Hoće li BS u Vladu: Ozbiljna priča ili taktika PES-a protiv Demokrata?

Demokrate neće izaći iz Vlade ako procijene da prisustvo BS-a “ne kompromituje njihove sposobnosti da efikasno doprinose napretku i dobrobiti Crne Gore”. Iz PES-a tvrde da je priča sa BS-om ozbiljna, Demokrate tvrde da se pregovori “uveliko” vode, iz BS-a da ih još niko nije zvao

40270 pregleda 84 reakcija 69 komentar(a)
Kadrovi BS-a ostaju u Vladi, ne kritikuju premijera...: Spajić i Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC
Kadrovi BS-a ostaju u Vladi, ne kritikuju premijera...: Spajić i Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC

Bošnjačka stranka još nije dobila poziv za ulazak u Vladu, a ako do toga dođe iznijeće svoju platformu, odgovoreno je zvanično “Vijestima” iz te partije nakon što je premijer Milojko Spajić otvoreno rekao da ih želi u izvršnoj vlasti.

Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) načelno se ne protive tome da u rekonstruisanu Vladu osim njih uđe i BS, ali su Demokrate i dalje protiv.

Sagovornik “Vijesti” iz vrha BS rekao je da ih “do sada” niko nije kontaktirao, niti sa njima razgovarao, dogovarao ili pregovarao o ulasku u Vladu.

Drugi izvor iz BS rekao je kako u stranci strahuju da pozivanje u Vladu može biti taktika Pokreta Evropa sad (PES) u prepucavanjima sa Demokratama oko bezbjednosnog sektora, s obzirom na to da “zvaničnih pregovora još nema”. Nezvanični izvori “Vijesti” iz PES-a kažu da je priča sa BS-om ozbiljna. Isto kažu i izvori “Vijesti” iz Demokrata, tvrdeći da se neformalni pregovori “uveliko” vode.

Iz NSD-a i DNP-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto podržavaju ulazak BS-a u Vladu, s obzirom na to da je ta partija bila dugogodišnji koalicioni partner Demokratske partije socijalista (DPS) i da li to znači da im ne bi smetao ni ulazak Socijaldemokrata (SD) u izvršnu vlast, kao i da li ostaju pri stavu da neće sarađivati sa DPS-om.

Šef poslaničkog kluba NSD-a Slaven Radunović, kazao je ranije “Vijestima” da im ne smeta da u izvršnu vlast uđe bilo koja partija koja prihvata sve na šta su oni pristali potpisivanjem koalicionog sporazuma.

Portparol Demokrata rekao je juče “Vijestima” da su ova parlamentarna većina i Vlada pokazali da funkcionišu odlično i imaju “impresivne rezultate” i da to “ne treba na bilo koji način testirati ili ugrožavati”.

BS je do sredine oktobra prošle godine važio za izvjesnog konstituenta nove vlasti, ali je Spajić tada iznenada odustao od aranžmana s njima i dogovorio se s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), Albanskim forumom i Albanskom alijansom, uz parlamentarnu podršku NSD-a i DNP-a (koalicija Za budućnost Crne Gore). Iz PES-a su tada rekli da je BS odbio da bude u vlasti sa ZBCG i da je tražio da se u nju ubace SD, dok su iz BS-a naveli da nisu ni stigli da se izjasne o Spajićevoj ponudi o manjinskoj vladi sa ZBCG, a neki izvori iz BS-a su tvrdili da nisu ni dobili formalnu ponudu. Nakon toga je došlo do turbulencija u BS-u, i optužbi da je za neulazak stranke u vlast kriv lider Ervin Ibrahimović.

Iz BS-a su juče “Vijestima” odgovorili da zvaničnih pregovora o ulasku u rekonstruisanu Vladu nije bilo, ali smatraju da su javni pozivi iz parlamentarne većine da i BS bude dio 44. Vlade, “jedan od pokazatelja širokog koalicionog potencijala” te partije.

“Bošnjačka stranka je najveća manjinska partija koja je osvojila šest poslaničkih mandata, koja je druga najveća opoziciona partija i svakako važan činilac na političkoj sceni”, rekli su iz BS-a.

Spajić je u ponedjeljak kazao da ne zna zašto bi neko imao išta protiv ulaska BS-a u Vladu.

“Mislim da je BS jedan od većih, ako ne i najveći reprezent bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. To sam rekao davno, uvijek ih gledam kao partnere i kao nekog koga definitivno želimo uključenim u svim polugama odlučivanja”, kazao je Spajić novinarima na konferenciji za medije.

Podsjetio je da su i danas ljudi iz BS u sistemu jer su htjeli “što dublju saradnju sa njima”.

“Prekomponovanje parlamentarne većine može dovesti do novih izbora”

Šef Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović juče je u saopštenju poručio da njegova partija neće podržati učešće u vlasti bilo koje stranke koja u prethodnom periodu “nije osudila aktivnosti ranijih visokih policijskih funkcionera, koji su putem Skaj aplikacija organizovali napade na pripadnike nacionalnih manjina, sa namjerom da se isti pripišu pobjednicima izbora od 30. avgusta”.

On je to naveo u saopštenju povodom hapšenja osumnjičenih za šverc cigareta iz tzv “ekipe Grand”, koju sadašnja vlast i dio opozicije dovodi u vezu sa DPS-om.

Poručio je da će Demokrate kao partneri podržavati samo one političke subjekte koji “bezrezervno stoje na braniku pravde”, odbacujući bilo kakve pokušaje da se kroz “nacionalne podjele i manipulacije omogući nesmetano djelovanje kriminalnih struktura”.

Portparol Demokrata Mitar Paunović rekao je da je primarni cilj te partije očuvanje stabilnosti i kontinuiteta vladajuće koalicije.

“Vjerujemo da bi svako prekomponovanje parlamentarne većine moglo ugroziti postignute rezultate i potencijalno dovesti do političke nestabilnosti i novih izbora, što nije u interesu naših građana”, rekao je Paunović “Vijestima” odgovarajući na pitanje zašto su protiv ulaska BS-a u Vladu.

Mitar Paunović
Mitar Paunović foto: Demokratska Crna Gora

Dodaje da je njihova obaveza prema građanima da sarađuju isključivo s onima koji demonstriraju snažnu posvećenost borbi protiv kriminala i korupcije, uz jasnu osudi svih ranijih nepočinstava.

“BS je imala mogućnost da bude dio parlamentarne većine, ali je odbila saradnju sa DNP i NSD. Tu se do sada ništa nije promijenilo”, naveo je Paunović.

Zbog toga će, kako je dodao, razmotriti predlog da BS uđe u Vladu, ali smatraju da on nije realan, te da neće imati podršku partijskih organa, “jer ova parlamentarna većina i Vlada su pokazali da funkcionišu odlično i ispostavili impresivne rezultate”.

“To ne treba na bilo koji način testirati ili ugrožavati”, poručio je Paunović.

Na pitanje kako će se eventualni ulazak BS-a u Vladu odraziti na odnose Demokrata i PES-a, odgovorio je da precizno predviđanje takvih promjena može biti izazovno, ali će Demokrate sigurno nastaviti da njeguju principijelnu politiku.

“Ako procijenimo da prisustvo BS-a u Vladi ne kompromituje naše sposobnosti da efikasno doprinosimo napretku i dobrobiti Crne Gore, našim principima transparentnosti, pravde i demokratije, tada ćemo nastaviti sa našim radom unutar Vlade. Oduvijek smo stavljali interese građana i države iznad partikularnih i stranačkih interesa, i to će ostati naš vodič i u budućim pregovorima”, rekao je Paunović odgovarajući na pitanje da li će ostati u Vladi ako u nju uđe BS.

Prema koalicionom sporazumu partija na vlasti, rekonstrukcija Vlade planirana je najkasnije do kraja godine, ulaskom koalicije ZBCG. “Vijesti” su ranije pisale da je premijerova ideja da se rekonstrukcija obavi u dvije faze, na proljeće i jesen.

Lider NSD-a i predsjednik Skupštine Andrija Mandić rekao je juče u emisiji Referat koja se emituje na Gradskoj TV i TVVCG da će do kompletne rekonstrukcije Vlade doći najkasnije do ljeta, “jer su rezultati u samo tri mjeseca impresivni”.

Da bi u izvršnu vlast mogli i oni koji nisu potpisali koalicioni sporazum, spekuliše se u javnosti već neko vrijeme.

Da je jedan od potencijalnih kandidata za mjesto u vlasti BS, svjedoče i neki potezi te partije i Vlade. BS gotovo da ne kritikuje rad Spajićevog kabineta, koji, s druge strane, neke od kadrova te stranke postavlja na pozicije u vlasti...Partija Ervina Ibrahimovića odbila je prošle sedmice da se pridruži dijelu opozicije predvođenom DPS-om u podnošenju krivične prijave protiv šefa Skupštine Mandića, zbog isticanja trobojke u kabinetu.

Paunović: Ne mijenjati pobjednički tim

Portparol Paunović je kazao da je namjera Demokrata da rade (većina) u skladu s principima i sporazumima koji služe najboljem interesu svih građana.

“Stoga pozivamo sve stranke da se pridržavaju normi koje su potpisali. Naša čvrsta preporuka je ne mijenjati tim koji pobjeđuje”, poručio je.

Perić: Premijer ograničava ucjenjivački kapital

Jedan od pokretača Preokreta Srđan Perić, komentarišući eventualni ulazak BS-a u izvršnu vlast, rekao je da je očigledno da premijer želi širu podršku za Vladu i time ograniči ucjenjivački kapital bilo kojeg njenog konstituenta, smanji pritisak potpisnika koalicionog sporazuma, ali i kupi vrijeme u kom izvršna vlast stabilno funkcioniše.

Time, kako je dodao, premijer šalje poruku inkluzivnosti, ali i jača svoju poziciju.

“Ono što je za građane bitnije je odgovor na pitanje šta bi u programskom smislu donijela ova rekonstrukcija. Ujedno ne treba pristajati na retoriku stranaka koje saopštavaju da su parcijalno odgovorne za ovaj ili onaj dio programa Vlade. Oni ulaze u Vladu čije je ključno obećanje 1.000 eura neto mjesečna plata, puna zaposlenost, ogromni infrastrukturni objekti i za to svi konstituenti treba da dijele odgovornost”, kazao je Perić “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, u suprotnom, izvršna vlast bi se pretvorila i de facto u političke feude, gdje svako na svom polju, na uštrb drugih, sprovodi sopstvenu agendu za promociju pred naredne izbore.

Poručuje da je vrijeme za ostavljanje nategnutih priča o časti, poštenju, sopstvenim žrtvama u političkim borbama.

“Prisustvujemo borbi za pozicioniranje i širenju političkog uticaja. Ko će kako proći u tom procesu, to je stvar onih koji pregovaraju”, kazao je.

'Bitka za pozicioniranje': Perić
"Bitka za pozicioniranje": Perićfoto: Pokret Preokret

Da li potencijalno neko može biti nezadovoljan svojim statusom i polugom moći koja bi mu pripala u najavljenoj rekonstrukciji Vlade, to je, kako smatra, ipak prije predmet političke kalkulacije i vještine, a ne ideološke orijentacije ili utemeljenja u principima koji su podređeni opštem dobru.

“Vidimo da kako se politički subjekti približavaju željenoj poziciji da ‘omekšavaju retoriku’ s kim i kako mogu. I nije to ništa novo u politici, ni ovdje ni bilo gdje drugo, ali notirajmo to da bismo od onih na vlasti tražili odgovornost za učinjeno, a ne da bismo od izbornog do izbornog ciklusa slušali storije koji ne znače gotovo ništa konkretno, osim utvrđivanje stranačke retorike”, rekao je Perić.

Dodao je da je razumno očekivanje da se oni koji uđu u Vladu ne ponašaju kao da su opozicija u vlasti, već da za učinjeno polažu račune.

Bonus video: