"Srpsku kuću" u Podgorici otvaraju krajem septembra

Otvaranje “Srpske kuće” dogovoreno na sastanku Mandića sa Aleksandrom Vučićem
148 pregleda 107 komentar(a)
Emilo Labudović, Foto: Savo Prelević
Emilo Labudović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2017. 05:28h

Otvaranje Srpske kuće u Podgorici odloženo je za kraj septembra, jer još traje adaptacija poslovih prostorija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

“Otvaranje Srpske kuće planirano za 28. jun, odloženo je za kraj septembra, kako bi svi radovi na adaptaciji bili završeni”, saopšteno je “Vijestima” iz Vlade Ane Brnabić.

Vlada Srbije je, u vrijeme kada je na njenom čelu bio Aleksandar Vučić, za tu investiciju iz državnog budžeta izdvojila 3,36 miliona eura. Novac je, kako je saopšteno, izdvojen za otkup i adaptaciju prostora u kome će se nalaziti sjedište institucija i organizacija osnovanih radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Kako se navodi, objekat se prostire na površini od 1.300 kvadratnih metara, a ima i 21 parking mjesto i biće u vlasništvu Republike Srbije.

Srpska kuća nalaziće se u centru Podgorice, na lijevoj obali Morače, između Milenijuma i Moskovskog mosta. Iz Vlade Crne Gore nijesu komentarisali osnivanje Srpske kuće, a o tome se nijesu oglašavali ni u vladajućoj koaliciji.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, izvršni direktor Srpske kuće je bivši poslanik Demokratskog fronta i potpredsjednik Nove srpske demokratije (Nova) Emilo Labudović.

Srpska kuća je registrovana u martu ove godine, a kao djelatnost se pominje organizovanje sastanaka i sajmova. U Centralnom registru se kao suosnivači Srpske kuće pominju i poslanici Nove Strahinja Bulajić, Slaven Radunović, Milutin Đukanović i Budimir Aleksić.

Osnivanje Srpske kuće dogovoreno je 23. februara ove godine u Beogradu na sastanku Vučića i predsjednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića.

“Samo šest mjeseci od predloga koji sam predstavio Vučiću, ideja je pretvorena u stvarnost. Ovakav potez Srbije je za mene, ali i za cijeli srpski narod u Crnoj Gori znak da nismo prepušteni sami sebi i da matica brine o nama,” kazao je tada Mandić.

Bonus video: