Gorčević: Crna Gora na odličnom putu da postane sljedeća članica EU

“Naša je procjena da je najveći dio privremenih mjerila ispunjen, te da ćemo u narednim mjesecima uspjeti da ispunimo preostale obaveze, posebno one koje se odnose na usvajanje ključnih reformskih zakona”, kazala je ministarka

2823 pregleda 4 komentar(a)
Miler i Gorčević, Foto: MEP
Miler i Gorčević, Foto: MEP

Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te unaprijediti cjelokupno medijsko okruženje gdje smo već napravili pomake izradom tri krovna zakona u ovoj oblasti čije se donošenje očekuje uskoro, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je danas, zajedno sa glavnim pregovaračem Predragom Zenovićem, imala sastanak sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Majklom Milerom i njegovim timom.

Gorčević je kazala da Crna Gora želi napredovati u skladu sa ostvarenim rezultatima. Iznijela je uvjerenje da je, imajući u vidu "odlučnost i snažnu posvećenost Skupštine i Vlade, koja je iskazana kroz dosadašnja postignuća", geopolitičku situaciju, značajnu podršku građana Crne Gore, kao i punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, Crna Gora na odličnom putu da postane sljedeća članica EU.

gorčević miler
foto: MEP

Kada je riječ o refomama u oblasti vladavine prava, ministarka je kazala da je cilj Vlade da do ljeta ispuni obaveze koje proizilaze iz preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što bi, kako je kazala, otvorilo novu perspektivu i omogućilo da Crna Gora uđe u fazu privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja.

“Naša je procjena da je najveći dio privremenih mjerila ispunjen, te da ćemo u narednim mjesecima uspjeti da ispunimo preostale obaveze, posebno one koje se odnose na usvajanje ključnih reformskih zakona”, kazala je Gorčević, kako je saopštilo Ministarstvo evropskih poslova..

Gorčević je zahvalila na podršci Evropske komisije i država članica EU koja je iskazana tokom nedavno održane Međuvladine konferencije. U tom kontekstu je istakla da će podrška EU, kroz novi Plan rasta za Zapadni Balkan, biti efikasan mehanizam za intenziviranje reformi koje su potrebne kako bi se ubrzao put prema članstvu i osigurao ukupni napredak.

Miler je kazao da Crna Gora mora u kratkom roku da finalizuje rad na ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kako bi se stekli uslovi za dobijanje završnih mjerila u ovim poglavljima te otpočeo proces privremenog zatvaranja svih ostalih poglavlja.

On je kazao da će Evropska komisija pružiti svu potrebnu ekspertsku, tehničku i finansijsku podršku u sprovođenju ključnih reformi i ubrzanju procesa pristupanja.

Bonus video: