Spajić: Dobijanje IBAR-a bio bi jasan pokazatelj napretka i veliki impuls za čitavu administraciju

U saopštenju se navodi da je premijer Milojko Spajić najavio nastavak reformi, koje će omogućiti da se ispune zahtjevi poglavlja 23 i 24

5974 pregleda 45 reakcija 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Dobijanje IBAR-a (Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila) bio bi jasan pokazatelj napretka i veliki impuls za čitavu administraciju, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić.

Iz Spajićevog kabineta je saopšteno da se Spajić sastao sa ministrom za evropska pitanja Češke Martinom Dvoržakom, te da je tokom tog sastanka konstatovano da bi ispunjavanje privremenih mjerila i iskorak u EU integracijama donijeli dodatnu motivaciju Crnoj Gori na evropskom putu.

"Zaključeno je da bi to dodatno pojačalo snažan zamah, koji su Skupština i 44. Vlada dali pristupnim pregovorima", piše u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade.

Dvoržak je naglasio da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju punu podršku Češke u integracijama i da su rezultati u prethodna tri mjeseca jasna poruka da u Crnoj Gori postoji volja da se tražene reforme ispune.

"Češka je veliki zagovornik politike proširenja uz ostvarivanje dobrih rezultata. Crna Gora je odradila sjajan posao u prethodnom periodu i spremni smo da vam pružimo podršku u svakom segmentu", istakao je Dvoržak.

U saopštenju piše da je predsjednik Vlade konstatovao da bi dobijanje IBAR-a (Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila) bio jasan pokazatelj napretka i veliki impuls za čitavu administraciju.

"U tom kontekstu premijer Spajić je najavio nastavak reformi, koje će omogućiti da se ispune zahtjevi poglavlja 23 i 24", navodi se u saopštenju iz Spajićevog kabineta.

Dodaje se i da je naglašen prostor za jačanje diplomatske saradnje kroz potencijalno otvaranje predstavništva Crne Gore u Pragu, ali i da je iskazana spremnost Češke da podrži skoru realizaciju ove inicijative.

"Tokom razgovora bilo je riječi o važnosti jačanja institucija, kao i čitavog sistema javne uprave. Razgovaralo se i o velikim infrastrukturnim projektima, koji će omogućiti ravnomjeran razvoj Crne Gore. Konstatovan je i veliki prostor za povećanje obima čeških investicija", kazali su iz Spajićevog kabineta.

Dvoržak je saopštio da postoji zainteresovanost čeških kompanija, koje imaju dosta isksutva u oblasti željezničke infrastrukture, ali i energetike i drvne industrije.

Bonus video: