Na oglas za sudiju Ustavnog suda stiglo šest prijava

Iz Skupštine su kazali da je Potrebno je sačekati još 2-3 dana, zbog mogućnosti prijave kandidata putem pošte

12073 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi Ustavni sud, Foto: Boris Pejović

Na oglas za sudiju Ustavnog suda, koji je raspisao skupštinski Ustavni odbor, stiglo je šest prijava, rekli su "Vijestima“ iz Skupštine.

Rok za prijavu po javnom pozivu za izbor jednog sudije Ustavnog suda istekao je 21. februara 2024. godine, a raspisan je nakon što je Ustavni sud obavijestio parlament da sudija Milorad Gogić 27. maja 2024. stiče uslove za odlazak u penziju.

"Do sada se prijavilo šest kandidata. Potrebno je sačekati još 2-3 dana, zbog mogućnosti prijave kandidata putem pošte", kazali su iz Skupštine.

Imena prijavljenih nijesu saopštili jer, kako su objasnili, to ne mogu uraditi prije održavanja sjednice Ustavnog odbora, kada će se i utvrditi lista kandidata.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić rekla je "Vijestima" da će to tijelo prvo da formira komisiju koja će ocijeniti ispravnost ponuda, nakon čega će biti sačinjena lista kandidata.

Sudija Ustavnog suda bira se iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

U Zakonu o Ustavnom sudu piše da se istaknutim pravnikom smatraju profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim organima, organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Sudija Ustavnog suda bira se na period od 12 godina, a za izbor je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini i to dvoje sudija na predlog predsjednika Crne Gore i pet sudija na predlog nadležnog radnog tijela Skupštine, po raspisanom javnom pozivu koji predlagači sprovode.

Ustavni sud bi do kraja godine mogao ostati bez još dvoje sudija, koji stiču uslov za penziju, a kompletiran je tek nedavno.

Ove godine uslov za penziju stiču i sudija Budimir Šćepanović, kao i sutkinja Dragana Đuranović, jer su u januaru na snagu stupile izmjene Zakona o PIO, kojima je propisana jedinstvena starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju od 65 godina života.

Oni bi na tim funkcijama mogli ostati jedino u slučaju prihvatanja inicijative ministra pravde Andreja Milovića, koji je na sjednici Ustavnog odbora početkom februara predložio da se podigne starosna granica za odlazak u penziju “barem sudijama Ustavnog i Vrhovnog suda”, jer, kako je kazao “nije dobro da oni idu sa 65 godina”, jer se radi o zrelim pravnicima, “spremnim da čuvaju ustavnost jedne države”.

Bonus video: