Odbor pokrenuo postupak izbora Komisije koja će birati članove Savjeta ASK

Agencija je sedam mjeseci bez Savjeta. Leković skrenuo pažnju da će i ova procedura potrajati makar tri mjeseca

4733 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Odbor za antikorupciju jednoglasno je usvojio Odluku o pokretanju postupka izbora članova Komisije za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Pored ovog, Odbor je jednoglasno usvojio i Plan rada za 2024. godinu.

Agencija je od 31. jula prošle godine bez Savjeta, jer mu je istekao mandat.

Shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, Odbor na osnovu javnog konkursa koji raspisuje obrazuje Kiomisiju koju čine dva člana Skupštine, jedan član parlamentarne većine, jedan opozicije i jedna osoba iz Sudskog, Tužilačkog savjeta i NVO.

Zamjenik predsjednika Odbora Momčilo Leković (Demokrate) rekao je da će, ukoliko se budu koristili maksimalni rokovi, konkurs trajati dugo i da će do izbora Savjeta proći više od tri mjeseca.

Predsjednik Odbora Jevto Eraković (DPS) konstatovao je da se zakonske procedure moraju ispoštovati, a da je na Komisiji i Odboru da rade posvećeno i efikasno.

Leković je kazao da na dnevnom redu sjednice treba da bude tačka koja će se ticati rada ASK, kao matične institucije.

"Kontrolu nad radom institucije ne sprovodi niko, to mora biti predmet svake sjednice ovog odbora. Smatram da se Odbor kontinuirano mora baviti radom ASK dok se ne izabere Savjet", rekao je Leković.

Eraković je istakao da to jeste jedna od primarnih obaveza Odbora, te da je plan da ne samo jednom godišnje da dobijaju izvještaj o radu ASK; već da imaju kvartalna saslušanja na Odboru.

"Dobio sam uvjeravanja da ćemo dobiti kompletan tim ASK na sledećoj sjednici gdje ćemo raspravljati o njihovim izvještajima. Planirali smo da pozovemo i delegaciju EU da vidimo njiova mišljenja o izvještaju Agencije", rekao je Eraković.

Poslanica Maja Vučelić rekla je da se mora stvoriti nova Agencija koja će biti efikasna, nepristrasna i kredibilna.

"Dugo smo bez upravljačkog tima Agencije, ali i kada ga je bilo ne možemo reći da su postojali neki rezultati. Dugo se ne usvajaju izvještaji o radu Agencije u ovom domu zato što se članovi Agencije ne pojavljuju i ne poštuju dom", rekla je ona.

Dodala je da jedva čeka da dođu do tih izvještaja, koji su, tvrdi, puni selektivne pravde.

"A ona je gora od bilo koje nepravde. Selektivna pravda za ASK predstavlja kada se kažnjavaju mali prekršaji, ali se ćuti na velike korupcijske afere. ASK djeluje kako duvaju vjetrovi korumpiranih političara", poručila je Vučelić.

Bonus video: