Ostavka je put do nove funkcije

Takav slučaj je bio kada je ministar zdravlja Miodrag Radunović podnio ostavku nakon zaraze u bjelopoljskoj bolnici i smrti jedne bebe. Radunović je u novembru 2014. podnio ostavku na funkciju ministra da bi u maju 2015. bio imenovan za savjetnika tadašnjeg premijera Mila Đukanovića
165 pregleda 6 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.08.2017. 05:41h

Iako je u Crnoj Gori bilo slučajeva da visoki funkcioneri podnose ostavke i tako preuzimaju odgovornost za propuste, prostora za preuzimanje odgovornosti je bilo mnogo više, a oni koji daju ostavku brzo dobijaju novu funkciju.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević nedavno je ponudio ostavku na funkciju nakon što ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kritikovala zbog nezadovoljavajuće intervencije vojske prilikom požara, a direktorka Politikon mreže Jovana Marović ocijenila je da je takav scenario u Crnoj Gori nemoguć.

“To je nemoguć scenario u Crnoj Gori, jer ministri ne dobijaju javne packe zbog lošeg upravljanja resorima ili kršenja zakona”, kazala je Marović za “Vijesti”.

Ona je podsjetila da su postojali slučajevi podnošenja i prihvatanja ostavki, poput one iz 2014. godine ministra zdravlja, ostavke ministra saobraćaja i pomorstva iz 2006. godine, te na podnošenja ostavki čelnika ključnih institucija koje nisu do kraja objašnjenje javnosti. “Međutim, prostora za preuzimanje odgovornosti je bilo mnogo više”, kaže Marovićeva.

Ona ističe da se često dešava i da se funkcioneri nakon ostavki ponovo angažuju u diplomatsko-konzularnoj mreži ili nekim drugim funkcijama u državi.

Takav slučaj je bio kada je ministar zdravlja Miodrag Radunović podnio ostavku nakon zaraze u bjelopoljskoj bolnici i smrti jedne bebe. Radunović je u novembru 2014. podnio ostavku na funkciju ministra da bi u maju 2015. bio imenovan za savjetnika tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Sličan slučaj desio se nedavno kada je šef kriminalistike u Upravi policije (UP) Milovan Pavićević krajem januara podnio ostavku na tu funkciju nakon bombaškog napada u Podgorici, da bi početkom avgusta dobio funkciju savjetnika direktora UP Slavka Stojanovića.

Na novoj funkciji se nakon ostavke našao i bivši predsjednik Senata Državne revizorske institucije (DRI) Miroslav Ivanišević koji je ostavku podnio nakon seks skandala koji je procurio u javnost. Ivanišević je sad predsjednik upravnog odbora Montenegro bonusa.

Ostavku je 2006, nakon tragedije na Biočama i smrti 47 putnika, podnio tadašnji ministar saobraćaja i pomorstava Andrija Lompar, koji se nakon prvih sljedećih izbora vratio na tu funkciju.

Neopozivu ostavku nakon kritika zbog nagomilanog poreskog duga i slabe naplate dugovanja 2015. podnio je direktor Poreske uprave Milan Lakićević.

Ostavku je prije manje od mjesec dana ponudio predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica nakon sukoba između Vlade i UCG o premještanju Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu. Bjeličina “neopoziva” ostavka, međutim, nije prihvaćena i on se nakon desetak dana vratio na funkciju.

Marović podsjeća da je u Njemačkoj 2011. godine ministar odbrane podnio ostavku zbog toga što su procurile informacije da je plagirao doktorat. “Kod nas se tako nešto nije desilo uprkos istovjetnoj situaciji. Ukoliko su propusti toliko očigledni i predmet medijske pažnje u kontinuitetu do sada je praktikovano privremeno sklanjanje sa javnih funkcija do ponovnog angažmana”, kazala je ona.

Marović kaže i da ne treba previše očekivati ni od prve provjere rada ministara nakon 12 mjeseci, koju je prilikom izlaganja ekspozea najavio premijer Duško Marković, ukoliko do nje uopšte dođe. "Te najavljenih promjena na čelnim pozicijama, kao i u državnoj administraciji ukoliko rezultati budu nezadovoljavajući. Prag tolerancije partije je izuzetno visok", zaključila je Marović.

Zbog neuspjeha na izborima povukla se samo dva lidera

Kada su u pitanju partije, nakon neuspjeha parlamentarnih izbora odgovornost za slab rezultat Pozitivne preuzeo je tadašnji njen lider Darko Pajović i podnio ostavku na tu funkciju. Isto je učinio i Miodrag Vlahović kada njegova CDU nije uspjela da uđe u parlament. Ostavku je zbog lošeg izbornog rezultata nudio i predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, ali je glavni odbor stranke nije prihvatio.

Nedavno je, nakon dugotrajnih kritika od strane članstva i partijskih funkcionera ostavku na mjesto predsjednika partije podnio lider SNP-a Srđan Milić. Ostavku na mjesto predsjednika URA nakon izbora podnio je Žarko Rakčević.

Bonus video: