Mirković: Javnost ima pravo da zna ko u Vladi doprinosi pregovorima sa EU, a ko su kočničari

“Skrivanje informacije izaziva nepovjerenje”, kažu iz CGO-a

3538 pregleda 3 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Crnogorska Vlada pokazuje nedovoljan nivo transparentnosti, a posebno u dijelu usmenih informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su naglasili da su konferencije za medije nakon sjednica Vlade neredovne, a pitanja novinara tematski uslovljena.

“Dok su saopštenja sa sjednica Vlade štura i nekompletna, a ne sadrže ni suštinu usmenih informacija”, navodi se u saopštenju CGO koje potpisuje saradnik na programima u toj organizaciji Nikola Mirković.

On je rekao da su usmene informacije o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja EU, koje su prva stavka na svakoj sjednici, važne za razumijevanje dinamike tog procesa, dodajući da svi ostaju uskraćeni za njihov sadržaj.

“CGO ukazuje na nedovoljan nivo transparentnosti rada Vlade, a posebno kad je riječ o tzv. usmenim informacijama o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore EU”, naveo je Mirković.

U CGO, kako je istakao, smatraju da bi, ukoliko Vlada zaista vjeruje da u toj oblasti postiže značajne rezultate, bilo logično da se takve informacije ne skrivaju od javnosti.

Mirković je podsjetio da, prema rezultatima posljednjeg periodičnog istraživanja koje CGO sprovodi u saradnji sa Institutom Damar, čak 60.4 odsto građana i građanki ne podržava odluku Vlade Milojka Spajića da ukine prenos uživo sjednica Vlade.

“Iako ova praksa ni za vrijeme mandata Vlade Dritana Abazovića, kada je uspostavljena, nije garantovala suštinsku transparetnost sjednica i nerijetko je zloupotrebljavana za sticanje političkih poena, pružala je javnosti uvid u način rada, doprinos i kapacitet pojedinačnih članova Vlade”, kazao je Mirković.

Nova Vlada je, kako je dodao, imala punu slobodu da unaprijedi taj mehanizam, a umjesto toga je izabrala da ga ukine.

On je rekao da je ta NVO, u novembru 2023. godine, uputila inicijativu Generalnom sekretarijatu Vlade da ponovo uspostavi prenos uživo sjednica Vlade.

“Inicijativa je odbijena sa obrazloženjem da to nije moguće iz bezbjednosnih, finansijskih i tehničkih razloga”, kazao je Mirković.

On je objasnio da je u odgovoru istaknuto i da u Vladi smatraju da putem drugih kanala, pres konferencija i saopštenja za javnost, u zadovoljavajućoj mjeri izvještavaju građane i građanke o svom radu.

“Pored toga, iz Vlade je navedeno da se sve odluke i materijali objavljuju na zvaničnom sajtu Vlade”, naveo je Mirković.

Iz CGO su objasnili da je takvo obrazloženje neodrživo, a posljedice zatvaranja sjednica Vlade za javnost već osjećaju mediji, nevladine organizacije i ostali subjekti koji su zainteresovani za praćenje rada izvršne vlasti.

Kako su kazali, CGO je zbog toga, nakon negativnog odgovora Generalnog sekretarijata Vlade na inicijativu CGO-a, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacija, tražio tonske zapise sjednica Vlade kako bi se upoznali sa sadržajem usmenih informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore EU.

“Generalni sekretar Vlade je to odbio, obaviještavajući nas o istom nakon gotovo mjesec dana, prekoračenog roka za odgovor i podnešene žalbe Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP)”, reka je Mirković.

Generalni sekretar Vlade je odluku obrazložio, kako se navodi, principom narušavanja tajnih podataka.

“Ali ostaje nejasno što su tajni podaci kad je riječ o radu institucija kako bi se naš put ka EU ubrzao”, kazali su iz CGO.

CGO, kako su dodali, podvlači da je transparentnost jedna od vrijednosti demokratskih Vlada, kao i da je to jedan od indikatora o kojem EU vodi računa prilikom procjene rada naših institucija.

“Skrivanje informacije izaziva nepovjerenje, a javnost ima pravo da zna ko su u Vladi oni koji aktivno rade na doprinosu pregovorima sa EU, a ko su kočničari”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: