Budva: Većina odbornika bivšeg DF-a predočila Jovanoviću koji su uslovi nastavka sjednica

Zamjerili su šefu parlamenta Nikoli Jovanoviću da zakazaje sjednice bez kolegijuma, da se od odbornika samo očekuje da glasaju, bez prethodnih sastanaka i dogovora

15283 pregleda 5 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa jedne od prethodnih sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Većina odbornika koalicije “Milo Božović - Budva na prvom mjestu” - njih 11, saopštila je da prethodno treba da se ispuni nekoliko uslova kako bi rad Skupštine opštine (SO) Budva i funkcionisanje zakonodavne vlasti tekli bez zastoja.

Zamjerili su šefu parlamenta Nikoli Jovanoviću da zakazaje sjednice bez kolegijuma, da se od odbornika samo očekuje da glasaju, bez prethodnih sastanaka i dogovora.

Saopštenje je dostavio novi šef odborničkog kluba nekadašnjeg Demokratskog fronta Nikola Kralj.

“Većina odbornika koalicije 'Milo Božović - Budva na prvom mjestu' obavještava javnost u vezi sa aktuelnim dešavanjima i održavanjem sjednica Skupštine opštine Budva da bi se otklonile sve nedoumice u vezi našeg postupanja i političkog djelovanja. U poslednjih desetak mjeseci našli smo se u situaciji da nismo imali gotovo nijedan sastanak kluba odbornika. To je, nažalost, postala praksa. Kako je u postojećoj komplikovanoj političkoj situaciji bilo potrebno da svi damo svoj doprinos da se ona prevaziđe, smatramo da je odsustvo sastanaka, razgovora i dogovora dovelo do njenog dodatnog usložnjavanja i nastanka političke krize. Po našem mišljenju, novonastalu situaciju možemo prevazići jedino međusobnom saradnjom i razgovorom”, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, u periodu koji je iza njih, prema njima, koji su odbornici vladajuće većine, nije pokazan ni najmanji gest dobre volje i minimum uvažavanja za naše mišljenje i rad.

"U javnosti i unutar naše zajednice je stvorena atmosfera da odbornici ne treba da imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Pored toga, od nas se očekuje da prisustvujemo sjednicima bez ikakvih prethodnih objašnjenja i konsultacija, bez sastanaka kluba odbornika i da glasamo za predloge odluka koji se nalaze na dnevnom redu. Na takav način rada većina odbornika vladajuće koalicije u Budvi nije spremna da pristane jer želimo da u punom kapacitetu učestvujemo u donošenju najvažnijih odluka koje se tiču našeg grada i da o svim važnim pitanjima budemo obaviješteni. Mišljenja smo da je potrebno ispuniti nekoliko preduslova kako bi skupštinski rad i funkcionisanje lokalne zakonodavne vlasti tekli bez zastoja i na način kako je to uobičajeno u političkoj praksi”, ističe se u saopštenju i dodaje:

“Sastancima kluba odbornika treba da prisustvuju svi odbornici. U prethodnom periodu smo imali situaciju da se sastanci kluba odbornika ne sazivaju. Trenutno imamo drugačiju situaciju, a to je da dio odbornika ne dolazi na sastanke, te nije moguće usaglasiti stavove oko najvažnijih pitanja. Samim tim i dalje nisu ostvareni uslovi da se održe sjednice Skupštine gdje bi vladajuća većina pokazala zajednički stav i jedinstvo po svim pitanjima i usvojila odluke koje se nalaze na dnevnom redu. Zahtijevamo da se prestane sa praksom zakazivanja sjednica Skupštine bez prethodnih konsultacija i predlaganja tačaka dnevnog reda.Predsjednik Skupštine treba da zakazuje redovno kolegijume predsjednika klubova u cilju pripreme skupštinskih aktivnosti u čijem radu će učestvovati i predsjednik našeg kluba odbornika”, navodi se u saopštenju.

Većina odbornika koalicije, kako ističu, je mišljenja da postupanje u prethodnom periodu i targetiranje pojedinih odbornika i proglašavanje krivcima za trenutnu političku krizu dovodi do narušenih međuljudskih odnosa.

“Takav odnos doveo je stvaranja međusobnog nepovjerenja i, ukoliko se sa takvim odnosom i praksom nastavi, to je put koji nas neće dovesti do rešenja koji je prihvatljivo za sve odbornike naše koalicije. Tim smo putem do sad išli i očigledno je da nije dao željeni rezultat, pa vjerujemo da će svi članovi naše koalicije dobro razmisliti i uvesti političko funkcionisanje naše koalicije u redovan tok. Jedino tako ćemo obezbijediti stabilnu skupštinsku većinu i efikasan rad izvršne vlasti. Isključivo na taj način će građani, koji su nam ukazali ogromno povjerenje na prethodnim izborima, dobiti usluge koje im pripadaju i koje treba da im pruži lokalna samouprava. Sa druge strane, mi ćemo, kao vlast koja je njima odgovorna, pokazati da smo ozbiljni i da ćemo obavljati našu dužnost u najboljem interesu građana i u skladu sa izbornim programom koji smo im predstavili 2022. godine i obećali da ćemo ga ispuniti u narednom periodu. Izabrani smo od strane građana da u njihovo ime radimo na dobrobit svih i mislimo da je potrebno da svi sa tom sviješću pristupimo rješavanju svih pitanja i situacija koje se nalaze pred nama. Očekujemo da se način funkcionisanja promijeni, uvede u redovne tokove kako bi se spriječilo dalje produbljivanje političke krize”, zaključuje se u saopštenju većine odbornika koalicije “Milo Božović - Budva na prvom mjestu”.

Bonus video: