Milo Božović podgrijao političku krizu: Podjele unutar nekadašnjeg DF-a u Budvi

Nastavci prekinutih sjednica Skupštine opštine po svoj prilici neće biti održani zbog odluke pritvorenog gradonačelnika da se ne dozvoli potpisivanje sporazuma sa novoformiranim odborničkim klubom

43025 pregleda 63 reakcija 26 komentar(a)
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Nastavci 10. i 11. sjednice lokalnog parlamenta u Budvi koje je predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović zakazao za sjutra, po svoj prilici neće biti održani, jer je pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović odlukom da ne dozvoli da se koalicioni sporazum zaključi sa novoformiranim odborničkim klubom “SNP- nezavisni odbornik Mladen Kažanegra”, podgrijao političku krizu i ponovo napravio podjele unutar nekadašnjeg Demokratskog fronta.

“Vijestima” je iz više izvora rečeno da u petak neće biti održana ni sjednica zakazana u deset časova niti ona u podne, jer 17 odbornika nije saglasno ni da se izabere Jasna Dokić za potpredsjednicu Opštine, ni da se imenuje novi Savjet Javne ustanove “Muzeji i galerije Budve”, koji bi bio uvod u smjenu aktuelne direktorke te ustanove Lucije Đurašković.

Opštinski odbori Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Demokratske narodne partije ponudili su novi koalicioni sporazum, te za to pridobili 11 odbornika nekadašnjeg Demokratskog fronta i time obezbijedili prevlast u parlamentu.

Nova većina, koju neformalno predvodi potpredsjednik privremenog odbora NSD, aktuelni direktor JP “Morsko dobro” Mladen Mikijelj, ponudila je prvo koalicioni sporazum kao rješenje izlaska iz višemjesečne krize i deblokade administracije, preostalih šest odbornika nekadašnjeg DF-a na čijem je čelu Nikola Jovanović koji je i sam odbornik.

Koaliconi sporazum Jovanovićeva strana dostavila je Božoviću na saglasnost. Božović, koji se punih deset mjeseci nalazi u spuškom Istražnom zatvoru gdje čeka odluku Višeg suda da li će protiv njega biti potvrđena optužnica Specijalnog tužilaštva da se bavio švercom kokaina što on od odbacuje, formalno je predsjednik privremenog odbora NSD, a sa koalicionim sporazumom se upoznao tek početkom prošle sedmice, kada je i dao saglasnost.

Ipak, Božović je davanjem zelenog svjetla da dvije “sukobljene strane” zaključe pomirenje, dao i “sugestiju” da se ne zaključuje sporazum sa, prije svega nekadašnjim odbornikom DF-a Mladenom Kažanegrom.

Kažanegra je ljetos napustio odbornički klub NSD, ostajući u toj partiji, nakon što se javno suprotstavio načinu na koji vlada prvi čovjek Budve iz spuškog zatvora.

Odlukom da se koalicija ne zaključuje sa Kažanegrom, a time ni sa odbornikom SNP-a Krstom Rađenovićem, koji su u međuvremenu formirali novi odbornički klub, iako su njih dvojica izrazili spremnost da budu dio novog sporazuma, Božović je da li svjesno ili nenamjerno ponovo izazvao krizu.

U političkim krugovima svima je jasno da Kažanegra ima podršku dijela odbornika nekadašnjeg DF-a, jer je i sam ljetos sa njih još troje tražio izbor potpredsjednika Opštine, ali i iznio primjedbe na funkcionisanje administracije.

Novim odlaganjem sjednica, desete po treći i 11. sjednice po drugi put, aktuelna skupštinska većina iz redova nekadašnjeg DF-a, njih 17 odbornika, koji imaju apsolutnu vlast, šalju novu poruku budvanskoj javnosti da krizu jedino mogu riješiti radikalnim potezima u svojim redovima.

Božoviću se, s druge strane, šalje poruka da se, iako se još, kako piše u koalicionom sporazumu, on vidi na čelu Opštine, njegove odluke neće bespogovorno glasati.

Iako je Božović još u novembru predložio kao svoju zamjenicu Jasnu Dokić, direktorku gradskog Vodovoda, što je bilo i uvršteno u dnevni red skupštinske sjednice, očigledno da dio odbornika nekadašnjeg DF-a ne želi da glasa, jer od 23. novembra, kada je prekinuta sjednica, pošto četiri odbornika bivšeg DF-a tada nije bilo u Sali, ona se iz mjeseca u mjesec odlaže, jer nema dogovora unutar odborničkog kluba od 17 odbornika.

Slično je i sa odlukom o razrješenju starog i imenovanju novog Savjeta Muzeja i galerije Budve, jer odbornici očigledno ne žele novi saziv ove ustanove kulture, koji bi, kako se spekuliše smijenio aktuelnu direktorku Luciju Đurašković.

Kuljača i Rađenović hapšeni, pa podnijeli ostavke

I dok Božović koji se u spuškom Istražnom zatvoru nalazi od sredine aprila prošle godine i dalje rukovodi Opštinom Budva, ne razmišljajući da se povuče iz fotelje prvog čovjeka grada, njegovi prethodnici koji su doživjeli istu sudbinu, pokojni Rajko Kuljača i Lazar Rađenović su podnosili ostavke.

Kuljača je uhapšen u okviru afere “Zavala” krajem decembra 2010, da bi u aprilu 2011. godine, nakon provedena tri mjeseca, odlučio da podnese ostavku. Iako je njegova partija (DPS) na lokalnom nivou insistirala da ostane, on se ipak povukao.

Tada je njegovo mjesto izabran Lazar Rađenović. Rađenoviću su prvi put lisice na ruke stavljene u martu 2014. u okviru afere “Košljun”, međutim, on tada nije, poput sada Božovića, podnio ostavku, već se nakon provedenih par mjeseci u istražnom zatvoru u maju te godine vratio i nastavio da upravlja gradom.

Ipak, u avgustu 2015. kada je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo istragu u nekoliko afera kriminalne grupe Svetozara Marovića, Rađenoviću su ponovo stavljene lisice na ruke. On tada, poučen iskustvom od ranije, jer mu je ostanak na funkciju negativno uticao na percepciju javnosti, što je po svoj prilici i uslovilo maksimalnu sudsku kaznu od šest godina, odmah odlučio da podnese ostavku.

Bonus video: