BS: Suvišno govoriti o bilo kakvom osjećaju pravde kad nema odgovora ko su počinioci i nalogodavci zločina u Štrpcima

Bošnjačka stranka je pozdravila iskazanu spremnost novog VDT-a Milorada Markovića da će prioritet u radu tužilaštva biti istraga ratnih zločina. To je, kako su kazali, ohrabrujuća izjava i porodice stradalih, ali i cjelokupno društvo očekuju konkretne rezultate

4699 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Nakon više od tri decenija od zločina u Štrpcima, suvišno je govoriti o bilo kakvom osjećaju prava i pravde, ako ni danas nemamo odgovore na pitanja ko su počinioci i nalogodavci tog zločina, saopštila je Bošnjačka stranka (BS).

"I danas, 31 godinu nakon zločina u Štrpcima, dijelimo bol i tugu sa porodicama ubijenih putnika iz voza 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar", navodi BS.

Jasno je, kako su kazali, da institucije nisu učinile dovoljno da se procesuiraju svi akteri tog zločina.

"Više puta smo upozoravali da je iluzorno govoriti o bilo kakvom napretku u poglavljima 23 i 24, sve dok se kao društvo ne suočimo s prošlošću, zajednički osudimo sve zločine, a odgovorni budu privedeni pravdi", dodaje se u saopštenju.

Bošnjačka stranka je pozdravila iskazanu spremnost novog vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da će prioritet u radu tužilaštva biti istraga ratnih zločina. To je, kako su kazali, ohrabrujuća izjava i porodice stradalih, ali i cjelokupno društvo očekuju konkretne rezultate.

"Bošnjačka stranka je amandmanski djelovala na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji su podnijeli poslanici parlamentarne većine, kako bi porodice civilnih žrtava ratova devedesetih ostvarile pravo na socijalnu pomoć države. Vjerujemo u demokratski kapacitet svih poslanika prilikom glasanja, da će uvidjeti važnost da porodice stradalih zločina u Štrpcima, ali i drugih zločina, dobiju pomoć od države”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: