanje kolega iz PES-a zašto ih iritira akademija povodom jednog svenarodnog ustanka naših predaka. Kao da osuđujete akademiju zbog dana pobjede nad fašizmom", kazao je Vraneš.

Rekao je i "kao da nekom u Crnoj Gori, nažalost, i sada smeta sve što je srpsko".

"Ako im ne smeta proslava dana vještica, raznorazne nove godine, ne znam u čemu je problem kada srpski narod koji je u Pljevljima u velikoj većini slave svoje pretke", dodao je Vraneš.

Opština Pljevlja organizuje akademiju povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina Sretenjskog ustava.

Dan državnosti Srbije - Sretenje je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kad 1804. dignut Prvi srpski ustanak, i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kad 1835. izdat prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.

Bonus video: