O Predlogu rezolucije o genocidu u Šahovićima partije se još ne izjašnjavaju

Većina partija nije odgovorila da li će potpisati inicijativu, kako bi ušla u skupštinsku proceduru

6247 pregleda 28 reakcija 27 komentar(a)
Za usvajanje potreban 41 glas poslanika: Skupština, Foto: skupstina.me
Za usvajanje potreban 41 glas poslanika: Skupština, Foto: skupstina.me

Iako su dobile inicijativu za donošenje Predloga rezolucije o genocidu u Šahovićima, partije većinski izbjegavaju da odgovore na pitanje kako će se prema njoj odrediti.

Da bi inicijativa, čiji su autori reis Islamske zajednice Rifat Fejzić i akademik Šerbo Rastoder, formalno ušla u skupštinsku proceduru treba da je potpišu najmanje četiri poslanika. Ako u formi Rezolucije bude uvrštena u dnevni red neke od narednih sjednica Skupštine, za njeno usvajanje će biti potreban 41 glas poslanika. Kao razloge za izglasavanje rezolucije navode da je prije 100 godina, u mirnodopskim uslovima, počinjen masovni zločin nad muslimanskim stanovništvom u Vraneškoj dolini, a povod je bilo ubistvo iz zasjede Boška Boškovića, tadašnjeg načelnika Ministarstva unutrašnjih djela u penziji, za koje su pogrešno okrivljeni muslimani.

Na pitanje “Vijesti” da li će njihovi poslanici potpisati inicijativu kojom se osuđuje genocid u Šahovićima, kako bi predlog ušao u skupštinsku proceduru, nisu odgovorili iz Pokreta Evropa sad, Nove srpske demokratije, GP URA, Posebnog kluba poslanika, kluba Albanskog foruma, kluba Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative, dok u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) nisu još upoznati sa sadržinom teksta inicijative. Ni iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) nisu odgovorili na pitanje “Vijesti”, dok je iz Socijaldemokrata (SD) nezvanično rečeno da će o tome zauzeti stav narednih dana.

Iz Bošnjačke stranke (BS) je “Vijestima” i juče saopšteno da će pitanje Rezolucije o Šahovićima proći kroz partijske organe, kako bi donesena odluka bila potpuna, jedinstvena i u interesu bošnjačkog naroda, ali i evropske Crne Gore.

Navode da istinskog suočavanja s prošlošću nema dok se ne bude govorilo o svim zločinima koji su se desili i koji opterećuju prosperitetniju budućnosti za sve naše građane. Preduslov za bolje odnose je, kako navode, utvrđivanje odgovornosti i jasna osuda svih tih zločina.

“Pokolj koji se dogodio u Šahovićima, i to u mirnodopskom periodu, za svakog Bošnjaka je jedna velika rana i bol, koja je svježa i danas 100 godina nakon tog zločina i svakako da zaslužuje da se ovo društvo prema njemu jasno odredi, da dobije obilježje, ali i da dobije svoje mjesto u kolektivnom učenju i pamćenju svih građana Crne Gore, kao izraz civilizacijskog odnosa prema ovom zločinu, ovakvim zločinima uopšte, ali i iz pijeteta prema žrtvama i poštovanja prema njihovim porodicama i potomcima”, navode iz BS.

Bošnjačka stranka će, kako su saopštili, kao legitimni predstavnik bošnjačkog naroda u Skupštini Crne Gore uvijek zastupati interes bošnjačkog naroda koji im je na posljednjim izborima ukazao visoko povjerenje podrške i dao mandat da ga politički zastupaju u Crnoj Gori, ali i cijeneći interes bošnjačkog naroda u širem kontekstu.

Portparol Demokratske Crne Gore, Mitar Paunović, je kazao Vijestima da će inicijativa postati Predlog rezolucije onog trenutka kada se sačini Predlog teksta rezolucije od ovlašćenih predlagača, u ovom slučaju poslanika Skupštine Crne Gore.

Paunović je kazao da Klub poslanika Demokrata nije učestvovao u izradi inicijative, pa neće učestvovati ni u izradi teksta eventualnog predloga rezolucije, već će se o istoj izjasniti tek kada Predlog rezolucije, od strane poslanika, uđe u skupštinsku proceduru.

“Naglašavam, kao mlad čovjek i predstavnik stranke koja je do sada glasala za sve rezolucije, da se iskreno nadam da smo sa istima završili”, rekao je Paunović.

Iz Demokratske narodne partije (DNP) su, odgovarajući na pitanja Vijesti, poslali snimak gostovanja njihovog lidera Milana Kneževića, koji je u intervjuu za TV Adria rekao da njegova partija neće podržati ovu rezoluciju ne zato što, kako kaže, žele da relativizuju ili dovedu u pitanje bilo koji zločin nad muslimanskim stanovništvom, nego što smatraju da to u ovom trenutku ne doprinosi ni pomirenju, ni putu ka EU.

Bonus video: