Sastanak Spajića s poslanicima PES-a u zgradi izvršne vlasti: Partijsko hrabrenje usred Vlade

Nikola Mirković (CGO) kaže da je jasno da je susret premijera i poslanika PES-a u Vladi stranački, i da pokušaj Spajićevog kabineta da to prikaže kao novu demokratsku praksu ne djeluje uvjerljivo ni za one koji to tvrde

55679 pregleda 102 reakcija 63 komentar(a)
Kabinet premijera tvrdi da je u pitanju “izraz demokratske prakse”: Spajić s poslanicima i ministrima iz PES-a, Foto: Vlada Crne Gore
Kabinet premijera tvrdi da je u pitanju “izraz demokratske prakse”: Spajić s poslanicima i ministrima iz PES-a, Foto: Vlada Crne Gore

Sastanak premijera Milojka Spajića s poslanicima svog Pokreta Evropa sad (PES) u zgradi Vlade, uz prisustvo nekih ministara iz te partije, nije ništa drugo nego stranačko okupljanje. Slika kojom se želi pokazati jedinstvo i stabilnost PES-a, koji prolazi kroz žestoke turbulencije, i to simbolički usred Vlade, više je interno hrabrenje, nego što bilo koga može uvjeriti da je sve u toj partiji i Vladi stabilno.

To je za “Vijesti” ocijenio saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Nikola Mirković, komentarišući preksinoćnji susret Spajića, ministara i poslanika PES-a u Vladi, za koji premijerov kabinet tvrdi da nije stranački.

Javnost je o nenajavljenom sastanku, koji se dešava u vrijeme raskola u PES-u, obavijestila ta partija a ne Vlada, saopštivši da su “jedinstveni” i “posvećeni” rezultatima, da građani “ne treba da imaju bilo kakvu dilemu kad je u pitanju izvjesnost realizacije programa ‘Evropa sad 2’”, da će “biti predložene desetine zakona Vlade”...

Nakon što su “Vijesti” u utorak veče objavile da je u pitanju partijski sastanak, u srijedu ujutru reagovao je Spajićev kabinet, tvrdeći da su iznijete neistine i da nije u pitanju takav susret, već “izraz demokratske prakse koju je uspostavio i nastaviće premijer”. Saopštili su da su konsultacije o usvajanju zakona neophodnih za ispunjavanje mjerila u pregovorima sa EU bile jedan od povoda sastanka.

Spajićev kabinet navodi da su se za četiri mjeseca mandata Vlade, predstavnici skoro svih parlamentarnih partija, različitim povodima, sastali s premijerom u zgradi izvršne vlasti. Podsjetili su da se Spajić više puta u toj zgradi susreo s predstavnicima opozicije, da bi razgovarali o organizaciji popisa stanovništva. Kabinet je poručio da je Spajić od poslanika PES-a dobio “jednoglasnu i punu podršku za aktivnosti Vlade na planu ubrzanja evropske integracije Crne Gore”.

Kabinet premijera tvrdi da je u pitanju 'izraz demokratske prakse': Spajić s poslanicima i ministrima iz PES-a
Kabinet premijera tvrdi da je u pitanju "izraz demokratske prakse": Spajić s poslanicima i ministrima iz PES-afoto: Vlada Crne Gore

Mirković kaže da je obrazloženje Vlade da se ne radi o partijskom sastanku nejasno iz više aspekata.

“Na sajtu Vlade, kao ni u komunikaciji s medijima, sastanak nije bio najavljen, niti je Vlada objavila saopštenje nakon sastanka, već dan kasnije kao reakciju na tekst u medijima, dok je na sajtu i društvenim mrežama PES-a fotografija poslanika i ministara iz PES-a i premijera ažurno objavljena uz kratku poruku poslaničkog kluba o uspjesima i planovima”, objašnjava on.

"Za očekivati je i da se premijer, kao i ministri, oglase oko nekih od aktuelnih pitanja koja zaokupljuju javnost, a prekjuče je to svakako bilo određenje oko Dodikovog poziva na sporazum o specijalnim vezama (Crne Gore i Republike Srpske)", kaže Mirković

Sagovornik je rekao da pokušaj Spajićevog kabineta “da ovu providnu predstavu za javnost i političke suparnike” prikaže kao novu demokratsku praksu Vlade, ne djeluje uvjerljivo ni za one koji su pisali to saopštenje. Navodi da je upoređivati sastanke s opozicijom o popisu, gdje je u kriznoj situaciji bilo potrebno doći do kompromisa, sa sastankom ovog tipa, “neozbiljno čak i za izjave ovakve Vlade, koja niže redovno lapsuse i izjave koje nisu primjerene ozbiljnosti te institucije”.

“Dalje, sad bismo mogli postaviti pitanje - da li u narednom periodu možemo očekivati sastanke s ostalim poslaničkim klubovima parlamentarne većine, Demokrata, Nove sprske demokratije, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije, CIVISA ili Albanskog foruma? I ako da, što je svrha takvih sastanaka osim neke fingirane promocije jedinstva? Šalu na stranu, trebalo bi da smo izašli iz faze u kojoj su institucije zarobljene političkim partijama, pa i na onom simboličkom nivou - da se zna što su prostori institucija, a što su partijske kancelarije”, poručuje Mirković.

'Zna se što su prostori institucija, a što partijske kancelarije': Mirković
"Zna se što su prostori institucija, a što partijske kancelarije": Mirkovićfoto: CGO

U PES-u se proteklog vikenda desio raskol, pošto je dotadašnji zamjenik predsjednika te partije Jakov Milatović, nakon višemjesečnih razmirica sa Spajićem, podnio ostavku na sve stranačke funkcije. On je rekao da je dosadašnji način rada PES-a suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu prilikom njenog stvaranja.

Milatović i Spajić oformili su PES prije nepune dvije godine. Ta partija je za to vrijeme pobijedila na predsjedničkim i parlamentarnim izborima i preuzela vlast u nekoliko gradova, uključujući Podgoricu.

Ostavka Milatovića samo je jedan u nizu događaja koji “tresu” najjaču vladajuću partiju - Predsjedništvo PES-a isključilo je u nedjelju iz stranke ministra pravde Andreja Milovića, dok je Izvršni odbor istog dana raspustio podgorički i barski ogranak partije zbog navodnog kršenja Statuta. U međuvremenu, nekoliko funkcionera napustilo je stranku, a u najavi je odlazak dijela članstva i priklanjanje pojedinih odbora Milatoviću.

Mirković: Neprimjerena zloupotreba institucije radi fingiranje snage partije

Navodeći da je Milatović napustio PES, da je raspušteno nekoliko značajnih odbora stranke, da je u najavi “cijepanje” odbora u Glavnom gradu, da je iz partije izbačen Milović čiji je resor jedan od najznačajnijih za poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, a samim tim i napredak na putu EU integracija, da je njegova ministarska pozicija otvorena u predstojećoj rekonstrukciji Vlade, Mirković navodi da izvršna vlast djeluje “kao skup neprijatelja koji samo gledaju da prigrabe što veći dio kolača moći za sebe”.

“U prevodu, sve je u previranju i na ivici da se ugrozi jedna nova šansa koja se pruža Crnoj Gori, zbog nezrelosti političkih struktura da se odgovorno odnesu prema državnim interesima”, kaže on.

Sagovornik navodi da je iz straha od daljeg rasipanja, slabljenja pozicije u parlamentarnoj većini, prijevremenih izbora, logična reakcija i potreba predsjednika PES-a i predsjednika Vlade da nakon ovakvih “skalpova” prikaže sliku jedinstva i stabilnosti.

“Ali, to mora biti urađeno pametnije, a zloupotreba institucije radi slike Vlade za fingiranje snage partije koja u svemu i svakom popušta, sad nije primjerena. Daleko su, ipak, demokratske prakse kad se koriste ovakvi mehanizmi za partijsku promociju, a krivca u drugima za providne akcije ne treba tražiti”, konstatuje Mirković.

Vjeruješ li meni ili svojim očima...

Tvrdnju Spajićevog kabineta - da su Vijesti objavile neistinu kada su napisale da je u Vladi održan partijski skup, glavni i odgovorni urednik Vijesti Mihailo Jovović nazvao je lošim pravdanjem...

Jovović
Jovovićfoto: Savo Prelević

“Meni ovo saopštenje Vlade liči na pravdanje muža kad ga žena uhvati u nevjerstvu - ‘vjeruješ li ti meni ili svojim očima’”, rekao je Jovović.

Bonus video: