Milović u Spajićevim rukama

Dio vladajućih partija poručuje da je koalicionim sporazumom definisano šta je u čijoj nadležnosti kad je u pitanju kadrovska politika. DPS tvrdi da je najava GP URA o interpelaciji pokušaj da se u drugi plan stavi inicijativa o razrješenju Mandića

36014 pregleda 85 reakcija 22 komentar(a)
Milović, Foto: BORIS PEJOVIC
Milović, Foto: BORIS PEJOVIC

Dio partija vlasti tvrdi da bi premijer i lider Pokreta Evrope sad (PES) Milojko Spajić trebalo da odluči o eventualnoj smjeni Andreja Milovića s mjesta ministra pravde, rekavši da ne žele da se miješaju u unutrašnje stvari te partije, jer ta pozicija prema koalicionom sporazumu pripada njima.

Tako su odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će podržati da interpelacija Građanskog pokreta (GP) URA o dosadašnjem radu Milovića uđe u skupštinsku proceduru.

Da bi se ona našla na dnevnom redu parlamenta, potrebno je da je potpiše najmanje 27 poslanika.

Milović je u nedjelju isključen iz PES-a, ali nije pokrenuta njegova smjena s ministarske pozicije.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, rekao je “Vijestima” da će se u toj partiji držati isključivo zaključenog sporazuma s PES-om, kojim je definisano šta je u čijoj nadležnosti kad je u pitanju kadrovska politika konstituenata vladajuće većine.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj takođe se u odgovoru “Vijestima” pozvao na koalicioni sporazum.

Camaj
Camajfoto: Boris Pejović

“U odnosu na to pitanja ćemo se usaglasiti sa većinom, tako da računam da će većina poštovati sporazum”, rekao je.

Iz ostalih partija većine nijesu odgovorili na pitanja.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) juče su ocijenili da je interpelacija GP URA “pokušaj da se baci u sjenu inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine Andrije Mandića”, koju je ta partija juče podnijela.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić, rekao je da zahtjev nije došao u njihov klub, te da će dati odgovor kad dođe i kad se informišu o interpelaciji.

Nikolić
Nikolićfoto: Boris Pejović

“Ono što je važno je to da je premijer (Milojko Spajić) ostao dužan odgovore kad je u pitanju njegov odnos s Milovićem, imajuću i vidu da je protiv njega pokrenuta određena politička procedura unutar PES-a”, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare u parlamentu.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, rekao je da će se o interpelaciji odrediti kad bude definisana i kad bude zvanično podnijeta.

“Smatramo da postoje realni razlozi da se jedna takva inicijativa nađe na skupštinskom plenumu”, kazao je Dobričanin “Vijestima”.

Dobričanin
Dobričaninfoto: Boris Pejović

Iz Bošnjačke stranke (BS) “Vijestima” je nezvanično rečeno da o interpelaciji još nemaju stav.

Šef Poslaničkog kluba GP URA Miloš Konatar, rekao je prekjuče “Vijestima” da je Milović odavno izgubio kredibilitet da obavlja funkciju ministra pravde zbog više afera koje se vežu za njega, a posebno sumnjivog odbijanja izručenja Binalija Camgoza Turskoj.

Konatar
Konatarfoto: Boris Pejović

“Poslanici GP URA će ponuditi predlog interpelacije o radu ministra Milovića svim poslanicima, kako bismo jasno vidjeli ko u Skupštini podržava aktivnosti Milovića, a ko ne”, kazao je Konatar.

Interpelacija je jedan od instrumenata koji, prema Ustavu, Skupština ima na raspolaganju za ostvarivanje parlamentarnog nadzora nad radom Vlade. Interpelaciju može podnijeti najmanje 27 poslanika.

Ako se interpelacija usvoji, Skupština šalje zaključke Vladi, koja ne mora da ih usvoji.

Opozicija je tokom Vlade premijera Zdravka Krivokapića podnijela tri interpelacije i tražila razrješenje tri ministra. Međutim, iako je Skupština glasovima većine poslanika pozvala premijera Krivokapića da razriješi ministre, on to nije uradio.

Predsjedništvo PES-a isključilo je Milovića iz stranke proteklog vikend navodno zbog neizručenje Turskoj njenog državljanina Camgoza, zatim “nesmotrene” izjave, napad na bezbjednosni sektor, odnosno “ponašanje koje šteti partiji”.

Ministar saobraćaja Filip Radulović rekao je u utorak veče u emisiji “Reflektor” na “TV Vijesti”, da Milović nije imao zadovoljavajuće rezultate kao ministar, ali da će i “dalje biti ministar pravde”.

Milović, koji je u službenoj posjeti Briselu, još se nije oglašavao povodom isključenja.

I Grgurović napustio PES

Član Glavnog odbora i Predsjedništva PES-a i predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović, podnio je juče ostavku na sve partijske funkcije.

On je kazao da su razlog neslaganja s odlukama vrha Pokreta, koja su narušila njegovu “vjeru u demokratske principe i vrijednosti na koje su se obavezali prilikom osnivanja Pokreta”.

To je četvrta zvanična ostavka na funkcije u PES-u, nakon što je to u subotu uradio zamjenik predsjednika PES-a i predsjednik države Jakov Milatović. U nedjelju je ostavku podnio Miloš Pantović, dotadašnji predsjednik Opštinskog odbora PES-a u Baru, a u ponedjeljak Ivan Lakić, član Glavnog odbora i sekretar za društvene djelatnosti u Opštini Danilovgrad.

Bonus video: