Spajić: Uskoro imena ambasadora uz konsultacije s predsjednikom države

Upitan o rekonstrukciji Vlade, premijer je rekao da ne zna zašto bi neko bio protiv inkluzije, te da i u sistemu ima ljudi iz Bošnjačke stranke

13687 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Premijer Milojko Spajić kazao je da će ambasadori vrlo brzo biti postavljeni i da će tim povodom biti održane i konsultacije sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem.

"Imaćemo konsultacije sa predsjednikom što ranije nije bio slučaj. Imaćemo kvalitetna rješenja. Nadamo se da ćemo popuniti ambasadorska mjesta", rekao je Spajić na konferenciji za novinare u vili Gorica, gdje se sastao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajenom..

Upitan o rekonstrukciji Vlade i ulasku Bošnjačke stranke (BS), premijer je rekao da ne zna zašto bi neko bio protiv inkluzije.

"Bošnjačka stranka je jedan veći reprezent bošnjačkog naroda vidim ih kao partnere i nekog ko je uključen u sve poluge odlučivanja. I danas imamo ljude iz Bošnjačke stranke u sistemu. Nijesmo htjeli da ih mijenjamo", kazao je Spajić.

Na pitanje da li može garantovati satabilan bezbjednosnu sektor nakon ulaska Za budućnost Crne Gore u Vladu, Spajić je rekao da su sve Vlade imale tu svijest šta je nacionalni interes.

"Ne očekujem probleme u tom smislu", rekao je premijer.

Na pitanje o njegovoj izjavi da ga bezbjednosni sektor ne zanima istakao je da nije dobro interpretirano to što je kazao.

Tvrdi da ga i te kako zainteresovan za taj segment, ali da ne želi da se miješa i da utiče na to.

"Bezbjednosni sektor treba da bude nezavisan. Nije tačno da me ne zanima. To su mediji pogrešno interpretirali. Ja sam htio da kažem da ne želim da se miješam u personalna rješenja u bezbjednosnom sektoru. Inače me on i te kako zanima", rekao je Spajić.

Državni sekretar SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajen rekao je da snažno podržavaju i pozdravljaju svakoga ko će biti usklađen sa ciljevima vlade da uđe u Vladu.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da su djelovi crnogorske vlasti "proruski i prosrpski" i kako to utiče na kredibiltet Crne Gore kao NATO članice, podsjetio je da je crnogorska Vlada iznijela nekoliko ciljeva.

"Mi pozdravljamo te ciljeve i svaki korak koji ide u pravcu inkluzije. Sve što je suprotno tome kontradiktorno je ciljevima Vlade. Vjerujemo da će Vlada slijediti ciljeve. Ohrabreni smo onim što smo vidjeli u prvih 100 dana", kazao je i dodao da je unapravljen progres naročito kada su u pitanju imenovanja u pravosuđu.

Na pitanje da li je sa Spajićem razgovarao o izručenju južnokorejskog državljanina Do Kvona, odgovorio je da nijesu o tome razgovarali.

Bonus video: