Zeković: Nikad nisam imao kontakt sa Ismailovim, Adžić me degradirao, prisustvo ne znači da sam član PES

"Pominjanjem mog imena u sinoćnoj emisiji i danas u medijima, pokušaj je da se meni lično i profesionalno naudi, bez ulaženja u materijalno pravne razloge odobravanja azila za navedeno lice i usmjeren očigledno na izazivanje političkog efekta i dovođenja javnosti u stvarnu i pravnu zabludu, čime se pokušava narušitl moj lični i profesionalni ingritet i meni nanijeti šteta", rekao je Zeković

9061 pregleda 19 komentar(a)
Zeković, Foto: Gov.me
Zeković, Foto: Gov.me

Sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Miroslav Zeković saopštio je danas da nikad nije imao nikakav kontakt sa Telamanom Ismailovim, te da ga je degradiorao bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić iz Građanskog pokreta URA, jer je kako je kazao preko 18 mjeseci bio neraspoređen.

On je kazao i da je na njega mobing i veliki pritisak vršio trenutni direktor Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Radovan Popović, protiv kojeg je kako navodi i podnio tužbu za mobing, te da je sudski postupak u toku pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Telman Ismailov je kazahstanski milijarder čije izručenje traži Rusija, a dobio je azil u Crnoj Gori.

Zeković je reagovao na to što je u emisiji Načisto koja je emitovana sinoć na TV Vijesti, Miloš Konatar - šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA kazao da je potpis na dokument kojim Ismailov dobija azil u Crnoj Gori, dao direktor Direktorata koji je danas funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) i da u ovoj vladi obavlja odgovornu funkciju u sektoru bezbjednosti. Konatar je rekao da se radi o Miroslavu Zekoviću, sekretaru Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Zeković je takođe reagovao i na to što je URA danas dostavila fotografiju iz prostorija PES na kojoj se vidi Miroslav Zeković u društvu premijera i lidera PES Milojka Spajića i poručila da je Zeković član PES.

"Pominjanjem mog imena u sinoćnoj emisiji i danas u medijima, pokušaj je da se meni lično i profesionalno naudi, bez ulaženja u materijalno pravne razloge odobravanja azila za navedeno lice i usmjeren očigledno na izazivanje političkog efekta i dovođenja javnosti u stvarnu i pravnu zabludu, čime se pokušava narušitl moj lični i profesionalni ingritet i meni nanijeti šteta", istakao je Zeković u saopštenju.

On je dodao da je od 20. maja 2021. godine do 20. maja 2022. godine za vrijeme 42. Vlade Crne Gore obavljao poslove vršioca dužnosti (v.d.) generalnog direktora za upravne poslove, državljanstvo i strance, gdje je kako navodi potpisao na desetine odluka kojim se odobrava ili odbija međunarodna zaštita u skladu sa normama međunarodnog i nacionalnog prava.

"Nadležnost generalnog direktora, jasno su utvrđene Zakonom, Uredbom i Pravilinikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a, te ovdje ističem da sam po funkciji imao ovlašćenje da potpisujem sve odluke dostavljene od strane Direkcija, koji utvrđuju činjenično stanje sprovode postupa i na osnovu toga donose odluke. U konkretnom predmetu bivši ministar Sergej Sekulović i ja smo bili upoznati sa sadržinom i obrazloženjem odluke, po prvi put, prilikom potpisivanja navedenog rješenja, kako je u postupku odobravanja navedene međunarodne zaštite javnost isključena, pa ni ja kao neposredni starješina, ne učestvujem niti me na to zakon obavezuje da sugerišem ili utičem na sami ishod odluke. Da li je neko od političara URE imao neku korist, od možda pružanja neke druge zaštite, imajući u vidu da su tada njihovi kadrovi pokrivali najodgovornija mjesta u bezbjednosnom sektoru i da su isti raspolagali podacima kojima se ne raspolaže prilikom odlučivanja o azilu, ostaje upitno, jer ja nijesam imao nikakav kontakt sa Telamanom Ismailovim, ni tada ni danas, a pominjanje mog imena je populističko skretanje pažnje sa suštine kako bi se na ovaj način pokušalo prikriti da su njihovi pojedinci imali sa njim upravo lične kontakte", poručio je Zeković.

On je kazao da njegovo pristustvo na kako je kazao "skupu građana" na kojem je govorio Spajić, ne znači da je član PES, već je to kako je dodao "stvar znatiželje i upoznavanja sa Programom i ciljevima novoosnovanog Pokreta Evropa sad, budući da moj profesionalni angažman u MUP-u nije bio vezan da li sam član partije, već stečeno radno isustvo, koje u sistemu bezbjednosti iznosi preko 30 godina".

"Na kraju ističem, da sam za vrijeme 43. Vlade Crne Gore od strane bivšeg ministra Adžića, bio degradiran, da sam preko 18 mjeseci bio neraspoređen, kao i mnoge kolege, a kojima je svima zajedničko poznavanje propisa i praksi, da sam bio izložen velikom pritisku i mobingu od strane trenutnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, druga bivšeg ministra, protiv kojeg sam i podnio tužbu za mobing, čiji sudski postupak je u toku pred Osnovnim sudom u Podgorici, pa ovo doživljavam kao nastavak pritiska na moj višegodišnji pošten rad i odnos prema poslu", zaključio je Zeković.

Bonus video: